Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ekim '14

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Barselona sanat müzeleri: Picasso, Miro, MNAC

 
Barselona deyince akla Gaudi, Miro, Picasso, Dali… şeklinde bir sürü sanat adamı akla geliyor.
 
Gaudi ayrı bir yazı konusu… Figueras’ta yer alan Dali müzesini ben ziyaret edemedim. Yaklaşık 2 saat uzaklıkta. Vakit varsa mutlaka görülmeli. Şehirde toplam 6 sanat müzesi var. Picasso, Miro ve MNAC’yi gezebildim.  6 müze 1 bilet = 30 Euro şeklinde uygulamaları var. Tabii sanat müzelerini kapsıyor sadece. Eğer 2'den fazla sanat müzesi gezecekseniz kesinlikle çok anlamlı.
 
http://www.articketbcn.org/ adresinden detayları öğrenebilirsiniz.
 
 
Picasso Müzesi
 
Picasso müzesi hemen Catalunya meydanı yakınlarında. İnanılmaz bir sıra olduğunu tahmin edersiniz. Bir de daracık bir sokakta olduğunu düşünürsek, kuyruk sokaklar dolusu olabiliyor. Pazar günleri ücretsiz. Biz de bu ücretsiz günde gezdik. Ancak 19:00 gibi kapanıyor. Aklınızda olsun. Müzede tüm Picasso eserlerini göremeyebilirsiniz. Daha çok  Picasso’nun ilk dönem çalışmalarını görüyorsunuz.Bildiğimiz eserleri Paris’te. Modernizmden kübizme uzanan yolculuğunu seyredebilirsiniz. Oldukça güzel de bir avlusu var.
 
Bilet ve diğer bilgiler için link;
 
http://www.bcn.cat/museupicasso/en/
 
Eğer vaktiniz varsa çıkışta, biraz daha aşağıda kalan Els Quatre Gats Restaurant’ada uğrayın.  1897 yılından bu yana hizmet veren bu restoran/cafe Picasso ve Ruiseyor’un ilk tablolarını gelecekte alacağı değeri bilmeden duvarlara astıkları ve sürekli yemek yedikleri yermiş. İlk sergisini de burada açtığı söyleniyor. 
 
 
Museu Nacional D’art De Catalunya
 
 
İkinci adresimiz Museu Nacional D’art De Catalunya… Metro ile Espana durağından kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Büyüleyici bir sanat müzesi burası. Bilet fiyatı 12 Euro. Ortaçağdan 20. yüzyıla kadar sanat eserleri koleksiyonlarını görmek mümkün. Romanesk heykel sanatının ve Katalan ekolünden tabloların eşsiz örneklerini görebilirsiniz. Müze binası Roma ve Gotik tarzda inşa edilmiş. Roma, Rönesans, Barok koleksiyonları görebileceğiniz müzede El Greco, Zurbaran, Velazquez, Rubens ve Cranach gibi ünlü sanatçıların eserleri var. Her ayın ilk Pazar günü giriş ücretsiz. Ayrıca 20. yüzyılın başında çürümeye başlayan ve terk edilen kiliselerden eserler, daha fazla yıpranmadan toplatılıp burada sergilenmeye başlanmış. Bir de modern sanat örneklerini  görmek de mümkün. Katalanların müze kültüründen çok iyi anladıkları her karesinden anlaşılan bu büyüleyici atmosferkedeki müzeyi eminim çok seveceksiniz. Nerdeyse yarım gününüzü  burada harcayabilirsiniz. Ön kısmındaki çeşmelerde akşamları müzik ve ışık gösterisi oluyor. Etrafında oturup gösterileri izlerken içkinizi yudumlayarak güzel bir akşam geçirebilirsiniz. Son olarak müzenin terasına çıkıp olağanüstü bir Barselona manzarası seyretmeyi de unutmayın.
 
Detaylar için müzenin web sitesi;
 
http://museunacional.cat/en
 
 
Fundacio Joan Miro
 
 
Sıra geldi Miro müzesine…
 
 
Eserleri geçtiğimiz yıl ülkemize de gelmişti. Tabii sonra sahte oldukları ortaya çıktı vs. Eylül’de tekrar Sabancı Müzesi’ne gelecek diyorlar. Umarım bu kez.... :)
 
Katalan ressam ve heykeltraş Miro, Dali’den sonra beni en heyecanlandıran isim. Fundacio Joan Miro‘nun 13 Euro’luk bileti var. İçeride harika bir masal sizi bekliyor, düşünmeden alın biletinizi  ve sürrealizmin doruklarında kalın saatlerce… Kimi tabloları masal gibi, bazıları da sizinle alay eder gibi. Tablolarındaki güneş, kadın ve kuş üçlüsünü takip etmek oldukça keyif veriyor. Kafanızda hikayeler koşturuyor.  Ayrıca koltuğunuzun altına saklayıp  götürmek isteyeceğiniz kadar sevimli heykelleri de var. Bazı eserlerinin kopyası Barcelona başta olmak üzere dünyanın önemli meydanlarında sergileniyor. Bunları ve hikayelerini  görebileceğiniz ayrı bir odacık da var. Es geçmeyin derim. Örneğin şehir içinde gezerken Dona i Ocell -Kadın ve Kuş heykeline ve La Rambla’daki Miro mozağine  mutlaka rastlayacaksınız. Mutlu eden bir müze burası. Bir de parkı var tabii… Parc Joan Miro 1979 yılına kadar bir kesimhane olarak kullanılmış. Bu nedenle “Slaughterhouse Park” (Kesimhane parkı) olarak da biliniyor. Sonrasında Miro’nun heykel çalışmaları ile donatılmış.Park içerisinde en çok dikkati çeken eser 22 metrelik Dona i Ocell’ heykeli.
 
 
Bu üçü dışında CCCB, Fundacio Antoni Tapies ve MACBA da gezilmesi gereken müzeler arasında. Ben vakit bulamadım. Özellikle MACBA’yı yakalayın bence.
 
 
Toplam blog
: 48
: 160
Kayıt tarihi
: 25.10.14
 
 

Tiyatro, Müzik, Plastik Sanatlar, Sinema sever, Gezip, görmek anlatmak, fotoğraflamak ister, Şehi..