Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ekim '09

 
Kategori
Siyaset
 

Barışa karşı çıkmak...

Barışa karşı çıkmak...
 

Açılım, söylendiği gibi demokrasinin dört başı mahmur inşası olmayacak. Biz bu açılımdan sonra da; demokrasimizin yetersizliğini tartışacağız. Hala hukuk devleti olamadığımızı söyleyeceğiz...

Bunun iki nedeni var: Birinci neden demokrasinin sürekli gelişen ve değişen bir şey olması. İkinci neden ise; açılımın kapsamı. Şimdiye kadar yapılacağı söylenenlerin hepsinin yapılması halinde dahi batılı normlarda bir demokrasi anlayışına yakınlaşmış olmuyoruz.

Peki, bu “Açılım” ne getirecek?

Görünen o ki; açılım şimdilik dağdakilerin eve dönüşünü sağlamakla sınırlı kalacak.
Bunu az bulanlar, bununla yetinmeyenler olabilir.

Alkışlayanlar kadar, eksik bulanların olması da son derece doğal. Eksik ve yetersiz bulanların -bizim de katıldığımız- haklı nedenleri var.

Öncelikle bu düzeyde kalacak bir çözüm, sorunu ötelemek anlamına geliyor.

Gerekçesi ne olursa olsun sorunların ötelenmesi, ilerde yeni sorunlarla iç içe geçmesine ve daha karmaşık bir hal almasına neden olabilir. Bu da çözüme değil, çözümsüzlüğe hizmet eder. Daha kötüsü; ileride yeni sorunlar yaşayacağımız anlamına gelir.

Ancak, her şey bir yana; açılım bu düzeyde kalsa dahi küçümsenmemeli.

Hiç kuşkusuz; dağdan iniş süreci, bir çok açıdan, farklı uygulamaların yaşanacağı bir süreç olacaktır. Bunları öne çıkarmak, bunlar üzerinden politika yapmak, köşe yazısı yazmak popülizm yapmak işin kolayına kaçmaktır.

PKK militanlarının dağdan inmesi, silahsızlandırılması sanıldığı kadar kolay ve sıradan bir olay değil. Bunun somut bir yansıması, gündelik hayatta bir karşılığı olacak...

Unutulmaması gereken şu: silahlar susacak. Ölümler, şehit cenazeleri olmayacak. Her iki tarafta analar ağlamayacak. Tek başına bunlar bile küçümsenecek şeyler değil.

Karşı çıkanların, neye karşı çıktığını bilmesi gerekiyor.

Hangi gerekçe ile olursa olsun, karşı çıkılan BARIŞ.


Hasan Kaya
www.hasankaya.com

 
Toplam blog
: 65
: 1019
Kayıt tarihi
: 11.09.09
 
 

Mart 1959 Erzincan doğumlu, İzmir de yaşıyor.. ..