Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ekim '09

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Bankaların "Ortak Atm Sisteminden" alacakları komisyonlar.

Bankaların "Ortak Atm Sisteminden" alacakları komisyonlar.
 

BU PARA İÇİN NE KADAR KOMİSYON VERECEĞİNİ BİLİYOR MUSUN?


Birkaç günden beri herkesin merak ettiği bir konu “Ortak ATM Sistemi”nin ücretlenmesi konusundaki kargaşa!

Nihayet “Ortak ATM”leri kullanmak için ödenecek komisyon oranları yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.

1 Ekim'de başlayan bankaların "Ortak ATM Kullanma Sistemi” Bankalar için yeni bir kazanç kapısı olmuş, bakiye görüntülemeden bile 0, 25 ile 2 lira, para çekmede ise 1.70 kuruş ile 5 lira arasında komisyon alımları başlamıştı…

26 bankanın 23 bin ATM'sini bir araya getiren "Ortak ATM Sistemi" vatandaşa bir açıklama yapmadan, anında görüntü misali, alınan komisyonlar, anında hesaplardan kesilmeye başlanmıştı. Kimin ne kadar komisyon aldığı ise hiç belli değildi. Her banka kendi kafasına göre komisyon belirleyip, müşteriye haber bile vermeden, verdiği hizmetin(!) karşılığını kaynaktan alıyordu.

Bildiğiniz gibi ülkemizde ilk ATM 1987 yılında kullanıma açıldı. 1993 yılında 3 bankanın işbirliği ile ATM'lerin hem kredi kartları hem de banka kartları için ortak kullanma kararı alarak “Altın Nokta ATM” paylaşım grubu kuruldu. 1998 Mart ayında ise 16 bankanın katılımı ile “Ortak Nokta” oluşturuldu.

Şöyle bir baktığımızda; Türkiye ATM sayısında Avrupa'da birinci sırada!

Ayrıca Kart sayısında da maşallahımız var! Çocuklarımızın bile nerdeyse Bankamatik kartı ve Kredi Kartı var. Evet, Türkiye'de 44 milyon kredi kartı ve 61 milyon banka kartı bulunuyor.

Bir başka rekorumuzda ATM’leri kullanmada! Son 5 yılda 3.6 milyar kez ATM'den işlem yapılmış ve her bir milyon kişiye düşen ATM sayısı 264, işlem başına nakit çekim miktarı ise ortalama 19TL.

İşte bu ahval ve şeriat içinde bazı bankalarımızın “Ortak ATM Kullanım Sisteminden” alacakları ücretlerde ortaya çıktı. Basına ve özel internet sitelerine yansıdığı kadarıyla, bunları sizlerle de paylaşmak istiyorum.

Yapı Kredi Bankası
Bakiye Görüntüleme 0, 50 kuruş
Para Çekme Komisyonu 3.5 Lira

İş Bankası
Bakiye Görüntüleme 0, 25 kuruş
Para Çekme 1 lira 70 kuruş

Akbank
Bakiye Görüntüleme 0, 50 kuruş
Para Çekme 4 lira

Ziraat Bankası
Bakiye Görüntüleme 0, 20 kuruş
Para Çekme çekilen miktarın yüzde 1 + 75 kuruş

Garanti Bankası
Bakiye Görüntüleme 0, 50 kuruş
Para Çekme 4lira

Fortis
Bakiye Görüntüleme 2 lira
Para Çekme 4 lira

Evet, bankalarımız arasında komisyonlardaki farklar dikkatinizi çekmiştir. Herkes yakaladığını yoluyor! Bakiye görüntülemeden 20 Krş alan da var, 2TL alan da. Yani tam on kata kadar olan farklar hemen göze çarpıyor.

Topladıkları mevduatları satamayan bankalar, yeni para kazanma yöntemi ile biraz ferahlayacaklar(!) gibi…

Halkı önüne gelen kazıklamaya(!) devam ediyor. Vergiyi tabana yayma savsatası ile ancak dolaylı vergilerle devlet para toplayabilirken, yerli yatırımcının bankadaki parasından anında komisyon kesip, bıyıklı bıyıksız dışarıdan getirilen paraya yansıyacak faizden para kesilmediği gibi, bankalara da yeni bir kazanç kapısı açmakta sakınca görmediler. Hiçbir yetkili çıkıp ta kardeşim bu ne saçmalık demedi. Bankalar Birliği Başkanı da ortada yok. IMF ilme anlaşma konusunda aşağı yukarı her hafta demeçler patlatan başkan, bu karmaşa konusunda sesini soluğunu çıkartmıyor.

Yiyin efendiler yiyin. Bu ülkenin insanı zaten yolunacak kaz!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..