Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ocak '08

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Barda sigarayı yasaklayan, hamamda da suyu yasaklar.

Barda sigarayı yasaklayan, hamamda da suyu yasaklar.
 

1986 ve 1989 yıllarında verilen yasa teklifleri ile Türkiye’de bir çok kapalı alanda sigara içme yasağı uygulaması başladı. Uçaklar, otobüsler, okullar, hastaneler v.b. Bu yasalar mecburiyet denen binilmesi gidilmesi gereken yerlerde sigara içmeyenler için çok iyi oldu.

Yeni yasa bu sefer çok daha ağır geliyor sigara içenler için. İçmeyenlerin bir çoğu ise bu yasayı destekliyor. Yeni yasa biraz garip geldi bana. Barlar, otellerde de sigara kullanımını yasaklayacaklarını özel bölümlerde içilebileceği gibi yorumlar var. Tamam sigara hiç iyi bir şey değil. Cesurca ölüme doğru yürümek gibidir sigara içmek. Sigara içineler için konulan kurallar sigara içmeyenleri korumak ve içenleri caydırmak mantığıyla tasarlanıyor gibi. Tabi arada zamlarında, vergilerinde bu mantığı kapsadığı söyleniyor.

Katıldığım konu hastaneler, okullar, devlet daireleri gibi zaruri daha öncede belirttiğim gibi gidilmesi, binilmesi gerekli daireler ve vasıtalarda bu yasak uygulanabilir. Fakat Barlar, oteller, stadyumlar neden bu yasaklardan nasibini alıyor pek anlaşılır değil. Bar’a gidiyorsan içki içiyorsun bu faydalıda sigara mı fazla geldi bar’a. Bar’a gidiyorsunuz aldığınız içkinizi bakıyorsunuz sigara içmek yasak. Niye? Burası bar. Tamam bizde Camiye gelmedik ki! Bar’a geldik içki içeceğiz, sigara içeceğiz. Kalk masandan “Gaz odasına” git iç sigaranı otur yerine. Bezdirme politikası gibi. Hem sigaradan hem içkiden soğutur bu yasa adamı.

Yasaklandığında göreceksiniz. Barların gaz odaları bardan daha kalabalık olacak böylece gaz odası bar, barda gaz odası olacak yani ne değişecek hiç bir şey. Barda sigara yasaklamak hamamda suyu yasaklamak demektir. Barda sigara içirmiyorsan, hamamda da suyu kesersin olur biter.

Kanunlar mantık çerçevesinde olmalı. Buradaki mantık sigara içmeyenleri korumak mı? Sigara içenler barda rahatsız olmasın diye mi yapılıyor? İddia ediyorum bir referandum yapılsın bakalım barda sigara içmeyenlerin oranı ne kadar az çıkacak. Ama tabi benim hesaplamadığım bir şey var. Referandum yapıldığında barda sigara içilmesin oranları içilsin diyenlerden çok daha fazla çıkacak. Bunun sebebi de bar’a karşı olanlar, bar’a hiç gitmeyenler. Ya da daha iyi toparlamak gerekirse alkol’e ve biz’e (biz alkol kullananlar) karşı olan çoğunluk sayesinde referandum barda sigara içilmesin olarak çıkar. Ama şöyle bir şey yapılırsa da daha iyi olur oy verecekler barlarda içki içen müdavimler olmalı bakın o zaman o kanun çıkıyor mu?

Sigarayı barlarda yasakladık barlara sigarayla girmiyoruz. Peki bu kanunlar devam edecek mi? Yani sigarayla bara girmiyorum uyuldu da türbanla üniversiteye girilecek mi? Denetim iki tarafta da aynı ölçüde olacak mı yoksa her hafta bilmem kaç Ytl. Barda ödenen hesabın bir kaç katıyla mı döneceğiz evimize.

Sigara içmeyenlerin bile çok memnun kalmayacağı bir kanun olarak yakında karşılaşacağız barlarda sigara yasağıyla. Ama hala söylüyorum;

Barda sigarayı yasaklayanlar, Hamamda da suyu yasaklasınlar.!

 
Toplam blog
: 99
: 2370
Kayıt tarihi
: 25.03.07
 
 

1977 yılında İstanbul'da doğdu, zamanının getirdiği bir çok avantajı değerlendirdi. Sokakta oynad..