Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Şubat '18

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Barış Manço ve Türkçemiz

Barış Manço ve Türkçemiz
 

Barış Manço


Büyük sanatçı Barış Manço aramızdan ayrılalı tam 19 yıl oldu. Bu dünyadan göçüp gittiğinde sadece 56 yaşındaydı, yani en verimli yaşında. Her ölüm erken kabul edilir. Hele böyle büyük insanların ölümü yalnızca ailesini ve yakınlarını değil, bütün bir milleti derinden üzer. Onun ölümü de milletimizi sarsmış ve tarifi imkânsız bir kedere boğmuştur.

Barış Manço’nun Türk müziğine yaptığı katkılar, kelimelerle anlatılabilecek ölçünün çok üzerindedir. Toplumun her kesiminin ve her yaştan insanın sevip mırıldandığı şarkıları hâlâ kulaklarımızda çınlıyor. Hiçbir müstehcen ifadenin, sövgünün ve ölçüsüz eleştirinin yer almadığı eserleri; onu sağlığında hiç dinlememiş genç nesillerin dahi beğenisini kazanmıştır. Şarkılarının sözleri, onun Türkçeyi nasıl büyük bir başarıyla kullandığını da gösterir niteliktedir. Çağında dahi az kullanılan, bir kısmı bugün unutulmuş bulunan kelimeleri eserlerinde yaşatması, her birini yerli yerince kullanması ve özellikle deyim ve atasözlerine yer vermesi Barış Manço’nun, yalnızca Türk müziğine değil Türk diline, kültürüne ve medeniyetine olan hizmetinin nişaneleridir. Bazen bir hayvanı merkeze alan şarkılarında adeta fabl örneği sunarken bazen de toplumun herhangi bir simasını ele alarak aksayan yanlarımızı ve sosyal sorunları dile getirir.

Bir dilin zenginliği kelime kadrosunun yanı sıra deyimleridir. Deyimler ise o dilin en yoğun, en ayırt edici unsurlarını meydana getirirler. Çok geniş anlamları mecazın imkânlarını kullanarak sunan deyimler, çoğumuzun farkında bile olmadan günlük hayatımızda kullandığı dil varlıklarıdır. Konuşma ve yazı dilinde kullanılmaları bir yana bunların müzik eserlerinde güfte içinde yer alması hem daha zordur, hem de buna mukabil daha yüksek bir sanat eserini işaret eder. Eserlerinde kullandığı deyim ve atasözleri üzerine yapılan çalışmalarda yüzlerce deyim, onlarca atasözü kullandığı anlaşılmıştır ki bu, onun derinlikli bir sanatçı olduğunu ispata kâfidir.

Halk arasında meşhur olmuş, dilden dile dolaşan şarkılarında kullandığı “deveye hendek atlatmak”, “mercimeği fırına vermek”, “su üstüne yazı yazmak”, “Abbas yolcu olmak” gibi deyimler ile “ateş düştüğü yeri yakar”, “bir çiçekle bahar olmaz”, “armudun iyisini ayılar yer”, “doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar”, “baba oğluna bir bağ bağışlamış, oğlu bir salkım üzümü kıyamamış”, “bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı olur”, “açtırma kutuyu, söyletme kötüyü” vb. atasözleri yerli yerinde kullanılmış ve özellikle gençlerin bu konulardaki farkındalık ve hassasiyetlerini artırmıştır. Nitekim günümüzde Barış Manço’nun eserlerinin bu yönü okullarda ders konusu bile edilmektedir.

Sadece bir müzik sanatçısı değil, seyahatleri ile ülkesinin kültür elçisi, yaptığı programlarla çocukların neşeli öğretmeni ve tüm bu yönleriyle gerçek bir halk ozanı olan Barış Manço’nun yeri, ölümünün üzerinden bunca yıl geçmesine rağmen doldurulamadığı gibi her eseriyle önemli bir toplumsal meseleyi gündeme getirmesiyle bugün de insanımıza rehberlik etmeye, ümit vermeye, dürüstlük aşılamaya devam etmektedir. Toplumumuzun ve bütün bir insanlığın, ondan alacağı ibretli tavsiyeler çoktur. Bu sebeple erken yaşta aramızdan ayrılmasından, biraz da bu yönüyle hayıflanıyoruz. Hatırası önünde saygıyla eğiliyor ve rahmet diliyoruz.

www.muratkaravelioglu.com 

http://www.muratkaravelioglu.com/divan-s807iirinde-bend-gec807mek.html 

 
Toplam blog
: 13
: 1705
Kayıt tarihi
: 08.11.17
 
 

  İnönü / Eskişehir'de doğdu (1976). İnönü Lisesi'nden (1992) ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat F..

 
 
 
 
 
Toplam blog
: 13
: 1705
Kayıt tarihi
: 08.11.17
 
 

  İnönü / Eskişehir'de doğdu (1976). İnönü Lisesi'nden (1992) ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat F..