Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mart '13

 
Kategori
Güncel
 

Bankalar neredeyse 'Ayakbastı komisyonu' kesecek hale geldiler..!

Bankalar neredeyse  'Ayakbastı komisyonu' kesecek hale geldiler..!
 

Evet yanlış duymadınız! Bankalar bozuk para yatıran müşterilerinden,  'para tamlama ve bozma komisyonu' adı altında 10.50 TL komisyon almaya başlamış! İstermisiniz işi daha da büyütüp WC sektörüne de el atsınlar! Sonuçta en temiz bozuk para o sektörden tedavüle giriyor.

Bildiğiniz gibi geçen günlerde ‘Rekabet Kurulu’ bankalara haksız rekabet etmelerinden dolayı,  1,1 Milyar TL ceza kesmişti!  Bu duruma çok içerleyen ve kopan kuyruklarının ardından gözyaşı döken bankalar;  yıldızlar da kayar hesabı kendilerini sabah akşam komisyona vermişlerdi!  

Sabaha karşı Ekovole muhabirlerince kelle-paça içerken yakalanan akşamcı bankalar; intikamlarının feci olacağını,  kendilerine büyük haksızlık yapıldığını, bundan böyle bunun acısını; ‘Ota, yüne, tüye her bir şeye komisyon keserek’ müşterilerinden misliyle çıkaracaklarını beyan ettiler.

Diğer cenahta, ekonomi bakanı Çağlayan, Kesilen cezalara yapılan itirazlara karşılık, 'Kurul son derece insaflı davranmıştır. Rekabet Kurulu'nu süs olsun diye kurmadık' dedi. Evet sayın bakanım siz insaflı davrandınız ama öyle görünüyor ki, bankalar bunun acısını vatandaştan çıkaracak.

Son yaşanan komisyon vakasında; zeytin ticareti ile uğraşan Fuat Turgut, 5 bin liralık senedini ödemek için bankaya gitti.  Parasının 4700 TL’lik kısmını kağıt, geriye kalan 300 TL'lik kısmını da bozuk para olarak banka görevlisine verdi.  Gişe memuru para sayma makinesinin bozuk olduğunu söyleyerek, parayı eliyle saydı.  Yaklaşık bir saat sonra memur Fuat Turgut'a 'para bozma ve tümleme' bedeli adı altında 10 lira 55 kuruş değerinde dekont uzattı. Komisyona itiraz eden müşteriye,  banka, 'bu iş için zaman ve mesai harcıyoruz bu yüzden bu bedeli ödemeniz gerekiyor' diye cevap verdi!

Evet işte bildiğiniz gibi faiz gelirleri azalan bankalar son zamanlarda komisyon gelirlerini artırmaya yönelik bu tip geçirimler pardon çalışmalar içerisindeydiler. Şubeden para çekme, bankamatik, kredi kartı yenileme ücreti,  hesap hareketi ekstresi ,hesap yenileme ,hesap kesim ücreti, havale ve EFT gibi işlemlerden komisyon alan bankalar,  bunlarla yetinmeyerek işi, bozuk para getiren müşteriden 'para tamlama ve bozma komisyonu' adı altında ücret almaya kadar vardırdılar. Önümüzdeki günlerde bu komisyon çılgınlığının nereye varacağı tahmin bile edilemiyor.

Diğer yandan aslında bankalar da haklı görünümüyor değiller! Sonuçta yazık oluyor onların bozuk para sayarken harcadıkları mesailerine! Ama diğer yandan, ‘Rekabet Kurulu” da  bankalara ceza yağdırmak için hayli zaman harcıyor?  Hem kimbilir belki şu cezalar da az gelmiştir! Şimdi ister misiniz bir de bundan dolayı bankalara komisyon yazsınlar; yazarlar mı yazarlar. Bankalar da yandım anam modunda kendilerini komisyonun dibine vururlar mı vururlar! Tüm bunlara karşılık vatandaş da fıttırıp hepsini İzmir'den denize döker mi döker. Olmaz olmaz demeyin olur mu olur, elbet bir gün sıra buna da gelir..!

Kutay Bilgehan

 
Toplam blog
: 35
: 4626
Kayıt tarihi
: 15.01.13
 
 

İzmir doğumluyum, İstanbul'da yaşıyorum. Şirketlere, ' insan kaynakları ve bilişim teknolojileri'..