Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mayıs '20

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Bankaların gizli yumruğu

Kredi ihtiyacınız oldu. TOKİ için konut kredisi çektiniz. Evin değerinin %80’i kredi çekebildiniz. %20’de imkanlarınızı zorladınız.  Başka bir olanak buldunuz yine borçlandınız.  Daireyi satın aldınız diyelim.

A bankası ödeme planını yaptı. Borcunuzu gördünüz. Ödeyebileceğinizi düşündünüz.   . 20 sayfalık sözleşmeyi de imzaladınız.

Sürpriz: Yalnız alacağınız para biraz eksiktir. Bir yıllık sigorta yaptık derler. Neden dersiniz? Kurallar öyle derler..60 bin TL elinize geçecekken 59 binTL  geçer. Büyük işe giriştiğinizden katlanayım dersiniz. Süreç bir yıl boyunca aynen devam ediyor. Taksitlerinizi ödüyorsunuz. Borcunuza sadıksınız.  Emlak vergisi, DASK banka otomatik olarak size ödetiyor. 

Bankalar son zamanlarda "Hesabınıza para geldi. Hesabınızdan  para çıktı. Şu saatte yanlış şifre girdiniz. Bankacıyım diye şifrenizi soranlara söylemeyiniz" derler. Bu kadar yakın ilişkidenmemnun olmalıyım" diye düşünürsünüz. Şeytan " Her mesajdan banka pay alıyor herhalde" diye aklınıza şüphe düşürse de  bankanıza kuş kondurmazsınız.

Aradan bir yıla yakın zaman geçer. Hikaye bu ya  "Borcunuzu yarıladınız" diyelim. İkinci yıl taksitlerinizin devam edeceğini düşünürken A bankası 1800TL’lik bir yaşam sigortası gönderir.. Efendim ölürseniz, mirasçılarınız sıkıntı çekmez diyorlar.

Soru şudur: Lütfen artık yeni bir sigorta istemiyorum diyebilir misiniz?

Bankanız sözleşmenizde imzaladınız diyor. You Tube’den bakıyorsunuz. Böyle bir sigortayı banka size zorlayamaz diyor. Makul bir rakam 500TL olsa ihtilaf oluşturmaya değmez. Biraz da sigorta ve sigortadan pay aldığınızı umduğunuz size kredi veren bankanız kazansın demeyi düşünüyorsunuz. Ama rakam büyüktür.  

Birinci öneri: Banka müşterisinden ilave bir ödeme isteyecekse bunu ödeme planında göstermelidir. Müşteri ödeme planına odaklıdır. Bu rakamları ödeyeceğim diyor. Banka tüm ödemeleri yazmıyor.

İkinci öneri: Sigortalar makul değerde olmalıdır. Borcun %3’ünü aşan bir yıllık sigorta ilave faiz değil midir?

Tüm bankaları ödeme planında isteyecekleri tüm ücretleri göstermeye davet ediyorum. Aksi durumda tek umudunuz Cumhurbaşkanlığı  İletişim Merkezi (CİMER)’e yazmak kalıyor.

Bankalar hizmet verirken kazansın da borçluyu öldürmek için uğraşmasınlar. Bu kadar yıldırırsanız kimse kredi çekmek istemez.

Son söz: Kredi verdiğiniz müşteriyi çok hırpalamayın. Türk atasözüdür  “Tek kanatla kuş uçmaz”.

 
Toplam blog
: 182
: 1556
Kayıt tarihi
: 14.10.12
 
 

Elektronik Y.Mühendisiyim. Teknik alan dışında Tasarruf ve tutumlu yaşam, Kişisel Finans Yönetimi..