Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ocak '11

 
Kategori
Haber
 

Bartın Irmağı, Bartın'lılara küs!

Bartın Irmağı, Bartın'lılara küs!
 

Bartın'lılar, o'nu anlıyor ve seviyor. Vali Küçük de, biraz daha sabredin diyor.


Karadeniz’in incisi, Bartın ırmağı, yıllar yılı Bartın’a küs. Bartın Valisi İsa Küçük, yufka yüreklidir. Orada küs gazetecileri yanına çağırıp, karşılıklı oturtup, barıştırdığı gibi (Kapıdan çıkar çıkmaz yine kavgaya kapışmaları, o ayrı mesele) Bartın Irmağını kentle buluşturup, bir araya getirecek ve şehirle barıştıracak. Halkın tepe tepe kullandığı o ırmak, kentiyle barışıklılığı da, ömür boyu sürecek. Vali İsa Küçük de unutulmayanların listesinde, ömür boyu yaşayacak. Bartınlılar, kadirşinastır. İnandıkları kimseleri, sonuna kadar severler, bilirim.

Nasıl küs olmasın ki. Yılların tarihi Ortaokulunun, Vilayet binasının aklı evvellerce yıkılmasına mı yanarsınız. Bir zamanlar aşk kokulu, sazlı sözlü kayıkların sevda dokuduğu o canım yeşil gözlü ırmağına mı yanarsınız. Olmayan fosseptik kanalının ırmağa akışına mı yanarsınız. Her türlü atıkların, bir gece yarısı bilinçsizce ırmağa dolduran insanlara mı yanarsınız.

Bizim bildiğimiz yangın, bir anda görülür, büyür, yanar ve söner. Bartın ırmağı, Bartınlıların yakasına uzun zamandır yapışmış vaziyette. Küs Bartınlılarla. Irmak, için için yanıyor. Ağzı var dili yok! Kırılan kolunu, yen'i içinde ustalıkla saklıyor. Ama, nereye kadar?!

Ve Vali İsa Küçük , hazırlattığı proje ile duruma el koydu. Şimdi tarafları barıştıracak. Buradan bir yepyeni Bartın çıkacak. 3-4 yıl içinde de, bir türlü bitmeyen kanalizasyon da bitirilince, Bartın Irmağını yeni baştan gelin edeceğiz. Allayıp pullayacağız. Turistlere göstermelik olarak göstereceğiz. Biz de bileceğiz, turistler de bilecek ki, bu gelin geceleri, vakitli vakitsiz altına etmiyor, ortalığı pislemiyor. Baba evinden, gönül rahatlığı ile bu gelini gelin edeceğimiz günlere az günler kaldı.

Velhasıl, Bartınlı gelin, altını tutacak. Eeee, tabi bu duruma, bir çırpıda gelmedi. Gerdek geceleri, zırt pırt oraya buraya edip duruyordu zavallıcık. Geline damat dayandıramaz olmuştuk. Bartınlılar. Hele kaynanaların ağzı yanıktı gelinden yana:

“Yaşa gelin yaşa / Kına yakmış başa / Ardını tutamıya / Aklımız başınızdan çıkıya / Haltına bak haltına / Bak şu kızın altına / Yazıklar olsun sana / Hele bir hırsım çıksın ki / Alam yumruk altına.

Kaynanalar, böyle diye diye, gelinlerine sataşamayacak artık.

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın'dan aldığımız bilgiye göre, "Dallıca'daki 51 dönüm arazi, arıtma için tahsisi yapıldı. Toplam alt yapı çalışmalarının toplamı 35 tiirilyonluk bir meblağ. Bunun % 85'i AB. hibesi, % 6'sı Çevre Bakanlığımızın, % 9'u Belediyemizin katkısı ile olmuş olacaktır. Arıtma alt yapı tesisi bu yılın sonunda ihaleye çıkarılacak , 2014'de bitirilecektir. Ve Bartın Irmağı da bu arada kurtulacaktır.

Ayrıca 79 Km.lik su şebesi değiştirilecektir. Bu değişimde İnkumu da vardır." diye konuştu.

“İşte bu, anlı şanlı Barın gelini. Gelin tellerinin her birinden, ırmaklar geçer. Kocanaz’lar buluşur İnceoğlu’nun girdabında. Kaynarca' lara kadar uzanır bu gelin telleri. Yeşillikler, dinlenme alanları, görücüye çıkacak. Eskisi gibi sandal sefaları sürecek. Bartın, Bartınlılığına kavuşacak.

Yıllar yılı uyudu Bartın. Uyutuldu... Bir Bartın’ lıya sorarsanız, “memleketimiz cennet.” der. Muhakkak öyledir de, bir de dışardan bakmak lazım Bartın’a. Günün, çağın icaplarını yapmak gerek. Turizme, halka açılım gerek. Güzellikleri değerlendirmek gerek. Bu bakımdan Bartın’ın bir şansı da, “böylesi bir yöneticiye sahip olmanın avantajıdır” Aynı vali, yıkılan Bartın Ortaokulunun aynısını yerine koymak için harekete geçmiş bulunmaktadır. Ne mutlu.

Bartın Irmağını kentle buluşturacak turizm odaklı bir planlama çalışması, Valiliğin isteği üzerine başlatıldı. Peyzaj Mimarlığının hazırladığı plan ve projeler, ayrılan alanların kullanılması toplantısı, verimli bir çalışma yaptı. Buna göre; turizm odaklı, gelecek kuşaklara, kullanma dengesi gözetilerek aktarılması öne çıkarılarak ırmağın ekolojik yapısı da değiştirilmeden kentliyle buluşmuş olacak

Şimdiye kadar yapılan tabii afetler dahil morfolojik-jeolojik karakteri içinde yer almasına rağmen, bu güne kadar planlama içine alınmadığını, disipline edilmediği de hayretle görüldüğü ifade edildiği Peyzaj mimarlığı, son raporunu Valiliğe sunacak.

Bartın’daki Peyzaj Mimarlığı Odası elemanları Oğuz Yılmaz, Gaye Çulluoğlu, Gül Güneş, Osman Uzun, Mustafa Artar, Ö.Lütfü Gülkal, Redife Kolçak, ve Valilik teknik danışmanı, belediye İmar Md. ğü birimleri bu konuda devamlı temas halinde oldukları bildirildi.

Proje tamamlandığında, boğaz çıkışına kadar seyrettiği yerlerde, ırmağın kıvrım yaptığı bölgelerde park alanları, yürüyüş ve bisiklet yolları, oyun alanlarının yanı sıra, ırmak da çöpten, lağımdan, kanalizasyon sayesinde kurtulmuş olacaktır.

Bartın Platformunun faal üyesi Mimar Mustafa Artan “ Bartın bir cennet. İhmal edilmeğe gelmez. Herkes, üzerine düşen payı yapmalıdır. Valimizin hassasiyeti, şükrana değer” diyerek Bartın için duygularınıı böyle ifade etti.

Haklı. Bir tane Bartın var. Gerisi yok!

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..