Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Şubat '20

 
Kategori
Anılar
 

Barış Manço'yu Anıyoruz

  ÖLÜMÜNÜN 21. YILINDA

BARIŞ MANÇO 'YU  ANIYORUZ

 

i vardı, bize sadece sesiyle ve şarkılarıyla onu sundu. Domates, biber, patlıcan diye yolarda bağıran seyyar satıcılar, bize hep onu hatırlattı. 7 den 70 şe tüm insanlar arasında sevildi ve sayıldı. Din, renk, ırk farkını gözetmeksizin tüm yaşantısıyla örnek bir sanatçı oldu. O, yıllar önce, güler, oynaya yazdığı ve söylediği şarkının içindeki “ veda hüznü “nün farkına bile belle varmamıştık. “ Biz Ali yazar, Veli bozar “ diye tempo tutarken, O, şöyle diyordu aynı şarkıda:

Ellerimle büyüttüğüm

Solar iken dirilttiğim

Çiçeğimi kopardın sen

Ellere verdin

 

Dağlar dağlar

Kurban olam yol ver bana

Sevdiğim son bir olsun

Yakından görem

Kuşlar ötmez güller soldu

Yüce dağlar duman oldu

Belli ki gittiğin yerden

Kara haber var

Dağlar dağlar

Kurban olam yol ver geçem

Sevdiğimi son bir olsun

Yakından görem.  

 

Bunlar sevgili Barış Manço’nun kendine özgü bir sesi ve yorumuyla batı müziği tarzında söylediği bir şarkının sözleridir. 1970 lerde Barış Manço bu şarkının sözleriyle ünlendi ve sevildi.  Barış Manço anamızdan ayrılalı tam 21 yıl oldu. ( 2 Şubat 1999). O, aktopuklu kıratına binerek aramızdan uçup gittiği günlerde, yenidünya’ ya merhaba diyen çocuklar şimdilerde sınır boylarında vatanın koruması için nöbet bekliyorlar. Zaman ne çabuk geçiyor. Söz yerinde ise zaman su gibi akıyor.

 

Barış Manço bizden biri idi. Halkımız, milletimiz arasında bir ortak değer vardı.  O bu ortak değerlere bağlı ve içten saygılı idi.  Sözlerinde ve şarkılarında bu ortak değerle yaşıyordu. Barış gelenekçi idi,  ama  gerici değildi,…Barış  muhafazakar idi, ama  tutucu ve bağnaz değildi. Nakilci değil, akılcı idi. Batıcı değil, sahiden ve gerçekten Batılı idi. Özü Türk, sözü Türk, sazı Türk idi. Hayatında çağdaş motifler vardı. Dokusu Türk idi. O bir elçi idi, bir yurtsever idi. Adı gibi barıştan yana ve milli birlikten yana idi. Onun doğal bir hal

Barış yolun sonunda

Yürü demek boşuna

Hayat duruyor dostlar

Ben durmuşum çok mu? ( 1 )

 

Ölümünden sonra Anadolu basınında onun hakkında çok yazılar yazıldı ve söylendi. Türkiye gazetesi yazarlarından yakından tanıdığım Kenan AKIN bir yazısında Barış Manço için şunları yazıyor:

 

“  Aynı yaşlarda olduğumuz için, Barış Manço’ nun hayat grafiğine yakından şahit olanlardanım. Üstelik müşterek bir tarafımız da vardı. Barış Manço şarkılarıyla evrensel bir sanatçı idi. Barış Manço’ nun vefatı, Türk dünyası içinde büyük bir kayıp olarak kabul edilip değerlendirilmeli. Barış Manço, gerçi Türkiye’de yetişmiş fakat Japonya, özellikle Orta Asya, ülkelerinde de büyük üne kavuşmuştu. Daha birkaç ay önce, Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel’in davetlisi olarak, birlikte gittiğimiz Orta Asya ülkelerinde özellikle Türkmenistan’da Barış Manço’ ya gösterilen ilgi gözlerimizi buğulandırmıştı.  Türkmenistan Devlet Başkanı Türkmen Başı’ nın merhuma ( Barış Manço’ ya) nedenli sevgi ve saygı ile dolu olduğuna bizzat şahit oldum. Evet, Türk dünyası da bir evladını kaybetti. Onu ebediyete uğurladılar. O daima gönlümüzde bir yıldız gibi parlayacaktır. (2) Vefatının 21. Yılında sevgili Barış Manço’yu saygıyla ve rahmetle anıyor ve mekânı cennet olsun diyorum.

     Onu böyle rahmetle andıktan sonra sazı ve sözleriyle bizlere zaman zaman heyecanla söylediği şu “ Sarı Çizmeli Mehmet Ağa” sözleriyle son vermek istiyorum:  

 

Yaz dostum! Yoksul görsen besle kaymak bal ile

Yaz dostum!  Garipleri giydir ipek ile, şal ile,

Yaz dostum! Öksüz görsen sar kanadını, kolunu,

Yaz dostum!  Kimse geçmez bu dünyadan mal ile

Yaz tahtaya bir daha

Tut defteri, kitabı

Sarı Çizmeli Mehmet Ağa

 Bir gün öder hesabı.

                 Barış Manço  

1-Güz rüzgârlarıyla giden Adam Barış Manço,

 Hazırlayan: Ömer Burak, Merkür Yayınları 1999- İstanbul

2-Kenan Akın, Türkiye Gazetesi,2 Şubat 1999- İstanbul

 

----------------------------------------------------------

NOT: Görevleri sırasında 8 askerimiz şehit oldu. Analar, babalar bir kez daha ağladı. Yüreğimiz yandı. Şehitlerimize Allah’tan rahmet ve kederli ailelerine baş sağlığı diliyorum.

 

Abdülkadir  GÜLER 

03.02.2020-  SÖKE

 

 

  

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..