Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '09

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Banu Avar

Banu Avar
 


Banu Avar’ı herkes gibi bende ilk kez TRT de görmüş, ilgi ile izlemiştim. Geçtiğimiz kış aylarında TRT de yayınladığı “Sınırlar Arasında” programına ( belgesel de denilebilir ) son verilmiş ve üzülmüştük.

Geçenlerde Banu Avar’ın kitapçıda “Sınırlar Arasında” isimli kitabını görünce hemen alıp, okudum.

Makedonya’dan başlayan yolculuk, sırasıyla Bosna, Kosova, Arnavutluk, Batı Trakya, Bulgaristan, Moldova, Kırım, Gürcistan, Karabağ, Azerbaycan, İran, Suriye, Türkmenistan, Özbekistan, Rusya, Tataristan ve Çin’e kadar uzanıyor. Gittiği yerlerde ülkelerin ileri gelenleriyle söyleşiler yapmış. Emperyalist yaklaşımların çirkinliklerini belirtmiş. Türkiye’de ilk kez bir kadın gazeteci olarak dünyanın karmaşık bölgelerinin sınırları arasında dolaşmış. Sınırlar Arasında, sadece yol izlenimlerini değil, derin, titiz bir araştırmayı, yerinde gördükleriyle birleştirerek kayda değer bir haber belgeselini okurlara sunmuş. TRT deki programlarını tam seyredememiştim, kitabı okumam iyi oldu.

Kitabı okuyunca, program içeriğinin birilerini rahatsız ettiğini anlıyorsunuz. Banu Avar’ın kendi web sitesinde şöyle deniliyor:

“Bugüne kadar Balkanlardan Kafkasya’ya Orta Asya’dan Ortadoğu ve Latin Amerika’ya Çin’den Avrupa’ya kadar bir çok dosya ile ekrana gelen program, özellikle Avrasya coğrafyasında birbirine kardeş halkların benzer özelliklerinin vurgulanmasını ve bu coğrafyada yer alan ülkeler arasındaki ilişkilerin artmasını hedefliyordu. Küresel politikalardan örneklere yer veriyor batının demokrasi projelerini ekrana getiriyordu.

Sınırlar Arasında üçüncü yılında Avrupa’daydı… Avrupa’da demokrasi özgürlük soykırım azınlık haklarının ne anlama geldiğini irdelemiş, “HANGİ AVRUPA” diye somuştu...
Dördüncü yıl Ortadoğu ve Kosova, Abhazya Darfur Singapur gibi ülkeler TRT 1 ekranlarına geldi. Hemen hepsi sansürlü olarak izlenebildi ardından SınırlAR Arasında TRT 2'ye alındı ve Büyük Ortadoğu Projesi adlı bölümün kurgusu sırasında tümüyle yayından kaldırıldı!”

Özellikle bir takım açılımların yapıldığı şu dönemde herkesin bu kitabı ve Banu Avar’ı okuması gerekir.

Son olarak kitaptan birkaç alıntı yapmak istiyorum:

“Gezdiğim 45 ülkenin ortak özelliği, bir avuç insanın giderek zenginleşmesi ve geride kalan nüfusun hızla yoksullaşmasıydı”

“Dünya nüfusunun çoğunluğu Asya’dadır. Doğal zenginlikler, en zengin kültür Asya’dadır. Gelecek buradadır”

“Serbest piyasa ekonomisi, uluslararası şirketleri karlı iş yapmalarını hedefler”

“İnsanlar sadece tam bağımsız bir ülkede yaşarsa mutlu olurlar”

“Demokrasi, daha çok işsizlik, daha çok yoksulluk, hantal bir bürokrasi altında ezilen bir halk yarattı.”

“Türkiye bu coğrafya için çok önemli ama bir türlü kendisi olamıyor”

“Mustafa Kemal 1930 larda Moldova Gagauz bölgesine öğretmenler göndermiş.”

Kitaptan alıntı yapacak çok paragraf var. Siz iyisi mi alın bu kitabı okuyun. İşte size son alıntı:

“8 Temmuz 1937 de Tahran’da Atatürk’ün önderliğinde Türkiye, İran, Irak ve Afganistan’ın arasında Sadabat Paktı imzalandı. Atatürk için bölgesel çıkarlar ön plandaydı.”

 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..