Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '09

 
Kategori
Futbol
 

Barcelona

Barcelona
 

Neden Barcelona ? Soru kökümüz bu. Sporla yada direkt olarak futbbolla ilgilenmeyen çoğu insanın bile adını, oyuncularını çok iyi bildiği Barcelona takımı, ama neden??

Bunu nasıl başarıyorlar ? Nasıl her zaman o stadı doldurabiliyorlar ? En kötü oldukları zamanlarda bile nasıl oluyorda o kadar izleyiciyi oraya çekebiliyorlar ve sadece o stada değil, tv den milyonları ekran başına bağlayabiliyorlar ? Nasıl o kadar büyük maddi kaynakları oluyor, nasıl o dev bütçeleri oluşturabiliyorlar ? Nasıl daha oyun çağındaki çocukları alıpta o kadar seyircinin ve baskının altında oynatabiliyorlar ve yıldız yapıyorlar ?? acaba bunun bi formülü varmıdır ?

Elbette böyle bir yapılanma öyle 2-3yıl içinde oluşabilecek birşey değil, çok uzun yıllara varan başarılar, hüzünler, hayal kırıklıkları ile bezenmiş bir geçmişe sahipler. Ancak en kötü savaş dönemlerinden, en parasız dönemlerden bugünlere gelmişler. Ancak önemli olan her zaman başarabilmişler. Hem maddi hemde manevi olarak ayakta kalmayı başarabilmişler.

Şimdi; bu durumu ve soruları kendimize, ligimize ve takımlarımıza uyarlayarak sonuçlar bulmaya çalışalım. Bizim en önemli problemlerimizin en başında gelen şey; öncelikle bizim toplum olarak futbola bakış açımız. Bizim içim futbol sadece bir oyun, bir eğlence değil, hayat meselesi. Asla yenilmemeliyiz, gol yememeliyiz. En iyi oyuncular her zaman bizim tuttuğumuz takımda olmalı, en çok haber bizim takımımız hakkında çıkmalı, hatta futbolcular o kadar çok para kazanıyorlarki bir robot gibi olmalılar. Önemli olan kesinlikle skor, gelecek planlamaları, ekonomik yapılar ve yatırımlar değil. Gelişmiş liglerin seyircileri için futbol kesinlikle bir eğlence ve stres atma yöntemi, ailecek hafta sonu gidilip eğlenilebilecek bir sektör. Bir takımın üyesi olmak elbette güzel bişey, aynı ortamda aynı amaç için toplanmış binlerce insandan biri olmak ve bunun sonucunda eğlenmek gerçekten çok güzel. Ben statlarımızda bira satıldığını düşünemiyorum, ancak avrupada sponsorlar bu işi bedava yapıyorlar. Eskiden en büyük derbi maçlarda bile statlarda her iki takımın taraftarları beraber maç izleyip, sonrasında da beraber ordan ayrılırken günümüzde bunun yapıldığını hayal etmek bile imkansız hale geldi. Bizim amacımız savaşmak değil, oraya gidip eğlenmek, o ortamın ve görsellliğin tadını çıkartmak olmalı. Eğer büyük oyuncuları kendi takımımızda görmek istiyorsak, bi şekilde maddi destek olmamız lazım. Nasıl mı ? Öncelikle korsan bilet ve diğer taraftar kıyafetlerinden almayarak. Aldığımız her ürünün parası kulüp kasasına girmeli ki bize geri dönüşü olabilsin.

2. adım olarakta iyi bir kulüp yapısı oluşturulmalı, mantıklı, dengeli ve gerçekçi bütçeler oluşturulmalıdır. kulüp gelir gider düzeni belirlenmeli, doğru hamleler ve yatırımlar yapılmalıdır. Kesinlikle kulübe geçici değil kalıcı maddi kaynaklar oluşturulmalı ve bu kaynakların doğru kullanılması sağlanmalıdır. Kulüp olarak gerçek hedefler koyulmalı, gelecek planları oluşturulurken de bu göz önünde bulundurularak transferler yapılmalıdır. Doğru antrenör seçimi yapılmalı, uyumlu bir çalışma ile doğru ve kulüp çıkarları çerçevesinde yapılan transferlerin ne kadar olumlu sonuçlar doğurduğunu hepimiz gayet iyi biliyoruz. Bunun aksine sadece bazı kesimlerin dayatmaları ve şişirmeleri ile yapılan yüksek maliyetli transferlerin ne kadar yayar sağladığı, sonucunda ne tip sorunlar yaşandığı ve maalesef kulüplerimizi ne kadar borç yükü altına soktuğunu da gayet iyi bilmemize rağmen hala ısrarla aynı hataları yapmaktayız.

Alt yapı bir futbol takımı için can damarıdır. Bu gerçek asla unutulmamalı ve alt yapıya gereken önem mutlaka gösterilmelidir. Alt yapıya yapılacak yatırımların birgün mutlaka artarak geri dönüşünün olacağı asla unutulmamalıdır. Uygun bir yapılanma ile doğru antrenörlerin seçilmesi, altyapıda bulunan oyuncuların öncelikle eğitimleri ve sporcu kimliklerinin oluşturulması, her yaşa uygun temel futbol eğitimlerinin verilerek en üst yapı için hazırlanmaları gerekmektedir. Her bir oyuncunun gelişimleri düzenli bir şekilde gözlemlenmeli, yeterli beslenmeleri sağlanmalı, ve en önemliside doğru antrenman şekilleri uygulanarak yeteneklerini en üst düzeyde sergileyebilmeleri için destek olunmalıdır. Altyapıdan gelen gençlere gerekli şanslar verilmeli, sabır gösterilmelidir. Eminimki çok büyük paralara yurt dışından transfer edilen oyunculara gösterdiğimiz sabrı, anlayışı ve hoşgörüyü kendi yetiştirdiğimiz evlatlarımıza da gösterebilirsek, bu oyuncuların bize hem maddi hem manevi anlamda sağlayacakları yararlar çok daha büyük ve tatminkar olacaktır.

Elbetteki bir Barcelona olmak, Real Madrid veya M.United olmak kolay birşey değil, ancak onları her izlediğimizde aklımıza gelmiyormu bu sorular; Neden biz yapamıyoruz ? Kesinlikle yapabiliriz, yetişmekte olan genç nüfusu bu kadar çok olan ve bu kadar yetenekli olan bir ülke için inanın zor değil. Ancak bunun için sabretmeli, çalışmalı ve gerçekci olmalıyız. Ben bu konuda inançlıyım, lütfen sizde umudunuzu kaybetmeyin ...

 
Toplam blog
: 10
: 683
Kayıt tarihi
: 21.01.09
 
 

Futbol Antrenörlüğü yapıyorum, futbol ve spor bütüm hayatım. Bunun yanı sıra bilgisayar, internet..