Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mart '09

 
Kategori
Müzik
 

Barış Manço ve Eurovision

Barış Manço ve Eurovision
 

UZUN SAÇLI DEV : BARIŞ MANÇO


7'den 77'ye 4*4 Doludizgin, Modern Evliya Çelebi, Kültür Elçimiz, Türk Etnik Rock Müziği'nin Babası , 80 Milyon Türk'ün sevgilisi , 130 Milyon Japon, 54 Milyon Koreli ve sayısını veremeyecegim kadar Avrupalı'nın kalbinde yer eden tek Türk Sanatçı Barış Manço...

Umarım sizlerinde arada aklınıza geldiği bir şeydir acaba Barış Manço Eurovision'a katıldı mı?
Ben bu yıl Hadise ile çok şanslı olduğumuza inanıyorum.

Ve sizlere aşağıda Barış Manço'nun Eurovision Macerasını aktarıyorum :

Yıllardır Eurovision Türkiye Finalleri'nin yaklaştığı zamanlarkimin gideceği tartışılır durur. Her sene bir sene önceki yarışma için "<ı>Böyle yarışma olmaz" feryatları içinde herkes favori şarkıcının gitmesi gerektiği söyler. Eurovision'un "Vatan-millet-Sakarya" olduğu zamanlar yani 70'li yılların sonu ile 80'li yılların başlarında hep yarışma zamanı geldiğinde Barış Manço'nun tavrı merak edilirdi. "<ı> Atalarımızdan bize armağan bu gelenek... Eksik etekler öndenbuyura... Önce, Ayşe'ler, Fatma'lar ya da Ajda'lar gider, sonra elbet bize desıra gelir Eurovision'da..." derken herkes merak ediyordu acaba Barış'ın sırası ne zaman gelecekti.

Takvimler 1982'nin sonlarını gösterirken Barış Manço ve Kurtalan Ekspres Almanya'nın Köln şehrinde, yine Almanya'nın en popüler TV Magazin programına çıkmış. 1983 Eurovison Yarışması öncesinde "Eurovison'da Türkiye'yi temsil edecek Türk şarkıcısı" imajını yaratmış ve büyük övgülerle Türkiye'ye dönmüş. 1982 yılı yarışma sonucunu beğenmeyen Manço önümüzdeki sene yarışmaya katılabileceğinin ilk sinyallerini vermişti bir yıl önceden. Bütün bir yıl iddialı bir şekilde hazırlıklar yapan, TV, basın çıkarmaları yaparak gerekli kamuoyu oluşturmuştu kendince ama BarışManço'nu bu tavrı aslında "dereyi görmeden paçayı sıvamak" olarak nitelendirilebilirdi ama Manço hazırladığı bestesine çok güveniyordu. Müziğe yıllarını vermiş, popülerliğinden hiç bir şey kaybetmeden kalabilmiş ve de Avrupa deneyimleri olan bir müzisyen olarak artık sıranın kendisine geldiğine inanmaktaydı. Barış Manço dışında o sene tam 93 eser daha başvurmuştu yarışmaya.

JÜRİ: "BARIŞ MANÇO BİZİMLE ALAY MI EDİYOR?"

1982 yılı Aralık ayının ortalarında TRT tarafından Türkiye Finallerinde yarışacak şarkılar açıklanır ve içlerinde Barış Manço yoktur. Daha ilk başta finale giden yol kapandı ve Barış Manço büyük bir hayal kırıklığıiçindedir. Barış Manço gibi bestecilik yeteneğini kanıtlamış biri nasıl elenirdi. Yarışmaya yıllardır sürdüğü tarzın bir yansıması olan bir parça yollamıştı oysa: "Kazma"..

Söz cambazlığını yansıtan tekerlemelerle süslü tipik bir Barış şarkısıydı. 14 kişiden kurulu TRT Eurovision jürisi değil ilk 8'e ilk 16'ya bile sokmadılar şarkıyı. Hatta bazı jüri üyeleri arasında "<ı>Barış bizimle alay mı ediyor?" diye meraklananlar bile olmuş.

Sonuçları öğrenen Barış Manço TRT'ye de, yarışma jürisine de ateş püskürmeye başlar: "<ı>Duygusal ve ön yargılı yaklaşımlarla sağlıklı bir sonuca varılmaz... Bir kez daha anladım TRT içinde beni sevmeyenler yaptı bunu ama önemli değil.. Ben yıllarca ülkemde aklanmış bir sanatçıyım. Eurovision'a gönderdiğim parçayı yarışma sonrası plak yapacağım ve 40 milyonun oylamasına sunacağım. Halk verecek kararı.. Ve Almanya'da , Belçika'da yaptığım son TV programlarında olduğu gibi dışarda ülkemi tanıtmaya devam edeceğim." Çok geçmeden "Estağfurullah.. Ne Haddimize" LP'si içinde yayınlanır "Kazma". ve yayınlandığı ilk ay 500.000 adet satarak bir rekor kırar.

Halk jürisi evet okeydir Barış Manço der...

İşte Kazma isimli o ders veren muhteşem şarkı ve sözleri:

Selam büyükler , merhaba çocuklar
Bu akşam size yeni bir öyküm var
Dilim sürçerse kusura bakmayın
Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı var
Diyeceğim o ki kişi yetinmeli
Yaşam dediğin kısacık bir çizgi
Namus şeref hepsi güzel ama
En önemlisi helal alın teri

Komşunun tavuğu komşuya kaz görünür dersem
Kaz gelecek yerden tavuğu esirgemezsen
Bu kafayla bir baltaya sap olamazsın ama
Gün gelir sapın ucuna olursun KAZMA...

En güzel pilav Dimyat'ta pişer
Yanında hoşaf ne güzel gider
Sen yan gelip yatıp karnın guruldarken
Evde ki bulgur herkese yeter
Şam ipeğinden urba giysen bile
Zemzem suyuyla yıkansan bile
Dünya ahret bir keyif sürmek için
Mutlak dökmeli helal alın teri

BARIŞ MANÇO ROCK DERNEĞİ
http://www.barismancorock.org
 
Toplam blog
: 175
: 1323
Kayıt tarihi
: 21.01.09
 
 

Serkan Hacıömeroğlu 1 Kasım'da  Trabzon'da doğdum. Yüksek öğrenimi 2000 yılında tamamladım. Çeşit..