Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Eylül '07

 
Kategori
Eğitim
 

Barbiana öğrencilerinden mektup (2)

EĞİTİMLE İLGİLİ ROMANLAR (29)

Türkçesi: Sevgi Karaca-Bülent Özen

Roman Kahramanının Değerlendirilmesi:

İmtihanlarda öğrenciyle savaşır gibi davranılır. Notlar, sınavlar, karneler ardında kişisel çıkar yatar. Engelleri yok edecek yerde özel dersler vererek eşitsizliği pekiştiren öğretmenler de vardır. Sorunları değil, sınıf geçecek olan seçkinleri görürler. Layık olmayanı geçirmek çalışkan, iyi öğrencilere karşı bir haksızlıktır. Çocukların okuldan nefret ettiği, oyunu daha çok sevdiği söylenir ama öğrencinin hiçbir zaman fikri alınmaz. Yardım eli uzatmak yerine, öğrencileri okul dışına iten öğretmenler vardır. Öğrenciyle yakından ilgilenmezler. Eğitim ve öğretimde eksiklikleri gidermek öğretmene düşer, bu konuda çalışma yapmazlar. Öğretmenin en dürüst gayesi, insanın kendini başkalarına, topluma adamasıdır. Mesleğe hiçbir sevgi beslemeyen, sırf rahat bir iş olduğu için kadrolara giren bir sürü insan vardır. Bunlar gerçek öğretmen değildir. Barbiana’da birincileri el üstünde tutan, köy çocuklarını dikkate almayan öğretmenler yoktur. Öğretmenlerin en yaşlısı on altı, en küçüğü ise on iki yaşındadır.

İtalya’nın küçük bir köyü olan Barbiana’da Milli Eğitim’e bağlı olmayan, bir üniversite profesörünün oğlu olan köy papazının, köylülerin ve çocukların hep birlikte kurdukları bir okuldur. Genelde, okullardada zengin ve fakir çocuklar arasında ayrım yapılır, okul hala zenginlerin ölçülerine göre ayarlanır. Kariyer, kültür, aile, okul şerefi vb. ölçütlere göre ödevlere not verilir. Öğretmenlere göre öğrenciler mükemmel olmak zorundadır. Mükemmel olmadıkça ilerleyemez. Okulda öğrenciler büyümüyormuş gibi hep aynı şeyler okutulur. Öğrencilerin kişisel gelişimlerine hiçbir zaman önem verilmez. Barbiana’da da 'yallah çayıra' dedirten öğrenciler vardır. Ama onlar okuldan kovulmaz, onlar dışlanmaz. Eğer okuldaki yöntem uygulansaydı okul, okulluktan çıkardı.

Barbiana’da teneffüs, tatil yoktur. Bilinen okullardan farklıdır. Kürsü, kara tahta, sıra yoktur. Sadece ders yapılan ve yemek yenen bir masa vardır. Öğrenciler masa etrafında kitaplarıyla toplanır. Dersler, öğretmenlerle yapılır. Öğrenciler hem öğretmenle hem de birbirleriyle birebir iletişim içerisindedir. Yanlış yapıldığı zaman kıyamet kopmaz. Dersler sıkıntı, korku duymadan, olaysız geçer. Barbiana’da not almak yoktur. Bir şeyler öğretebilmek için illa diploma almaya gerek yoktur. Sınavlarda yapılan haksızlık, öğrencileri dersten nefret ettirir. Soruların zorluğu, hayatta karşılaşılan zorluklara göre ayarlanmalıdır.

Barbiana öğretmenleri, öğrencileriyle yakından ilgilenen, kendilerini gerçekleştirmelerine yardımcı olan öğretmenlerdir.

 
Toplam blog
: 425
: 3089
Kayıt tarihi
: 06.12.06
 
 

Gazi Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi..