Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Haziran '08

 
Kategori
Dünya
 

Barack Obama ve başkan adaylığı

Barack Obama ve başkan adaylığı
 

Demokrat Parti'nin başkan adayı Barack Obama


Amerika Birleşik Devletleri 4 Kasım 2008 tarihinde yeni başkanını seçecek. Cumhuriyetçi Parti'nin adayı çoktan belli olurken (John McCain) , Demokrat Parti çok sancılı bir aday belirleme süreci geçirdi ve Hillary Clinton ile Barack Obama arasındaki mücadeleyi Associated Press'e göre Barack Obama kazandı.

Demokrat Parti genel kongresini Ağustos ayında toplayacak ve AP'nin iki ay öncesinden Obama'nın ipi göğüslediğini ilan etmesinin nedeni Obama'nın başkan adayı seçilmek için gereken 2118 delegenin desteğine sahip olduğunun hesaplanması. Ağustos ayı gelmeden <ı>''Barack Obama başkan adayı!'' şeklinde tutturmak bence yanlıştır, ABD Başkanlık Seçimleri her zaman ilginç gelişmelere açıktır.

Barack Obama başkanlık yarışını ''Yenilik'' sloganı altında yürüttü. Barack Obama'nın Amerikan tarihine getirdiği iki yenilik var: Afro-Amerikan başkan adayı olması ve seçilmesi halinde tarihin en genç başkanı olacak olması.

4 Ağustos 1961 tarihinde doğan Barack Obama henüz 46 yaşında. George W.Bush'un 55, Bill Clinton'un 57, George -baba- Bush'un 65, Ronald Reagan'ın ise 70 yaşında başkanlığa seçildiğini düşünürsek başkan seçilme yaşının doğru orantılı olarak azaldığını görüyoruz. İstatistiklere göre 46 yaşındaki Obama'nın 72 yaşındaki McCain'e göre bu konuda önde olduğunu görüyoruz. Tarihin en genç başkanının seçilmesi, tarihin en yaşlı başkanının seçilmesinden daha muhtemel gözüküyor.

Seçim yarışının ilk döneminde Hillary Clinton'un en çok ortaya attığı konu Obama'nın tecrübesizliği idi. Büyük ihtimalle Amerikan halkının seçimini etkileyecek bir konu da bu. Illınois Senatörü Obama genç olmasının yanında -rakibine kıyaslarsak- son derece tecrübesiz. 11 Eylül 2001 sonrası Amerikan halkı kendilerine güven veren ve tecrübeli liderlere oy vermeyi tercih ediyor. Örneğin, şu andaki başkan Bush da kısmen genç olsa da Texas Valiliği gibi zor bir işi yıllarca yürütmüş ve tecrübelenmişti.

Bir diğer konu ise Obama'nın Afro-Amerikan olması. Amerikan toplumu için son derece hassas bir konu olan ırkçılık konusunu bugüne kadar kimse ortaya atmadı, atamadı. Sessizce olsa da akıllardaki sorunun bu olduğu biliniyor. ABD'de Afro-Amerikan bir başkan olur mu? Şahsen olmaması için bir sebep göremiyorum, Amerikan halkının da bu konuda tereddüt yaşayacağına inanmıyorum. Obama'nın seçilmesinin önündeki engel bence derisinin rengi değildir!

Dünya barışı için Demokrat Parti'nin iktidar olması gerektiğine inansam da Barack Obama'nın seçim yarışının başından beri din ve etnik konulardaki açıklamaları beni hayalkırıklığına uğrattı ve bu yüzden Obama'nın başkan olmasına sıcak bakmıyorum. Babası Kenyalı olan Obama'nın medrese eğitimi alması onun Müslüman olduğu iddialarına neden oldu. 17 Ocak 2008'de MSNBC kanalına konuk olan Barack Obama'nın <ı>''Ben Hristiyan'ım. Senatörlük yeminim sırasında da İncil'i öptüm.'' demesi ve kampanyası sırasında defalarca bu konuyu gündeme taşıyarak tribünlere oynaması tecrübesizliğinden kaynaklanıyor. Bu iddialara karşılık <ı>''Hristiyan'ım ama Müslüman olsam ne farkeder? Siz insanı dinine göre mi seçiyorsunuz?'' deseydi, belki bugün başkan adayı olamayacaktı ama dünya kamuoyundan büyük bir alkış alacağına hiç şüphe yok.

Barack Obama'nın 4 Kasım'a kadarki rakibi John McCain. Cumhuriyetçi Parti'de kavgasız-gürültüsüz rahat olan McCain'in Clinton'dan çok daha keskin bir rakip olduğuna hiç şüphe yok. Nisan 2008'de AP'nin yaptığı ankete göre McCain seçimleri en az on puan farkla kazanacak. Seçim dönemine kadar durumu izlemeye devam edeceğiz...

 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..