Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Haziran '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Barter ve Reel Ekonomi

Barter ve Reel Ekonomi
 

Arşiv


Takas ekonomisi, sanal-finans ekonomisine bir alternatif olarak büyüyor. Bir de krizlerde doğrudan paradan uzaklaşılıyor ki bi ekonomi tarihinde Orta Çağ türü kriz dönemlerine denk geliyor.

Gelelim Türkiye takasçılarına:

“Barter'ın eski çağlarda kullanılan takas sistemine benzediğini ifade eden Şimşek, barter'ın kelime anlamını 'çok takaslı organizasyon' olarak açıkladı. Tarihte takas siteminin yerini paraya bıraktığını söyleyen Sırrı Şimşek, günümüzde ülkelerin ekonomilerini faiz üzerine kurduğunu ve faizden daha çok kazanç elde eden ülkelerin küçük ülkeleri sömürdüğünü belirtti. Bu durumun ülkeleri, yeni bir ekonomik sistem arayışı içine soktuğunu söyleyen Şimşek, ‘Bu sömürüden kurtulabilmenin tek yolu faiz sisteminin dışında alternatif ekonomik sistemler bulabilmektir. Barter bu anlamda teknolojinin gelişmesiyle birlikte dünya ekonomisin son döneminde yakaladığı en büyük fırsattır’ diye konuştu.

http://ekonomi.haberturk.com/is-yasam/haber/851912-parayi-biraktik-takasa-gidiyoruz

Takas kurumu, takas çekine güvence veriyor. Böylelikle mallar dönüyor.

Bunun sonucu limitte ne olur?:

Ekonomi hacmi nominal olarak 1/10, reel olarak 1/3,5 olur. Ancak kalan ekonomi reel olur.

Sömürü azalır ama bitmez.

Göreli toplam, henüz küçük hacimde olduğu için, bu sistem bankaların gazabını çekmiyor şimdilik.

Bunun dolaylı sonuçlarından biri de, Dünya’daki atıl 70 trilyon doların bir bölümünün KOBİ’lere girebilmesi olabilir. Olmayabilir de.

Legal kayıtdışı 35 trilyon dolar kaçak para, gitse gitse lükse gider.

Mafyanın 35 trilyon dolarlık illegal kara parası ise zaten sanayi yatırımlarına hevesli ki bu ekonomi tarihi için ilginç bir vaka oluşturmakta.

Sorun şu:

1 kişilik iş için on bin ila bir milyon dolar arası yatırım gerek. Artı, 3. Dünya haldır haldır üreyip, neo-embesil nesiller üretiyor, yani onlara iş bulsanız da bir halt olmayacak, bakınız TC’nin çalışmayan ve okumayan üçte birlik gençkız nüfusu ki bunlar evkadınlığını da beceremiyor ki o da (paradışı olsa da) ekonomik bir etkinliktir.

Evet böylelikle, eski ve bildiğimiz takas, ekonomik neo-parametrelerden biri oldu bile.

 

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..