Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '17

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Banka(cı)nızı seçerken

Banka(cı)nızı seçerken
 

BANKA(CI)NIZI SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?
 
Banka seçimi hem biraeyler hem de şirketler için son derece önemli. Bireyler bankalarını değiştirmek konusunda biraz daha esnek ve hızlı davranabilseler de aynı durum şirketler için söz konusu olamıyor
 
2005 yılında “Management Trainee” yani Yönetici Adayı olarak göreve başlamıştım Türkiye’nin önde gelen bir bankasında. İlk 3 bankadan biri… hem bireysel hem de ticari anlamda gayet başarılı, markalar üretebilmiş bir banka. Ticari bankacılık kısmında göreve başladım. Türkiye’de ilk 10’a giren büyüklükteki bir şubede. Daha sonra farklı bankalarda da görev aldım. 10 yıl sonunda bankacılık sektöründen ayrılma kararı aldım.
 
En az masraf alan bankayı mı seçeyim?
Bankacılık sektöründe banka seçiminin önemini daha rahat gözlemleme imkanım oldu. Bankanızı seçerken, özellikle şirketler için, sadece en düşük kredi faizi, en az masraf alan banka şeklinde seçmeyin. Ürüne bağlı olarak banka seçmeniz, bir üründe size kâr ettirirken diğer ürünlerde masraflara yol açacaktır. Şu anda kredide en düşük faizi veren banka, 3 ay sonra kredi faizini artırmak durumunda kalabilir. Eğer bir şirket olarak siz de o banka ile çalışıyorsanız ve uzun vadeli krediler kullandıysanız başka bir bankaya kredilerinizi aktarmanız zor ve masraflı olacaktır.
 
Her ürünü farklı bankadan mı kullanmalı?
Bazı şirketler kullandıkları her ürün için farklı bankalarla çalışmayı tercih etmekteler. En düşük kredi faizi için A bankası, döviz kurları için B bankası, çek karnesi için C bankası gibi. Bu durum hem şirketin finansman ve muhasebe müdürünün işlemlerini zorlaştırmakta hem de bankaların o firmadan yeteri geliri elde edememesine yol açmaktadır. Takibi zorlaşan finansman müdürleri, çekleri keşide ettikleri bankayı karıştırmakta, gelen bedelleri bulmakta zorlanmaktadır. Bankalar da yeteri kadar gelir elde edemedikleri müşterilerinden, farklı masraflar tahsil etmektedirler.
 
Bankalar, düşen kâr marjları sebebiyle müşterilerinden daha etkin ve daha fazla sayıda ürün kullanımı talep etmektedirler. Bu sayede müşterinin bankaya getirisi artmakta. Bu sayede de müşterinin de bankaya karşı pazarlık imkanı olmaktadır. Bankalar da buna karşılık birçok masrafı almama/düşük alma yoluna giderek müşteriyi ellerinde tutmaya çalışmaktalar.
 
Banka iyi de bankadaki temsilci?
Banka kadar önemli olduğuna inandığım bir diğer konu da bankacınızdır, yani bankadaki temsilciniz. Bankacılık güvene dayalı bir ilişkidir. Temsilciniz size güvenmeli, siz temsilcinize güvenmelisiniz. Temsilciniz, sizin yalan söylemediğinizden emin olmalı. Siz de temsilcinizin, sizin haklarınızı koruyacağına, banka ile sizin çıkarlarınızı ortak noktada buluşturacağına güvenmelisiniz. Bankanın hizmetlerini beğenmesine rağmen müşteri temsilcisi ile anlaşamayıp temsilcisinin değiştirilmesini talep eden çok firmaya rastladım meslek hayatımda.
 
Peki, bankamızı nasıl seçeceğiz?
Öncelikle ihtiyaçlarımızı ve önceliklerimizi belirlememiz gerekiyor. Daha sonra hangi banka bu ihtiyaçlarımızı en iyi şekilde karşılar sorusunu sormamız gerekiyor kendimize. Çek karnesi kullanan bir işletme misiniz? Kredi kullanan bir firma mısınız? Internet şubesini sık kullandığınız için internetten masraf almayan bir banka mı önemli?
 
Banka da ticari bir kurum olduğu için tabi ki kâr elde etme peşinde. Siz de paranızın değerini bilen biri olarak bankaya masraf vermek istemiyorsunuz. Orta nokta bulunarak her iki taraf da memnun olmalı ki ilişki uzun süreli olabilsin. Yoldan geçen bir müşteriden 10 TL masraf alınırken sizden sembolik bir masraf alınmalı ki hem banka kazansın hem de siz kendinizi özel ve değerli hissedin.
 
Sonuç olarak her firmanın/bireyin çalıştığı birden fazla banka var. Tavsiyem, ana bankanızın olması. Bu ana banka; şirketler için 2 adet olabilir. Şirketinizin işlem hacminizin büyük kısmı bu banka(lar)dan geçmeli ki bankaya karşı sizin de bir pazarlık gücünüz olabilsin. Diğer bankalarda da hesabınız, kredi limitiniz olmasını tavsiye ediyorum. Bankaların politika değişiklikleri olabiliyor. Sizin faaliyetlerinizin aksamaması için B planınızın olması çok önemli.
 
Banka seçimi konusunda diğer yazımı da okumak isteyebilirsiniz. Sorularınız için bana bilgi@ihracateksperi.com adresinden ulaşabilirsiniz.
 
 
Saygı ve sevgilerimle,
 
 
Ümit Osman YILMAZ
 
ihracatEksperi.com
 
Toplam blog
: 13
: 968
Kayıt tarihi
: 04.01.17
 
 

1999 yılına kadar Denizli'de ikamet ettim ve Denizli'de okudum. Denizli Anadolu Lisesi mezunuyum...