Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Nisan '13

 
Kategori
Siyaset
 

Barış Sürecinde Akil insanlar Yöntemi

Barış Sürecinde Akil insanlar Yöntemi
 

  • “Akil İnsanlar” listesinde olanların isimlerinin gürültü kopartmayacağını düşünmek zaten olası değildi. İsimlerin açıklanmasından sonra malum çevrelerden sağlı sollu salvolar gelmeye başladı bile. Bir haftaya yakın bir zamandır salvoları izliyoruz… Salvolarda bulunanlar kendi meşreplerince bir şekilde bu salvolara meşruiyet kazandıracak argümanları da geliştireceklerdi…
  • Memleketi satmaktan tutunda, akçalı işlere bulaşmaya kadar olmadık spekülatif haber…
  • Yani bir anlamda paçadan tutup, aşağıya çekme tavrı…
  •  
  • Ortada bir sorun var ve bu sorun bir şekilde çözülmek zorunda… Bu sorunu çözecek olanlarda şüphesiz ki sorunun çözümüne sıcak bakan çevrelerden oluşturulacaktı. Nitekim siyasal iktidar da öyle yaptı. Tabi burada siyasal iktidarın eleştirilecek çok yanı var.
  • “Neden?” sorusu halen netlik kazanmış değil.
  • Yıllardan beri bu sorunun çözümüne ilişkin türlü çeşitli adlar takıldı ama bir karınca adımı kadar yol alınamadı. İnişli çıkışlı süreçler yaşandı ve siyasal iktidar her adımının ardından, çözümü daha fazla açmaza sokan adımlarında mimarı oldu. O halde “Neden şimdi?”
  • Tabi benim derdim bunlar değil. Olan olmuştur, önümüze bakmakta fayda var ve bu gün gelinen nokta hiç de fena bir nokta değil. Birileri her ne kadar barış girişimlerini sabote etmeye çalışıyor olsa da bu saatten sonra ülkenin çatışmalı bir ortamı kaldırabilecek lüksü yok.  
  •  
  • “Akil İnsanlar” listesinde adı geçenlerin birçoğu ile fikri düzeyde fazlasıyla uyuşan bir insanım. En nihayetinde sağ/muhafazakâr bir siyasal iktidarın sadece kendi yanında konumlanmış isimlerden değil de daha çok toplumu ikna etme gücüne sahip entelektüel bir kesim üzerinde seçim yapmış olması beni memnun etmedi değil. Zaten bu entelektüel kesimin toplumu ikna gücünü referandum sürecinde de görmüştük. Özellikle vesayete karşı almış oldukları tavırda fazlasıyla tutarlı davranmışlardı. Zaten sağ/muhafazakâr bir siyasal iktidardan daha fazlasını beklemek zor. Ama tercih ettiği isimlerin geçtiğimiz dönemlerde mevcut rejimi eleştirme yönündeki donanımlarından da Başbakan’ın fazlasıyla yararlandığını buraya not edelim. Zira bu isimler adeta AKP’nin de bir anlamda rejimle girmiş olduğu çatışmada entelektüel arka bahçesini oluşturdular. Ama bir noktaya gelindiğinde yollar ayrıldı. Belki de kullanıp, kenara bırakmak gibi bir şey! Bunun en yalın örneğini Ahmet Altan’ın, Taraf Gazetesinden ayrılması sürecinde gördük. Son olarak işte Hasan Cemal mevzuu…
  •  
  • “Akil İnsanlar” listesinde adı geçenlerin önemli bir kesiminin fikriyatına yakın duran bir kişiyim. Tabi bu isimlerin içerisinde eleştirdiğim ve fikri düzeyde sıcak bakmadığım isimlerde yok değil. Ama böyle bir listede Murta Belge’nin olması bence az şey değil. Ha keza Mithat Sancar, Baskın Oran, Doğu Ergil, Fuat Keyman gibi isimlerinde sorunun çözümüne ilişkin son derece doğru tespit ve önerileri olduğunu biliyoruz. Bunların yanına Oral Çalışlar, Ali Bayramoğlu, Avni Özgürel, Tarhan Erdem gibi isimleri de kattığınızda ortaya gayet güzel bir manzara çıkıyor.
  •  
  • Tabi bu isimlerden rahatsız olacak, geçmiş dönemin muktedirleri de yok değil. Olabilirler… Ama nereye kadar? Öyle ya… Hangi çözüm önerilerini alternatif olarak toplumun önüne koyuyorlar? Sorunun çözümüne ilişkin söyledikleri nelerdir? İşte MHP’nin durumu, “Ölmek”, “Öldürmek” ve “Vurmak”  temalı sloganlar… Sonuç nedir? Koca bir hiç. CHP deseniz, ne söylediği çok da belli değil. Hakikaten bu sorunun çözümü noktasında CHP nasıl bir rol üstleniyor? Belli değil. Bu iki siyasal parti etrafında kümelenenler ve tabanlarının ne istediğine dair net bir fikri olan var mı? Ben ortada fikir falan göremiyorum. O halde bu gün gelinen noktada, mevcut çözüm sürecini desteklemek çok mu tuhaf kaçar? Şu anda mevcut çözüm sürecine muhalif olanların, alternatif üretmeden ki zaten öyle bir dertleri yok, “Süreci nasıl sekteye uğratabiliriz?” yollu tutumlarının bu ülkeye ve insanına kazandırabileceği hiçbir şey yoktur.
  •  
 
Toplam blog
: 1509
: 1145
Kayıt tarihi
: 07.08.07
 
 

Yazarım... Okurum... Öğrencilik yıllarımda çok yazdım... Kompozisyon derslerinde yazdım... Duvar ..