Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Haziran '14

 
Kategori
Güncel
 

Bankalar Kredi Dosya Masraflarını ödemeli

Bankalar Kredi Dosya Masraflarını ödemeli
 

Bankalar, bir türlü verdikleri kredilerden, dosya masrafı ve diğer kesintiler adı altında paralar almaktan vazgeçmiyorlar.

Tüketici Kanuna göre verilen mahkeme kararları olmasına rağmen, bir türlü dikkate almıyorlar.

Vatandaşlar arasında kulağımıza gelenlere göre, kredi verirlerken; “biz kesintiler yapıyoruz, ama isterseniz tüketici hakem heyetlerine başvurabilirsiniz” diyorlarmış.

Dolayısıyla kerdi çekenler, konuyu yargıya taşıyarak, avukatlarla ve mahkemelerle baş başa bırakılıyorlar.

Tüketiciyi zorda bırakan böyle durumlarda, BDDK’nın (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) bir yönetmeliği var mıdır bilemiyorum; eğer yoksa acilen bir yönetmelik çıkarılarak, insanları bu eziyetten kurtarmalılar.

Kredi sahipleri, kesilen ücret, komisyon gibi dosya paralarını alabilmek için, bankalara müracaat ettiklerinde; verilecek olan kesintileri gösteren belgeler için, farklı farklı paralar talep ettikleri söyleniyor.

Belgeleri hemen verenler-vermeyenler, parasız veren bankalar olduğu gibi, 50-100 Liraya kadar para talebinde bulunanlar bile olduğu söyleniyor. 

Basında ve net ortamında kesilen paraların ödendiğine dair onlarca emsal teşkil eden davalar ve sonuçlanan mahkeme kararları olmasına karşın; yine de bu kesintilere devam etmesi, kesilen paraların iade edilmesine yanaşmaması, olacak iş değil.

Tüketici hakem heyetlerinin şikâyetlerle ve verilen dilekçelerle meşgul edilmesi, yargı makamlarının meşgul edilmesi, avukatlara verilen paralar olacağı düşünüldüğünde; bankaların yaptıklarının altında art niyet ve kötü niyet aranması gerektiği dile getiriliyor.

Son zamanlarda “dosya masraflarınızı, kredi kartı aidatlarınızı geri alıyoruz” diyerek sürekli tacizde bulunan, haksız kazanç elde eden, sözde tüketici dostu görünümünde kişi, firma ya da şebekelerin sayısı artmış bulunmakta, mesaj ve bizzat konuşmalarla ikna edilmeye çalışılıyor. Bu konuda, cep telefonlarındaki mesajlardan eminim ki çok kişi mustariptir.

Bankalar, bu kadar emsal teşkil eden ve sonuçlanan davalar varken, yine de alınan küçük meblağlı kredilerde bile bir takım adlar altında kestiği paralara devam etmesi, acil olarak BDDK’nın söz konusu bir yönetmeliği çıkarması zaruriyeti ortaya çıkmaktadır.

İnsanların tüketici heyetlerine yönlendirilmesi, ya bankaların haksız bir uygulama yaptıklarını kabul etmeleridir ya da kendilerine olan aşırı güvenden kaynaklanıyor olsa gerek.

Tüketici hakem heyetlerinde şikâyet veya hak talep etme dosyaları, tabiri caizse dağ gibi yığılmış durumdadır. Hakem heyetinin bu dosyaları ne zaman kadar, nasıl üstesinden gelecektir, doğrusu büyük bir merak konusudur.

3 yıl olan zaman aşımı süresi, geriye dönük 10 yıl olarak masrafların tüketiciye iade kararı verilmesiyle; 2 bin liranın altındakiler Tüketici Hakem Heyetlerine, 2 bin liranın üstünde olanların dava açması ( Tüketici Mahkemesi) gerektiği söyleniliyor.

Yine tüketici hakem heyetlerine müracaatta bulunan tüketiciler, lehlerine karar verilmesine bankalar itiraz etmekte, böylece tüketicilerin avukatlar vasıtasıyla yargı süreci başlatıyorlar.

Bu durumda miktarı az da, çok da olsa, haftalarca, belki aylarca beklemek zorunda kalıyorlar. Bankalar da vermesi gereken bu paraları, en azından bir süre daha nemalanma yoluna gidiyorlar.

Yine tüketiciler, bankaların bu alacaklarını sürüncemede bırakmamaları için, uğraştırmadan, yargı süreci başlatmadan, insafa gelerek, lehlerine hesaba yatırmalarını istiyorlar. 

Sonuç mu, beklenip görülecektir.

 NOT:Resim netten Alıntıdır

Kerim BAYDAK
kbaydak61-artan@hotmail.com 

 
Toplam blog
: 1022
: 214
Kayıt tarihi
: 06.11.12
 
 

Kerim BAYDAK 01.01.1961  ADIYAMAN  doğumlu.. 2003 yılında Anadolu Üniversitesi  İşletme Fakultesi..