Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Eylül '16

 
Kategori
Kültür Turizmi
 

Bartın, Ankara'nın "arka bahçesi" olmaktan kurtarılmalıdır.

Bartın, Ankara'nın "arka bahçesi" olmaktan kurtarılmalıdır.
 

Güzelcehisarın 80 milyon yıllık lav kayalıkları


Bartın turizmi her seferinde masaya yatırılır. Bayram arifelerinde de masaya yatırılmış hazret. Narkozcusu, operatörü, yardımcıları  masa başında toplanmışlar. .

     Kültür müdürlüğünde, Ameliyathane olmuş. “Turizm  çalıştayında “ilgiler,  bir araya gelmişler.

     Vali Dirim konuşma yapmış. Turizmin önemini vurgulamış. “Han bizde, hamam bizde, külhan bizde” demeğe getirerek turizm potansiyeli en büyük ormanlarına  şelalelerine, milli parklarına sahipliğimizle öğünmüşüz. Bunlara rağmen nasıl olurda turizm “pastasından bize ancak kırıntı düşer” diye de hayıflanmışız.

     Bir de şuna dikkat ettik. Vali, Lav  Kayalıklarından hiç bahsetmemiş. Ama, Ankara’nın arka bahçesi olduğumuzu unutamamış. “Ankaralı Amasra’da  denize girer, dönüşte  Bartın’da balığını yer ve gider.” Diye de yakınmış.

     Biz, öteden beri yazılarımızda Kalifornia’daki bir benzerinin aynısı olan Bartın’daki Lav Kayalıkları  Türkiye’de sadece Bartın’da bulunmaktadır, dedik.Ama son çalıştayda, lafı bile edilmedi.

     Durumu milletvekillerine de çıtlatmıştık. Onların da çıtı çıkmadı bu konuda. Konu, Bartınlı idarecilerin boyunu aşar büyüklükte. Lav kayalıkları, uluslar arası bir nimet. İMECE usulü ile lav kayalıkları festivali düzenlenip, sesimizi  7 düele duyuramayız. Konu, hükümet işi. Yapabileceğimiz şey ise, konuyu hep sıcak tutmak ve unutturmamak. Meselenin budur.

   

GÜZELCEHİSAR. TARİHİ 80 MİLYON YILLIK LAV KAYALIKLARI İLE ÜNLÜ

      Çalıştayda bu lav kayalıklarının ihyası için finansmanın BAKKA’aya götürülmesi fikri ağır basmıştır. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansının, bu lav kayalıklarından haberi yoktur haliyle.

     BAKKA, öncelikli olarak “doğal, tarihi ve kültürel açıdan potansiyeli olan bölgelerde turizmin gelişmesine yönelik fiziki ve sosyal altyapı çalışmaları kapsayan bir potansiyele sahiptir.

    BAKKA’ya bu iş sunulurken gecikmemeli. Son müracaat  tarihinin 2016 Eylül ayı sonu olduğu biliniyor mu acaba? Fizilibite hazırlandı mı? BAKKA temsilcilerine, oracıkta müracaat kararı alındı mı? Tren kaçınca,  projenin uygulanması, başka bahara kaldı demek olacaktır ki, bunca zahmet boşa gidecek.

     Güzelcehisar Lav kayalıkları Festivali önermiştik.  Tarih belli oldu mu? Bilinmiyor. Dünya turizm acenteleri ile temasa geçilip “Lav kayalıklarından” bilgilendirildiler mi? Her bir acenteye “Gına gecemiz va,  Buyurun gelin inam” diyerek her biri davet edilecek mi? Ha keza dünya turizm otoriterleriyle konuşmağa gidildi mi? Lav kayalıkları 4 dilde anlatılmağa hazır mı?

     Evet. Şelalelerimiz var, Vali Beyimizin dediği gibi. Ormanlarımız da var. İçinde kuşlarımız da var. Ee, orman her yerde var. İçinde, bin bir çeşit kuşu da var. Ama, lav kayalıkları da bizde “Güzelcehisar’da “ var.

Dur durak bilmeden, yabancı tur  operatörleri ile kontak kurup,  kayalıklarımızı onlara göstermeliyiz. Dünya literatürüne girecek adımları şimdiden atmalıyız.

     Amasra’da bir film çevrilmişti “ Gönderilmemiş mektuplar” mıydı neydi. O sene çok turist gelmiş Amasra’ya. Bir restoran sahibiyle konuştum. Şayet bir daha gelsin Türkan Şoray, memlekette yatacak yatak yer de bulamayız diyordu.

     Buyurun, buradan yakın.

     Ört ki, ölem !

 

İŞTE LAV KAYALIKLARTI  -ÜSTTEKİ VE ALTTAKİ RESİM -  TÜRKİYEDE SADECE BARTININ GÜZELCEHİSAR SAYFİYE ŞEHRİNDE  MEVCUT.

FOTO. MEHMET GÖLBUCAKLI - GÜZELCEHİSAR LAV KAYALIKLARINA DOĞRU BİR BAKIŞ.

GÜZELCEHİSARIN FAHRİ TURİZM ELÇİSİ MEHMET GÖLBUCAKLININ EVİNDEN  SAHİL BANDI

GÜZELCEHİSAR VE BAKİR  PLAJI

LAV KAYALIKLARININ YAKINDAN GÖRÜNÜŞÜ

FOTO:  MEHMET GÖLBUCAKLI -  GÜZELCEHİSAR KÖRFEZİNDE GÜN BATIMI

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..