Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Nisan '15

 
Kategori
Haber
 

Bartın'lı: " Tarihi asırlık konaklarının, başlarına yıkılacağı günü " bekliyor.

Bartın'lı: " Tarihi asırlık konaklarının, başlarına yıkılacağı günü " bekliyor.
 

Güzelcehisar. Bartın'a 12 Km. uzaklıkta. Gölbucaklı'nın Köşkü vE deniz.


 

         Türkiye çapında mili emlaklarımızın  bu güne geldiği durum, içler acısı.

         Bit yeniği olan “SİT” mevzuatı’nın önüne, Türkiye’de kimse geçemiyor. Nice konaklar, kaşaneler, villalar, çöktü çökecek gözü ile bakıla bakıla bu günlere gelindiği halde, bir asra yakın zamandır Demokles’in kılıcı gibi Bartın’lıların başına tebelleş olan eski evler, ne kadar sağlammış ki, kendiliğinden yıkılmıyor.

NE KADAR MASUM VE SEVİMLİ DEĞİL Mİ ?  YARIM ASIRI ÇOKTAN GEÇTİ YİNE AYAKTA

         Geçenlerde de yazmıştık. Bartınlılar, sokaklardan rahat geçemiyor. Boyuna kaldırım değiştiriyor.  Yola  yıkılmak için bel veren konaklarda derman kalmamış. Bunca yıl gözüne bakıldığı halde yıkılmayan bu tarihi binalara bir çare bulmak gerekir diyerek de, uzun uzun yazmıştık.

         GERİ KAZANDIRILACAK: Ses, Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç’tan geldi.Milletvekili Tunç, Bartın’da 247 adet tescilli tarihi evin bulunduğunu, bu güne kadar Kültür ve Turizm Bakanlığının hibe desteklerinden ve TOKİ kredilerinden yararlanarak çok sayıda tarihi evin Bartın’a kazandırıldığını söyledi.

         Şimdi iş, mal sahiplerine kaldı. Yıllar yılı dedelerini, ninelerini bu eve koyarak,  kendilerine villalarda yaşayan mal sahipleri, evin kaderini açmazlara sürükleyen bu harap tarihi evlere, bir miktar katkı payı verdiği takdirde, İl Turizm Müdürlüğü, evi onarmağa hazır.  Örmekleri çok.

BARTIN  MİLLETVEKİLİ TUNÇ BU KONULARDA CİDDİ EFOR SARFEDİYOR. GEÇ DE OLSA.

         MÜJDEYİ VERDİ:Kendisiyle konuştuğumuz İl Kültür Turizm ve Müdürü Fuat Dursun “  TOKİ ve BAKKA tarafından Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun “Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımına Yardım Sağlanması” na ilişkin hükümleri gereğince kullandırılacak krediler için 1-30 Nisan tarihleri arasında başvuruların alınacağını belirterek, Bartın’da restorasyon bekleyen tarihi evler için ev sahiplerinin bu fırsatı değerlendirmeleri çağrısında bulundu.

         3O NİSAN SON :Milletvekili Tunç, TOKİ Başkanlığınca bu yıl kredi başvurularının 1 - 30 Nisan 2015 tarihleri arasında kabul edileceğini, her taşınmaz başına kullandırılacak kredi miktarı keşif özetinin yüzde 70’i kadar olup, kredi üst sınırının 140 bin TL olarak belirlendiğini söyledi.

        İlgililer, Türkiye’nin muhtelif yerlerinde bulunan tarihi konutların, bu projeler kapsamında tescilli bu tarihi evlerin restorasyon projesinden faydalandırılacağını söyledi.

         Bu tarihi evler bilindiği gibi, İzmir, İstanbul’dan Trabzon’a, Hatay’a , Safranbolu’ya Birgi’ye Ayvalığa Uzungöl’e kadar yaygın halde.

FATMA HANIM KONAĞI, RESTORASYON YOLU İLE TURİZME, BİR BUTİK OLARAK KAZANDIRILDI. RESİMDE TURİZMCİ YÜCEL AİLESİ,  MAKET KONAKLARININ BAŞINDA

          Bartın’ın en gözde konaklarından birisi de, turizme kazandırılmış butik oteli “FATMA HANIM KONAĞI." Tarihi bina restore edilerek bu gün imrenilecek bir hale getirilmiştir. Ki, 110 yıllık bir mazisi vardır bu konağın. Metin Yücel ve eşi Yıldız Hanımın büyük uğraşları oldu bu konuda.

          Bartınlılar, ahşap yapıları ile öğünürlerdi. Zaman, o tarihinin üzerinden cilasını aldı, içini boşalttı, her an o canım binaları diz çöktürdü. Ama saçtığı tehlikeyi, ilgililer dahil kimse görmek istemedi.

         Şimdi Bartınlılar, bu tarihi binalarından kurtulmak istiyorlar. Herkesin restorasyon için verecek parası da çıkışmıyor. Böyle olunca da, eski tas eski hamam olacak, olan yine bize olacaka diye düşünüyorlar.

         Ört ki, ölem !.

İŞTE BÖYLE RESTORE EDİLEREK KAZANDIRILMIŞ TARİHİ BİR KONAK.

İL TURİZM MÜDÜRÜ FUAT DUIRSUN, 30 NİSANA KADAR MÜDDET VERİLDİĞİNİ SÖYLEDİ.

YILLAR YILI, ANA CADDEDEKİ BU DÖKÜLEN EVLER ŞİMDİİK ÇÖKMÜYOR AMA, YA ÇÖKERSE? BU EVLER ASIRLIK AMA, O KADAR ZAMANDIR DA DURUM, AYNI YUKARIDAKİ TABLO GİBİ

HEM ŞİRİN, HEM HAZİN BİR ASIRLIK EV.

BU BİNANIN ÖNÜNDEN ANA CADDE GEÇİYOR. GÖSTERMELİK DE OLSA BİR BARİKAT, BİR UYARI YOK

HELE HELE BU ASIRLIK EVİN DURUMU, EN HAZİNİ. ÜSTELİK DE ANA CADDE İŞLEK YOL ÜZERİNDE. AMA, BU ASIRLIK KONAK, İLGİLİLERİ  MAHÇUP ETTİ. YAVAŞ YAVAŞ, ÜZERİNDEKİ FAZLALIKLARI ATTI. TAM DİZ ÇÖKECEKTİ Kİ, İMDADINA BELEDİYE YETİŞTİ. "ZAHMET ETME BİZ SENİ USULCANA  DİZ ÇÖKTÜRÜRÜZ, DERT ETME DEDİ VE BİNAYI İNDİRDİ AŞAĞIYA. YIKINTISI DA KARA BİR DELİK GİBİ ÖYLECENE DURUYOR. YA YOLDAN GEÇENLERİN BAŞINA YIKILSAYDI?

İŞTE PIRIL BİR EV. TOP ATSAN YIKILMAZ

CADDE ÜZERİNDE, AL SANA BİR TANE DAHA

BARTINLI  ÜNLÜ FOTOĞRAF SANATÇISI MÜFİT YÜKSEL' İN OBJEKTİFİNDEN. EVİN GÜN SAYAR HALİ NE KADAR DA BELLİ DEĞİL Mİ MÜFİT BEY?

AHI GİTMİŞ, VAHI KALMIŞ,  B,İE ESER, DEĞİL Mİ SAYIN BARTIN VALİSİ. SİZ DE BU YÖRENİN İNSANISINIZ. SİZİN DE İÇİNİZİ ACITIYOR DEĞİL Mİ ?

AL BİRİNİ, VUR ÖTEKİNE. BU DA BAŞKA BİR ÇEŞİDİ


ŞÜKÜR, BİR KISIM EVLERDE OTURULABİLİYOR.

.İŞTE BİR TARİHİ ESER DAHA. ANLI ŞANLI ŞAPLKASINI UHUD DA MI, ZEGETVAR KUŞATMASINDA MI KAYBETTİ  ACABA ?

ASMA YA GİDEN YOL ÜZERİNDEKİ BU EVİN BİR YANI " KALK GİDELİM, VAKTİMİZ DOLDU. NEREDEYSE BİR ASIRI DOLDURDUK, AYIP OLUYORU" DERKEN,  EVİN BİR DİĞER KÖŞESİ DE " HALT ETME, OTUR OTURDUĞUN YERDE" DİYOR. SİZCE  ÖYLE GÖZÜKMÜYOR MU BU MANZARA?. GÖZÜKMÜYORSA, BEN SÖZLERİMİ GERİ ALDIM.

BU EV SAĞLIĞINDA, MUHTEŞEM KONAKTI. SONRA ELDEN AYAKTAN DÜŞÜNCE, BELEDİYEYE MUHTAÇ KALDI. KAZMALARLA YERE İNDİRİLDİ. ŞİMDİ ORASI BİR KARA DELİK GİBİ. GELEN GEÇENLERİ  AKŞAM OLUNCA KORKUTUYOR DA. BU EVİN NASIL OLUP DA KAZMA YEDİĞİNE ŞAŞIYORUM HALA.. "S İ T   HAZRETLERİ"  NE REAKSİYON GÖSTERDİ ACABA? VALLAHİ BELEDİYEYİ KUTLARIM. TÜRKİYEDE BİR " İ L K "  İ BAŞARDI.

ÜSTELİK DE HEPSİ ANA CADDE ÜZERİNDE

İŞTE BARTIN BU

BU DA ASIIRLIK  ŞADIRVANIMIZ.

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..