Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mart '09

 
Kategori
Faizler
 

Bankaların bahar(Seçim) paketleri...

Bankaların bahar(Seçim) paketleri...
 

Bahar (seçim) geldi böyle oldu!

Bu günlerde ülkemizde kriz ile ilgili alınan önlemlerin hepsi tesadüfen oluyor.

Mesela Tunceli ilindeki Beyaz eşya dağıtımı da, sosyal devlet olmanın gereği olarak, tam da seçim önünde yapılmıştı!

İşte böylesi bir ortamda, kamu bankaları da bir açılım yaparak, açıkladıkları Bahar (Seçim) Paketi ile bir kere daha gönüllerde taht kurdular!

İşte Ziraat Bankasının Bahar (Seçim) Açılım Paketinden örnekler…

Konut Kredisi: Kredinin kalan vadesi dikkate alınmadan kalan borç bakiyesi üzerinden komisyonsuz ve masrafsız, yeni 10 yıl vadeli kredi açılabilecekmiş.

Kredi kartı: Gecikmiş borcu olan müşterilere 2 yıla kadar vadeli eşit taksitli kredi kullandırılarak, kart borçlarının daha uygun faiz ve koşullarla ödenmesi sağlanacakmış. Sahi diğer özel bankalar niye böylesi bir tahsilâta gitmiyor?

Tüketici ve taşıt: Kredinin kalan vadesi dikkate alınmaksızın kalan borç bakiyesi üzerinden yeni 4 yıl vadeli kredi sağlanabilecekmiş. Bu işsizlik ortamında ve seçim önünde çok güzel bir açılım!

Ticari krediler: Ticari ve KOBİ kredisi müşterilerine, kalan vadeye bakılmaksızın, vade 4 yıla kadar uzatılabilecek. Gerektiğinde 3 aya kadar ödemesiz dönem verilecek ve uzatma, cari faizler üzerinden yapılacakmış. Böylesi derin bir kriz anında, can suyu olur mu?

Tarımsal krediler: Vadesi 2009’da dolacak kredilerin taksitleri, faizinin ödenmesi şartıyla, 2010’a kadar uzatılacak. Tarımsal işletme kredi vadelerinin 24 aya, yatırım kredilerinin de 7 yıla kadar uzatılacakmış. Adı üstünde; Ziraatla uğraşacak olanlara tanınan hakların, diğer kesimlere tanınan haklardan daha kötü olduğunu söylemeye gerek yok. Yani Mum dibine ışık vermiyor!

Bu arada Bankanın Bahar(Seçim) Açılımında; iş sırf verilen kredilerin geri ödeme süreleri ile sınırlı değil elbet… Bunun birde faiz ayağı var!

İşte Ziraat Bankası’nın, Bahar (Seçim) Paketinde yaptığı faiz indirimi:

Tüketici kredileri: 12 ay vadeye kadar yüzde 0.99’a, 13-24 ay vadeye kadar 1.09’a, 25-36 ay aralığında yüzde 1.39’a, 37-48 ay vade aralığında yüzde 1.49’a indirilmiş. Diğer Bankalar niye yapmıyor? Ellerindeki parayı satmayan bankalar, nasıl karlarını arttırabiliyorlar? Yoksa krizin kendilerine teğet geçmesi için, ellerindeki parayı devlet mi satın alıyor?

Konut kredileri: 36 aya kadar yüzde 1.29’a, 37-60 aya kadar yüzde 1.34’e, 61-120 aya kadar yüzde 1.38’e çekilmiş. Önceden ne kadardı ki?

Taşıt kredileri: 12 aya kadar yüzde 1.19’a, 13-24 aya kadar yüzde 1.29’a, 25-36 aya kadar yüzde 1.39’a düşürülmüş. Tam da ÖTV indirilmişken, güzel bir açılım!

Bu arada devlet bankalarındaki faiz indirimlerine, diğer bankalar neden iştirak etmiyor? Bunu anlamak pek mümkün değil!

Ziraat Bankasının indirdiği faiz oranlarına, Halk Bankası ve Eximbank da ayak uyduruyor. Ancak diğer bankalardan çıt yok. Yoksa onlar bu ülkeyi sevmiyorlar mı?(!)

Krizin derinleştiği bir ortamda, yarıdan fazlası yabancıların elinde olan bankalarımızın, böylesi bir Bahar (Seçim) Açılımına katılmamaları sizce de düşündürücü değil mi?

Yoksa onlar seçimlerde iktidar partisinin kazanmasını istemiyorlar mı?(!)

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..