Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '14

 
Kategori
Eğitim
 

Bartın Ortaokulu'nun ilk Müdürü İhsan Atukeren

Bartın Ortaokulu'nun ilk Müdürü İhsan Atukeren
 

İhsan Atukeren


Aslen Kurucaşile’nin  Çayaltı (Turabi)köyünden olan  İhsan Atukeren 1893 yılında İstanbul’da doğmuştur. Babası İhsan Bey'in kendi ifadesiyle Velioğulları’ndan olduğu; bizim araştırmalarımıza göre Lazoğullarından olup; Zonguldak maden havzası bahsinde sık sık  adı geçen bahriyeli Maden Nazır Muavini ve Fen Komisyonu Reisi  Miralay Veli Bey’dir. İhsan Bey tahsilini İstanbul’da yapmıştır. 1933 yılında Edirne’de Erkek Öğretmen Okulu’nda öğretmenlik yaparken Milli Eğitim Bakanlığı tarafından  Bartın’da yeni açılan Bartın Ortaokulu’na müdür olarak atanmıştır.

Bartın’da Ortaokul olmaması nedeniyle Bartınlı çocuklar ilkokul sonrası okumak için başta Zonguldak ve diğer büyük şehirlere göç etmek zorunda kalıyorlardı. Bartın’da 1929-1930 yıllarında Ortaokul açılması için çalışmalar başlatılmış, hatta  bu konuda dernek bile kurulmuştur. Bartın’da kurulan özel ortaokul 1931-1932 öğretim yılında eğitime başlamıştır. Okul 09 Eylül 1933 yılında Milli Eğitim Bakanlığına bağlanarak resmileştirildi.1933 yılında açılan okulun 106 öğrencisi bulunmaktadır[1] .

İhsan Bey, o dönemde mutluluğunu şu sözlerle ifade etmektedir.

“O tarihten beri kültür aşkından aldığım hızla vaki olan naçiz ve fegağkar mesaim; bugün eşleri arasında bir kıymet olduğunu, mektebi görmelerini ve bilhassa büyüklerimin şifahi ve takriri takdir ve iltifatlarından anladığım güzel bir irfan müessesesini yarattığını görmekle hayatımın en yüksek ve ulvi duygularını yaşamaktayım.”[2]

İhsan Bey, Bartın Ortaokulu’nda Fransızca derslerine de girmiştir. Yirmi yılı aşkın süre boyunca müdürlük görevinde de bulunan İhsan Bey,  bir çok öğrencinin yetişmesinde çok büyük  emeği geçmiştir. Öğrencileri kendisinin iyi bir konuşmacı olduğunu aktarmaktadırlar.

İhsan Bey, bunun dışında 1939 yılında Ülkü Basımevi’nde basılan bir örneği Milli Kütüphane’de de bulunan “Cumhuriyetin XVI. Yılında Bartın Çevresi ve Orta Okulu” kitabının da yazarıdır. İhsan Bey,bu kitabında o yıllara ait bize oldukça geniş bilgiler vermektedir.

 Bartın’ın yetiştirdiği yazar Erkan Aşçıoğlu “Bartın ve Kökleri”adlı kitabında,

“İhsan Atukeren ve Ortaokulun Unutulmayan Öğretmenleri” konulu bölümünde şöyle demektedir.”Siyah beyaz ve soluk resimlerde kalan eski ortaokulun unutulmayan isimlerinin başında Müdür ve Fransızca öğretmeni İhsan Atukeren geliyor.Hep takım elbiseli ve kravatlı,ceket cebindeki beyaz mendilini ihmal etmeyen bir titizlik içindeki,Bartın eğitim ve öğretim tarihinin sembol haline gelmiş ismi İhsan Atukeren…Bartın’da bir devrin adıdır.Kültür birikimi,idareciliği,örnek kişiliği ile[3]diye anlatmaktadır.

Halkevi Çalışmaları

İhsan Atukeren’in Bartın Halkevi’nde Dil,Tarih ve Edebiyat Şubesi Komitesinin başkanlığını yaptığını görmekteyiz.Bu komitede;

Başkan             İhsan Atukeren            Ortaokul Direktörü(Müdürü)

Üye                  Perihan  Ün                  Tarih-Coğrafya Öğretmeni

Üye                  Sezai Ünyeli                 Tecimen(Tüccar)

Üye                  Ali Galip Torlak             Tecimen(Tüccar)

Üye                  Ahmet Kemal Aliş         Kitapçıbulunmaktadır.

 İhsan Bey emekli olduktan sonra İstanbul’a yerleşmiş ve 1985 yılında 92 yaşında iken vefat etmiştir.

 

[1] Aşçıoğlu Erkan,Bartın ve Kökleri,s.88

[2]Atukeren İhsan,Cumhuriyetin XVI.yüzyılında Bartın Çevresi ve Ortaokulu,s.53

[3] Aşçıoğlu Erkan,Bartın ve Kökleri,s.119,

 

 
Toplam blog
: 37
: 949
Kayıt tarihi
: 08.03.13
 
 

Maden kenti ya da emeğin başkenti Zonguldak'ta doğdum. Bartın'a bağlı "ahşap tekne yapımında bir ..