Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Haziran '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Bankalar Şirketimi Neden Sevmiyor 1 ?

Bankalar Şirketimi Neden Sevmiyor 1 ?
 

Birçok şirket sahibinin, her 3 ayda bir aklına gelen sorudur.

Banka neden ihtiyacım olan kredimi vermiyor, limitimi düşürüyor?

Bunların yüzünden büyüyemiyorum. Dünyaya açılamıyorum. Bir bıraksalar neler yapacağım?

Evet çok haklısınız; bankalar nadir olarak şirketleri sever, limitlerini yükseltir, teminat istemez...

NASIL KENDİMİZİ SEVDİRELİM?

Hiçbirimizin şirket kasasında milyonlar yok... Hiçbirimiz şirketimizin borçlarını tek kalemde ödeyemeyiz. Ne yapalım da nakit döngümüzü tıkır tıkır çalıştıralım.

Birkaç bölümde neler yapmamız gerektiğini anlatmaya çalışacağım. Şimdi firmamızın mali verilerine, öncelikle gelir tablomuza bakalım.

Bankalar ilk önce gelir tablomuzu inceler. Genellikle bunun için tek bir seneye bakmaz, minumum 2-3 yıllık gelir tablomuzu görmek ister.

Geçen yıl ne kadar satış yapmışız? Uzun vadeli yatırım kredileri haricinde bankalar net satışlarımızın %20'sinden fazla tutarda kredi limiti vermez. O yüzden öncelikle limitimizi planlayalım.

2011 yıl sonunda 10 milyon Türk Lirası net satış yaptığımızı varsayalım. En fazla alabileceğimiz kredi 2 milyon TL dir. Sakın banka bize hemen 2 milyon verecek diye düşünmeyelim. Bu bizim isteyenileceğimiz en yüksek tutardır.

8 milyon TL satış maliyetimiz oldu diyelim. Bu maliyet, hammadde maliyeti, mamul maliyeti ve sattığımız ürünün hizmet maliyetini kapsar. Bu maliyeti düştükten sonra kalan tutar net satış karımızdır.

Elimizde 2 milyon TL karımız var. Bu tutardan faaliyet giderlerimizi düşeceğiz. Bunlar kira, personel ücretleri, doğalgaz-su-elektrik giderleri, satış pazarlama giderleri, genel yönetim giderleri ve benzeri sabit giderlerdir. Faaliyet giderlerimizi de 1,2 milyon TL olarak düşünelim.

800 bin TL miz kaldı. Bu tutardan da mevcut kredilerimizi faiz ve ödemeleri, ticari borçlarımızın faiz ve komisyonlarını, vergilerimizi ve buna benzer çeşitli ödemeleri ve dövizle iş yapıyorsak kur zararlarımızı, demirbaş satmışsak onlardan oluşan zararlarımızı da düşeceğiz.

300 bin TL bu giderlerimiz tutsun. 500 bin TL karımız var. Bir de kurumlar vergimizi düşelim. Yaklaşık 400 bin TL miz kaldı.

Yani 1 birim satış yaptığımızda biz 0.04 birim kar ediyoruz. %4 ... Bu ilk başta az görünebilir, ama inanın sektördeki çoğu firmadan iyisiniz demektir :)

Peki vardığımız sonuç nedir? Yıl sonunda tüm satışlarımız yapıp tüm giderlerimizi ödediğimizde, alacaklarımızın hepsini tahsil ettiğimizde ve vergilerimizi düştüğümüzde elimize kalan tutar demektir.

Bu tutar bizim istememiz gereken en az kredi limitidir. 

O halde bizim kullanabileceğimiz tutar 400 bin TL ile 2 milyon TL arasındadır. 

Bir sonraki adımımız ise bilançomuzun bize ne gösterdiği olacak. Ayrıntılı şekilde bir sonraki yazı da inceleyeceğiz.

Sevgi ve Saygılarımla

 
Toplam blog
: 6
: 747
Kayıt tarihi
: 29.05.12
 
 

Uludağ Üniversitesi İşletme Bölümü mezunuyum. Mezun olduktan sonra çeşitli bankalarda çalıştım. D..