Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ekim '09

 
Kategori
Güncel
 

Barış ödülü Ahmet Davutoğlu'na verilmeliydi!

Barış ödülü Ahmet Davutoğlu'na verilmeliydi!
 

2009 Barış ödülünün Amerika'nın siyahi başkanı Obama'ya verilmesi dünya ölçeğinde hem şaşkınlık yarattı hem de tartışma başlattı. Bush Amerikasının barışı katleden çabaları henüz unutulmamışken, geleceğe yönelik vaad ettikleri dolasıyla Obama'ya ödül verilmesi, en hafifinden "erken" bulundu.

Bütün bunlar makul eleştiriler. Ödül, belki ilerde yapacaklarıyla bunu hak edecek olsa bile, bugünden Obama'ya verilerek, bir şekilde "umuda" verilmiş oldu. Bu da dünyanın en prestijli barış ödülünü tartışmalı hale getirdi. Hani, Nasreddin Hoca'nın testiyi eline verip suya gönderdiği çocuğa, testiyi kırma ihtimaline karşı önceden bir tokat atmasının aksine bir yaklaşımla, "çocuk" henüz testiyi kırmadan suyu getirmediği halde, cebine şeker doldurulmuş oldu.

Aslında, Barack Hüseyin Obama'nın bu ödülü hak edeceğine inananlardanım. Tabii, eğer kendi ülkesinde ayağına çelme takılmazsa... Obama, Nobel barış ödülünü hak edemeyecek bir başkan değil yani.

Ama, erken olmuştur; bu kesin...Örneğin bundan bir kaç yıl sonrası olsa ve Obama'nın dünya barışına katkısı daha bir belirginleşmiş olsa, daha makul olurdu.

Her neyse.. Bence, madem ki, bu ödül erkenden de verilebiliyor. O halde neden bizim dışişleri bakanımız Sayın Davutoğlu'na verilmedi?.. Evet, Sayın Davutoğlu da iş başında yeni sayılır; ama yaptıkları, bölge barışına katkıları bakımından Obama'dan fazlası var, eksiği yok. Geleceğe yönelik vaad ettikleri de az değil.

Nobelciler bir Türk'e ödül vermekte çok istekli olmayabilir; her ne kadar Orhan Pamuk'a roman ödülü verilmiş olsa bile.. Aslında, Orhan Pamuk ödülü alırken "Ermeni" konusundaki konuşmaları katkı sağlamıştı; şöyle veya böyle.. Ahmet Davutoğlu'nun Türkiye ve Ermenistan arasındaki tarihsel sorunu tarihe gömmek konusundaki başarısı, nedense Orhan Pamuk'un konuşması kadar dikkat çekmemiş Nobel heyeti tarafından.

Şu olabilir mi: Orhan Pamuk'un konuşmaları "diaspora"yı memnun etmişti; Ahmet Davutoğlu'nun başarısı kızdırdı. Ermeni diasporasının Fransada etkili olduğunu biliyoruz da Norveç'te de etkili midir, acaba??

Sanmam... Ama, eğer bu ödül, gerçekten de Sayın Davutoğlu'na verilseydi, Obama'ya verilmiş olmasından daha az tartışılırdı.

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..