Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ağustos '15

 
Kategori
Turizm
 

Bartın'da şemsiyeli turistler; ırmaklarında, kandilli, dansözlü, saltanat kayıklarıyle turlayacak..

Bartın'da şemsiyeli  turistler; ırmaklarında, kandilli, dansözlü, saltanat kayıklarıyle turlayacak..
 

Bartın turizme açılıyor. Turistler, bizim eskilerimizi yaşayacak.


 

 

ŞİMDİKİ VALİ AZİZOĞLU YUKARIDAKİ GİBİ DİYEREK İŞE BAŞLAMIŞTI.

        

         Facebook, biz takipçilerine ara sıra sürpriz yapar. Durduk yerde pat diye: “Şu an ne yapmayı düşünüyorsunuz?” diye sual soruverir birden. La havle çekersiniz. Çok kereler kızdırır devamlı gündemde tuttuğu için içerlersiniz de. Kızarsınız ve siz de söylenirsiniz  “Ananın örekesi” diye.

          Bu sefer de. Pat diye size bir yıl evvel ne yazmışız, onu karşımıza getirir. “Ne yazmışız” diye bir yazı dayar burnumuza. Dedik a. Sürprizleri sever Facebook. Bu sefer kızamadık. “Sevindik bayağı” Okuduk yazıyı, Bartın ve Valisinin “ turistik hamlelerini yazmışız.

BİZİM ESKİLERİMİZİ TURİSTLERE YAŞATIP PARA KAZANIRKEN, DÖRT KÖŞE OLACAĞIZ. YAZMA VE BAŞÖRTÜLERİ SATIŞLARI TAVAN YAPACAK

         Başımızda “Bartın sevdaluğu, yangunluğu” varken, o yer hep gündemimizde olacak.  Taaa uzaklardan Bartın’a yazılarımla yetişebiliyor, kitaplar  yayınlıyor, oradaki Bartın Gazetesinde de köşe yazarlığı yapıyorsam, bu benim tabiatımdaki normal bir durumdur. Benim için “Herkes senin gibi Bartın düşünse, Bartın bir başka  olurdu” diyorlar.

BARTIN VALİSİNİN ODASINDAKİ "CİCİSİ" ÇOK KIYMETLİ. BUNLAR ÇOĞALACAK, GONDOLLAR EKLENECEK, SALTANAT KAYIKLARI YAPILACAK, IRMAĞA SALINACAK. TURİSTLER İTALYALARA KADAR GİDİP YORULMAYACAKLAR. 

         Nihayetinde Bartın Belediyesi toplanıp hakkında karar alarak, beni kendilerine daha da yakınlaştırıp “ Bartın’ının fahri hemşerisi seçtiler” Geçen yıl da çağırıp, sertifikasını verdilerdi.

         Nerde kalmıştık, dayatılan yazıda şunları söylemişiz:  “Bartın’da 16 yıl önce yaşanan sel felaketinin bir daha yaşanmaması için ilgililer, kolları sıvamış.” 

         Sahi, şu son örnekte görüldüğü gibi Artvin’de “Koskoca TIR’ı sel, önüne katmış topaç gibi evire çevire sürüklüyor.

İŞTE TAM BİR YIL ÖNCE BU GÜNLERDE YUKARIDAKİ MİLLİYET BLOG KÜPÜRÜNDE BAŞLIKTA HER ŞEYİ ANLATMIŞIZ. VALİMİZ DE OKUMUŞ, SESİNİ ÇIKARMADIĞINA GÖRE DE BİR NEVİ ONAYLAMIŞ MANŞETİMİZİ... UN VAR, ATEŞ VAR, YAĞ VAR. ŞEKER VAR. DAHA NE BEKLERİZ Kİ...

 

         “DSİ, Bartın Irmağını projelendirmiş. Ekolojik dengeleri göz önüne alarak dengeleri sağlayacakmış.  Vali Seyfettin Azizoğlu da, yaptığı değerlendirmede Bartın  Irmağın öncelikle baştan sona temizlenmesi gerektiğini, ırmağa asla kanalizasyon akıtılmaması gerektiğini söyledi. Azizoğlu, “proje tamamlandığında Bartın’ın bir daha asla Irmak’tan kaynaklı taşkın ya da sel felaketi yaşamaması, hepimizin dileğidir”şeklinde konuştu.”

         İşte geçen yıl bu vakitler bunları yazmışız. Şimdi ise ileriye bakıp neler oluyor ona bakalım.

         Ama, araya şunları sıkıştırmağa da mecburuz. herkes, çöpünü yaz kış ırmağa boşalttı.” Akan su  pislik tutmaz”inanışı ile.Irmak tıkandı, Boğaza varmadan şişti ve geri tepti. Olanlar oldu. Şimdi her yağmur yağışında Bartınlıların ağzı yüreklerine geliyor

YENİLİKLERE AÇIK OLMALI, SALTANAT KAYIKLARI İLE TURİZME KARADENİZDE DAMGA VURMALIYIZ.

          Yıllar yılı aynı ırmağın Bartın’lılara oynadığı oyun, yetti bitti artık. Gelini baş göz ettik.  Bartın’ınnazlı gelini, her seferinde zırt pırt altını tutamadığı için,baba evine  geri yollandı. Gelin onaralım bu işi, gelinimize,  altını tutmasını öğretelim.,  baba evine döndürülmesin. Müjdeler olsun,bu yıl sonunda kanalizasyon için ilk kazma vurulacak

.

MARMARİSTEKİ SALTANAT  KAYIĞI RIHTIMDA. BİZİM BAŞIMIZ KEL Mİ*

         Vali Azizoğlu, işleri sıraya koymuş. “Yapacağım” demiş. Demişse yapar. En önemli özelliği de o zaten.  “ Sözünü tutar. İnşallah semere verir. Kabuslar biter.Vali Azizoğlu, bir işin takipçiliğinde ısrarlı ve iş bitiriciliğiile tanınıyor. Dileriz ve ümit ederiz,  masaya yatırılan projelerin ısrarlı takipçi olur, Bartın da heptenkurtulur.

         Sormak lazım. Iramak ıslah edilince, eski gibi ticari taşımacılık sağlanabilecek mi? Turistlere kadırgalı, kandilli saltanat kayıkları yüzdürülerek feraceli, şemsiyeli eski günler, suzidilara faslından müzikli  geceler yaşatılacak mı?

         Valinin, “Tekkeönü” ile irtibat kurması boşuna değil. Bakarsınız, İtalya’da gondol sefası varsa, Bartın’da da Lale devrinden, Şair Nedim panoramalı feraceli kadınlar, sandal sefaları yaparlar. Marmaris Belediyesi “Saltanat kayığı yapmıştı.” Turistlere mehtaplı gecelerde,  dansözlü gösteriler, lokumlu geceler, sunulmuştu. Turistler Türk kaftanlarını ve başlıklarını sefer sonrası çıkarmak istememişlerdi. Bayılmışlardı yaratılan atmosfere.

         Başkan Akın’ın yedi düvele yedirmeğe azmettiği Bartın özel yemeklerinden Pumpum çorbası içirtip,  bir de üzerine şap şap köfte ile “halışka“ yedirdin mi deme gitsin keyiflere.

O GÜN İÇİN VALİMİZ BÖYLE, YUKARIDAKİ MANŞETTEKİ GİBİ  DEMİŞ. BU GÜNE KADAR DA CAYMAMIŞ.. ŞİMDİ YENİ BAŞTAN HESAP EYLESİN. HANGİSİ TURİZM AÇISINDAN HESAPLI.. GONDOL MU, SALTANAT KAYIĞI MI? GONDOL BİZİM KÜLTÜRDEN DEĞİL. DÜNYA KÜLTÜRÜNE DAHİL. SALTANAT İSE BİZİM KÜLTÜRÜMÜZ.. BU KAYIKLARI YAPAN  BURNUMUZUN DİBİNDEKİ  Ç O B A N GEMİ ATÖKYELERİ BULUNAN AMASRALI USTAMIZ  HÜSEYİN ÇOBAB NE GÜNE DURUYOR.

         Ha unutmadan söyleyelim. Aynı turistleri Lav Kayalıklarının memleketi Güzelcehisar’a  da götürdünüz mü,  yeme de yanında yat. Vallahi turisti kovsanız Bartın’dan gitmez. Boğazın inci gerdanlığı köprü gibi o lav kayalıkları  rengarenk ışıklandırılsa fena mı olur. Kayalıkların dibinde kurulacak otağ’da Bartın’lı folklor’cü kızlar, eskisi gibi sıraya çıkarak  Bartın’ın geleneksel tablolarını sunsalar fena mı olur. Bu kültür yumağı ile sarhoş edeceğimiz turistlerin kalbini fethetmek demek,  memleketlerini fethetmek demek.

         Başkan Akın ve eski Valimiz  İsa Küçük, Bartın’ın Almanya’dakiLÜNNEN şehrindekilerle kardeş şehir olmuşlardı. İşler öyle sıcaklığa dönüştü ki, Bartın usulü  kız everme yakınlarda başlarsa şaşmayalım. Al sana kültür alışverişi. Değil mi  Sayın Valimiz.

         DSİ. Bartın Irmağını ele almış. Vali öncülük ediyor. Geliş gidiş 10 Km.lik sağ ve sol sahiller düzenlenecek. Kendisiyle konuştuğumuz halktan  tanınmış sima Hüseyin Akmaz, sevinçle : “Irmak boyunca suyun üstünde yürüyeceğiz suya değmeden” diyor. “ Ne demekse !

         Bakacağız, göreceğiz, takip edeceğiz.

         Bir  Bartın maniziyle sözlerimizi bitirtelim:

"Pencereden bakıyosuy / Bana ışmar çakıyosuy / Sende bu güzellik varken  / Her deliganlıyı yakıyosuy  / Davul Çalar Bayramdır / Herkes Sana Hayrandır  /Gönüller Bir Olunca

Samanlıklar Seyrandır"

 

BARTININ ESKİ VALİSİ İSA KÜÇÜK

.BARTIN BELEDİYE BAŞKANI CEMAL AKIN (üstte)   ALTTAKİ RESİMDE DE, TURİZMİN FAHRİ HEMŞERİSİ GÖLBUCAKLILAR  ÇİFTİ. GÖLBUCAĞIN KALKINMASINI İSTİYORLAR.

 

 

BARTININ YAŞADIĞI SEL FELAKETİ UNUTULMADI. HALA BELLEKLERDE. SON OLARAK ARTVİNDEKİ SEL FELAKETİ DE MEYDANDA.

DAHA TURİZM İCAT OLMADAN ÖNCE BARTIN' DA, SENEDE BİR DEFA HIDIRELLEZ KUTLANIRKEN, DAĞ TAŞ YERİNDEN  OYNARDI. 25 KUYUSUNA KADAR  ELLERDE YİYECEKLER, TENCERE TAVA VE GAZOCAKLARI TAŞINIRDI. O YOLLARA  YAYAn YAĞILDAK  GİDİLİRDİ,  TAA BOĞAZA KADAR. O GÜN  BARTINLI , HAYATI BİR KERE DAHA KEŞFEDERDİ...

 

 

 

IRMAKLARIMIZA, DAYALI DÖŞELİ, KÖŞE YASTIKLI, NARGİLELİ TENTENELİ İNCE ZARİF KAYIKLAR YAKIŞMIYOR MU?

 

AMASRA' DAKİ GEMİ PROFÖSÖRÜ HÜSEYİN ÇOBAN USTAMIZ, BİR HARİKA GEMİ YAPIMCISI. BURNUMUZUN DİBİNDE, AMASRADAKİ ÇOBAN ATÖLYELERİNDE SALTANAT KAYIKLARINI, BİZ BU LAFLARI ETMEDEN  KAYIKLARI İMAL EDEREK ORTAYA KOYMUŞ. - ÜST VE ALTTAKİ RESİMLER--

 

IRMAKLARIMIZDA BÖYLESİ MANZARALAR NEDEN OLMASIN?

                                                                                                7 ÇİFTELİ SALTANAT KAYIKLARI

BARTNLI KIZLAR , SIRA GECELERİNDE SIRAYA ÇIKARLAR, BİRLİKTE TÜRKÜLER SÖYLER, ARALARINDA EĞLENİRLERDİ. AYNI KIYAFETİ GİYDİREREK  GÜZELCEHİSAR LAV KAYALIUKLARININ IŞIKLI ATMOSFERİNDE BU ELBİSELERİ TURİSTLERE GİYDİREREK NEDEN TEKRARLAMAYALIM.?

 

VAKTİYLE DE BARTIN IRMAĞINDA SÖZLERİMZİ DOĞRULAYAN IRMAK SEFALARI OLDUĞU BESBELLİ. - ALTTAKİ RESİMLER---

 

 

GÜZELCEHİSAR LAV KAYALIKLARI GECELERİ, BOĞAZDAKİ İNCİ GERDANLIK KÖPRÜLERDEKİ GİBİ IŞIKLANDIRILSA. TURİSTLER, MİLLİ GİYSİLERİMİZLE BU MEKANLARDA SIRAYA ÇIKIP ŞARKILAR SÖYLESE. DANSÖZLER OYNASA,, DEVE GÜREŞLERİ YAPILSA, OYUNLARIMIZA TURİSTLERİ DE  DAHİL ETSEK OLMAZ MI? BAL GİBİ OLUR. VE BU "TÜRK GECELERİ" FİLMLERE ALINSA, DÜNYAYA DUYURULSA OLMAZ MI ? LAV KAYALIKLARININ NİMETLERİNDEN ŞİMDİ YARARLANAMIYORSAK, UZAKTAN UZAKTAN TURİSTLERE  SEYRETTİRSEK, SEYİR PARASI ALSAK OLMAZ MI ?

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..