Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ocak '08

 
Kategori
Emlak
 

Banka ekspertizleri ne iş yapar?

Her meslekte olduğu gibi, banka ekspertizliği konusu da sanırım yapanların yüzüne gözüne bulaşmış durumda. Nedir banka ekspertizliği, nasıl yapılır, bir mülk neye göre değerlendirilir? Sanırım kabataslak herkes bu soruların cevabını verebilir. Satılmak veya alınmak istenen bir daire veya iş yerinin ortalama yüzde beş yanılma payı ile piyasa değerinin çıkartılmasıdır diyebiliriz.

Yapının maliyet hesabı ve konumu, ilerde olası gelişebilirlik durumu, emsallerinin satış fiyatı ve yapı üzerinde yapılabilecek geliştirme metodları ile değerinin artırılabilirlik durumu gibi haller göz önünde bulundurularak fiyat çıkarılabilir. Ama kıymetli ve işini bilen, aldıkları eğitime hayran olduğumuz ekspertizler ne yapıyorlar? Telefon açıp falan cadde, filan sokakta falan katta bir daire var, sizce kaç para eder diye telde bana soruyorlar:)Böyle bir komedi olabilirmi, onun takdirini kıymetli okuyuculara soruyorum. Uzun lafın kısası bankaya başvurduğunuzda satmak yada almak istediğiniz mülkün fiyatı tel de bize soruluyor haberiniz olsun.

Zahmet edip araştırma yapılmadan bir telefonla 300-500 ytl kazanılması bence ne ticari ahlaka ne de müşteriye verilmesi gereken kaliteli hizmet anlayışına yakışmıyor. Banka ekspertizi arkadaşlar, lütfen zahmet edip koltuğunuzdan kalkıp araştırma yapınız da bari işi bilmeyen emlak danışmanı arkadaşlar 150 bin ytl ederinde bir daireye 190 bin ytl deyip te ne sizi yanıltsın ne de zaten şişkin olan piyasayı daha da yükseltsin. Tabii ki işini bilerek yapan istisna arkadaşlarımızı tenzih ediyor onların yaptıkları işe saygı duyuyorum. Tüm emlak sektöründeki arkadaşlara iyi çalışmalar diler saygılar sunarım.

 
Toplam blog
: 16
: 960
Kayıt tarihi
: 26.07.07
 
 

1976 Ağrı doğumluyum, evliyim ve Çağrı adında bir çocuk sahibiyim.Uzun yıllardır emlak sektörüne ola..