Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ağustos '15

 
Kategori
Kültür Turizmi
 

Bartın Valisi, olası bir sel felaketi ile mi uğraşsın, yoksa turistik sandal sefasıyla mı?

Bartın Valisi, olası bir sel felaketi ile mi uğraşsın, yoksa turistik sandal sefasıyla mı?
 

İçi de, dışı da su küpü olan Bartın


.

IRMAKLARDAN BİRİ DE, İNKUMU SAYFİYESİNİN YERALTINDA BULUNDU.

         Yıllar öncesi Bartın’da  “Kavşak Suyu” içilirdi. Türkiye’de henüz, doğal su kaynakları damacanaya girmemişti. Bartın bu işin liderliğini yaptı. Türkiye’de kaynak suyunu ilk içen şehir “Bartın’dır. Yakın zamana kadar çeşmelerden akıtıldı da.

         Şimdi de liderliğe soyunuyor Bartın. Yeraltında ırmaklar bulundu. Üç yerden kazı, sondaj derken, “o ırmakları yeryüzüne çıkaracağız ve bu konuda OSCAR alacağız.” Bartınlı yetkililer böyle diyor.

         Bartın, isminden anlaşıldığı gibi sular şehri. Bartın, sularla pek barışık. Yerin üstündeki ırmaklar dolana dolana akar. Şehri, kollarıyle bir sevgili gibi sarar. Bir köşeye gelince de, herkesin içinde “şap” diye de öper

.

 SULAR ŞEHRİ BARTINDA IRMAKLAR, ŞEHRİ SARMIŞ KOLLARIYLE. BİR SEVGİLİ SARAR GİBİ SARMIŞ SARMALAMIŞ.

         Irmakta taşımacılık yapılırdı şimdiye kadar. Şimdi, turizmcilik yapacağız. Irmaklarımızın debisi artacak. Turistler mum ışıklı sandallarda “Mavili mavili ela kız “ türküleriyle saltanat kayıklarına kurulacak. Kaytan bıyıklı delikanlılar,  bu kayıklara laf atacaklar:

“Matmazel Maria, armut yir misiy / Mahallede bir misiy / Seni Edgar’a akıvarcaz / Ona da gadunum der misiy”

YAPILAN HABERLERLE,  DURUM BU ŞEKİLDE DUYURULMUŞTU. O GÜNDEN BERİ DE VALİ AZİZOĞLU' 'NUN SESİ ÇIKMIYOR. BUNDAN SONRAKİLER İÇİN İCRAATLARINDAN HABERDAR EDİLİRSEK, BİZLER DE SİZLERE DUYURABİLECEĞPİZ. TURİZM OLAN BİTENLERİ...TURİZM,  İNSANLIĞIN MİŞTEREK SESİDİR.

         Bartın’ın eski adı zaten Parthenia imiş. Paphlagonia Antik Bölgesinin sular ilahı ismini alan Bartın şehri namlıymış.Aşklar devamlı olunca, önem ve değer kazanır. Suların İlahı, kutsal aşklar için vardır daima. Demek ki, daha aşklar icat edilmeden önce, PARTHENİA, aşkı biliyormuş ve aşktan anlıyormuş. Sularıyle bir ilah gibi şehre, kolları ile bir sevgili gibi sarılmış. Onu içine almış. Adeta bir orgazm yaşarcasına. Ve bu günlere gelip bırakıvermiş ortaya. “Bundan sonrası sizin” demeğe getiriyor.

IRMAKLAR ŞEHRİ SARMIŞ SARMALAMIŞ.

         Başkan Akın, sular şehri Bartını ne de güzel ifade etmiş Kırtepe eteklerinde. Fıskiyeli sanatsal bir efekt ile sulardan şelaleler yaratmış. Görsel bir zevk kaynağı olmuş.

        Eeee, bu durum karşısında Bartın ne demiş? Ne diyecek, iyilik sağlık. Herhalde “ Aşık Veysel gibi: “Güzelliğin on para etmez, bendeki bu aşk olmazsa” demiştir”

         Saltanat kayıklarında, turistler için dansöz oynayacak. Oh ne ala. Bu hususatı bizim Çetin Asma’ya telefonda çıtlatıp: “Bartına yakışır” dedim. O da “ Dansöz Bartın’a yakışmay” dedi ve ekledi:” Abey, n’apıyosuy. Kayıklara dansöz istemeyüz.” deyiverdi.  İlahi Asma. Düzelttik cümleyi. “ Dansöz, turistlere oynayacak, kendileriyle beraber” dedik.

        Nerde kalmıştık? Sudan bahsediyorduk. Kavşak suyunun çıkış  kaynağı kurumuştu bir zamanlar. Hangi başkan heyet kurdu da kaynağa yolladı, rapor istedi, çıkaramayacağım. Cemal Akın Bey olsa gerek. Heyet ormanda kayboldu iyi mi! Bekle Allah bekle. Ancak hafta sonu çıkıp geri geldilerdi. Kaynağı bulmuşlar. Temizlemişler, sevine sevine, piknik yapa yapa  dönmüşler. Belediye, az daha ikinci heyeti çıkarıp, “ilk heyeti” aramağa salacaktı onları. Çok güldüydüm o zaman. İlahi Cemal Akın.

        Ya, işte böyle böyle. Su, Bartın’da çok kıymetli. Mühendis Faruk Papila, “NOBEL Ödülünü” kafasına koymuş. Bartın’ın altından geçen yeraltı Irmakların bulunması, Yeraltı Irmaklarının haritasının çizilmesi ve sularının değerlendirilmesi’ projesi kapsamında çeşitli noktalarda yer altı ırmakları tespit etti. Bilmiyoruz. Belki de OSCAR verirler bu mühendise.

        Böylelikle Bartın’ın yerleşim bölgelerinde su, hiç eksik olmayacak. Su birikimleri, dağlardan ovaya doğru bir akış çizelgesi gösterir.

        Bartın’daki Mühendis Papila: “Dünya Su Döngüsüne göre, yer üstünde bir su varsa, yeraltında 30 kat su var. Bartın ırmağı gibi belki de 30 tane yeraltı ırmağı bulduğumuzda, Bartın şehir merkezinin, ilçelerinin ve köylerinin su sorunu, bir yıl gibi kısa zamanda çözülebilecektir.”

         “Yeraltı sularından su almayı, atar damardan kan almaya benzetirim. Bulunan yeraltı suları, köylü vatandaşların tabiri ile “bitmeyen sular” olacaktır.  Dünya su döngüsüne göre; Sular dağlardan denize doğru gider,”diye de ekliyor.

        Bu mühendisimiz, durumları anlatmıştır sayın Valisine. Valimizin de, hangi pozisyonda dinlediğini, buradan merak ediyorum. Yani içinden neler geçirdiğini de. Öyle ya! Şu son zamanlarda talepler yığıldı yığıldı masaya. Gelen anlatıyor, giden anlatıyor. Hangi birine el atacak. İşi bilmeyenler akıl veriyor, konuyu kavramamışlar yazıp çiziyor. Masanın üstü doldu şimdiden. Daha Güzelcehisar  lav kayalıkları var. Oranın videosu çekilecek resimlenecek. Geceleri boğaz köprüsü gibi aydınlanacak.

        Irmak ıslah olacak. Zırt pırt altını tutamayıp da “baba evine gönderilen gelin gibi” olmayacak. Nehir mecrasında sabit tutulmak için setleri bentler, yürüyüş yolları yapılacak. Irmak taraklanacak. Gondollar, saltanat kayıkları turist gezdirecek. Bartın’da turizm patlaması olacak. Daha daha düşünürsek, valinin aklından neler geçiyor daha bilemeyiz.

        Her şeyden önce, çevrede yaşanan sel felaketlerine  çevrilmeli gözlerimiz. Irmağın taranması tamam mı? Boğazda önlemler alındı mı? Bartın eski sel felaketini unutmuyor. Her yağışta irkiliyor.  İşte son örnekler. Artvin ve Hopa. Önce can, sonra canan. Di mi Sayın Valimiz?

        Bartın Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Bey, asırlık lav kayalıklarının resimlerini ve videosunu çekecekti. Çekildi mi? Sonrasını merak ediyorum. Bunları Valimize teslim edecek. Valimiz bunları ne yapacak? “Dosyasına,” oradan da “arşivine mi”  konacak bunlar? Nasıl işleme tabi tutacak?

        Valimiz acaba Güzelcehisar’a gitti mi? Lav Kayalıklarını yakınen gördü mü?  Arjantin örneğindeki gibi Lavlar, dünyaya tanıtılacak mı? Orada, SİT  heyulası yüzünden turistik belge yerine işletmelere çay ocağı ruhsatı verildiğini,  toz topraklar içinde çadır turizmi yapıldığını biliyor mu?Gidip gördü mü?

        Vallahi, valinin işi de zor. Olası bir sel felaketiyle tedirginken, bir de yeraltında ırmaklar peydahlandı zaten. Turistlerin kayığıyla mı uğraşsın, kayıkta atılacak göbeklerle  mi! Yoksa, töbe töbe !

        Ört ki, ölem !

DÜNYADA ENDER YERLERDE BULUNAN MİLYON YIL ÖNCEKİ OLUŞUMLARDAN LAV KAYALIKLARININ AYNISI, MESUT BİR TESADÜF ESERİ OLARAK  BARTININ GÜZELCEHİSAR SEMTİNDE VAR. ŞEHRE 16 KM. DEKİ BU YERE DAHA BİR ÇİVİ ÇAKUILMADI. TURİSTLERİN BU KAYALIKLARDAN HABERİ BİLE YOK. BELKİ DE BAKANLIĞIN BİLE HABERİ YOK Kİ, BURAYI "ES GEÇMİŞ" MAHALLİ İDARELER, BU MUAZZAM  TURİZM POTANSİYELİNE VAKIF OLMAKLA BERABER, BU OLAYIN TURİZME AÇILMASINDA KUDRET VE İMKANLARI YOK. BAKANLIĞIN KOLLARI SIVAMASI LAZIM.BU İŞİN BU GÜNE KADAR SAVSAKLANMASI, BU DEĞERİN TANITILMAMASININ İZAN VE MANTIKLA NASIL EDİLECEĞİ, İLGİLİLERİN LUTUFLARINA KALMIŞ. LÜTUFLARLA TURİZMİN PEYNİR EKMEK GEMİSİ, GÜNÜMÜZDE BÖYLESİ KAFALARLA YÜRÜMÜYOR VE YÜRÜTÜLMÜYOR. BU, BÖYLECE BİLİNE.

 

.BARTINI, İKİ KOLDAN GELEN IRMAKLAR SIKIŞTIRIR. TEK KOL HALİNDE   SARAR SARMALAR SONRA DENİZ AKAR.. ŞİMDİ YERİN ALTINDA DA BİR BU KADAR IRMAK OLDUĞU TESBİT EDİLDİ.

IRMAKTA SEFALAR YAPILMAKTA ZAMAN ZAMAN. İŞTE BUNUN  BELLİ BİİR NOKTAYA KANALİZE ETMEK GEREKİYOR. ANCAK VE ANCAK BU NEHİR GEZİNTİSİNE YABANCI OLARAK, BARTININ KARDEŞ ŞEHRİ ALMAN LÜNNEN  TEMSİLCİLERİ KATILDI. BİZ DE İSTİYORUZ Kİ, NEHİRLER TURİZME AÇILSIN..HEP LAFTA KALMASIN. TURİZM BİLİNÇ İSTER, SÜRAT İSTER, SEVDA İSTER.

MÜHENDİS FARUK PAPİLA   "YERALTINDA ÜÇ ADET NEHİR VAR"  DİYOR.

NEHİRLERDEN BİRİSİ, İNKUMU SAHİLLLERNDE. RESİMDE, TETKİKLERDEN BİR ENSTANTANE

BARTIN TURİZM VE kÜLTÜR MÜDÜRÜ FUAT DURSUN VE BAŞKAN AKIN

İŞTE...DOLANA DOLANA ŞEHRİ SARARAK AKAN BARTIN IRMAKLARI - ÜST VE ALTTAKİ RESİMLER-

 

İŞTE YERALTINDAKİ IRMAKLARIN OLUŞUM KROKİSİ

.İŞTE SIK SIK LAFINI ETTİĞİMİZ LAV KAYALIKLARININ BAŞLANGIÇ YERİ TA KARŞI SAHİLDEN BAŞLIYOR GÜZELCEHİSAR'DA. YÖRE HALKI BU KAYALIKLARIN ADAM EDİLMESİNİ, ARJANTİNDEKİ GİBİ TURİZME KAZANDIRILMASINI İSTİYOR VE DUYARLILAR.

ÇİLEKEŞ BARTIN IRMAĞI.

BARTININ SULAR ŞEHRİ OLDUĞUNUN KANITINI, BARTININ DUYARLI BAŞKANI CEMAL AKIN, ŞEHRİN ORTASINA BUNU SEMBOLİZE EDEN BİR ŞELALE  OTURTARAK, KIRTEPE ETEKLERİNE RENK KATTI. GÖNÜLLERİ KAZANDI.

GÜZELCEHİSARDAKİ LAV KAYALIKLARI ASIRLIK OLUŞUMLAR. HOPAYA KADAR DAYANIYOR. ARJANTİNDE, BUNLARIN AYNISI VAR VE TURİSTLERİN GÖZDESİ OLARAK ARAJANTİNE ÖNEMLİ DÖVİZ KAZANDIRIYOR.-- ÜST VE ALTTAKİ RESİMLER --

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..