Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Aralık '14

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Bartın ve Amasra'nın, nice yıl sonra, nur topu gibi bir "Tünelleri" oldu

Bartın ve Amasra'nın,  nice yıl sonra, nur topu gibi bir "Tünelleri"  oldu
 

Amasra'nın simgesi: "Salata tabağı"


 

 

 

          Bartın ile Amasra arasındaki mesafeyi 5 dakikaya indirecek olan 1100 metre uzunluğundaki Amasra Tüneli, uzun uğraşlardan, dedikodulardan sonra nihayet açılabildi.

         İnşaatı uzun süren tünel. Böylelikle Bartın Amasra arasını 5 dakikaya indirdi.

         Çeşitli aralıklaarla bu güne yetiştirilen bu tünel sayesinde,  eski yoldaki virajları alamayan tır’lar, rahatlıkla bu yeni yolu kullanabilecek. Kazalar sıfırlanabilecek.

         Tünelin açılışı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın katılımı ile gerçekleştirildi.

          Bartın AK Parti Milletvekili Yılmaz Tunç, Amasra tünelinin açılması ile birlikte, Bartın - Amasra arasındaki ulaşımın 30 dakika süren virajlı yolları yerine, 5 dakikada daha güvenli ve kısa mesafede gerçekleştirileceğini belirterek, tünel ve bağlantı yollarının Amasra'nın ve Bartın'ın turizm potansiyeline de büyük bir katkı sağlayacağını söyledi.

        Tunç, şöyle devam etti: “. Bundan 12 yıl önce bunu söylediğimizde hayal bile edemediğimizi düşündüğümüzde bugün hayali, bu gün gerçekleştirdik. Mutluyuz “ dedi.

        Vali Seyfettin Azizoğlu yaptığı konuşmada “Bu tünel açılmakla sadece Amasra’nın Türkiye’ye, Anadolu’ya bağlanmasını değil, Amasra gibi tarihi 3000 yıla dayanan, Fatih Sultan Mehmet’in bile burasını savaşla almayalım, barışla alalım dediği bir dünya cennetini dünyaya açılmış oluyor. Amasra ülkemizin bir incisidir. Bu inciyi herkes görsün, bu güzelliklerin yaşatılmasına hep beraber katkı sağlayalım ve bu güzellikleri dünyaya tanıtalım.” şeklinde konuştu

        Daha sonra kürsüye gelen ilgililer, "Bartın yeni Çevre Yolu Projesi ile ilgili çalışmaların biran önce tamamlanarak, limanla da bağlantısının sağlanarak, dışarıdan gelen yükün limandan ülke içine gönderilmesi için büyük önem arz ediyor. Mevcut çere yolumuz şehrin tam içerisinde kaldı. Şehir hızla gelişiyor. Nüfusumuz 60 bini geçti. Bu sebeple yollarımızda bu çalışmaların hızla bitirilmesi bölgemizin de gelişmesine katkı sağlayacaktır” dediler.

         Daha sonra kürsüye gelen Bakan Lütfi Elvan  “Bu gün açılışını yaptığımız tünel Bartın’ımıza, Amasra’mıza, Karadeniz bölgemize ve ülkemize hayırlı uğurlu olsun.  Çok değerli Bartınlılar, Amasralı kardeşlerim, Hani sizin bir türkünüz var “Bartın yolu düzdedir, top zülüfler yüzdedir” şeklinde. Bu türküyü belki yıllarca söylediniz. Bartın’ın eğri büğrü yollarına bakıp, bakımsız yollarına bakıp, yol vermeyen, bel vermeyen yollarına bakıp içinizdeki yol hasretini dile getirdiniz. Bizde dedik ki madem Bartınlı hemşerilerim yolunu düz istiyor, bölünmüş istiyor, tünel istiyor, bu yolları, bu tünelleri yapıp Bartınlı hemşirelerimizin hizmetine vermek de bizim boynumuzun borcudur dedik. Sizlere şimdiden hayırlı uğurlu olsun değerli kardeşlerim

          ÇAM KOKULU RÜZGAR, AŞK NAZLI GONCA  /  ERİR GÜNEŞ AMASRA' DA  AKŞAM OLUNCA.

        

          BU AÇILIŞIN NOTLARINI, BİZ DE ŞÖYLE TUTTUK VE YORUMLADIK: Eskiden deniz yolu ile Bartın’a, insan ve eşya taşınırdı. Bu tünel, Bartın’ı da kalkındıracak. Mevcut külüstür yolcu iskelesi, hala daha  iskelesine mal ve insan beklemektedir. Buraya güya, dünyanın her yerinden  turist gelecekti. Demek ki bu iskelenin çalışması için, bu tünelin yapılması gerekiyordu. Akla, hemen bu geliyor tabi.

          Şimdi rota değişti. Bartın’a deniz yolu  gelinirdi. Şimdi devir değişti. İlkten Amasra’ya geleceksin. Bu yeni tünele dalıp, bir ucundan Bartın'a çıkacaksın. bu tünelden geçip, Bartın’a ulaşılacan. Sonunda ne mi olacak? "Turizm patlayacak" tabi.. Tavada mısırların patladığı gibi.Turizm  böylelikle patlayacak. Demek turizmin patlaması için, yine böylesi bir tünel yapılması gerekiyordu.

         Vaktiyle İzmir'de çalıştığımız gazetenin patronu, aynı zamanda Turizm Bakanıydı. Bir turizm bürosunun açılışına gidildi. Biz yazdık  " Turizm patlayacak" diye. Kızdıydı bize "Cellek, mısır mı patlatıyorsunuz" diye. Biz de "efendim siz söylemiştiniz, sizin sözünüz bu" demiştik. Sesini hiç mi hiç çıkaramamıştı. Ha, konu açılmışken ekleyeyim: " Turiste istediği her şey verilmelidir" diyen o'dur. Sofrada en son bir sarışın turistle kalmıştı kendisi. Kollarını birbirlerinin içine geçirip, şarap içiyorlardı yanak yanağa. Fırlayıp resimlemiştim.Hatta arkamdan arkadaşlar  "CELLEK KOVULDUN" dedilerdi.  Patronumuzdu bakan, ayrıca. Ve  gürlemişti: : " Yaz, turiste istediği her şey, verilmelidir" diye.

         Kimileri bu tünelin yapılmasını istemedi. 30 dakikalık yolun beş dakikaya indirilmesinden önce, bir turizm potansiyelinin ortaya konması gerekmez miydi sualini soranlar var.

         Turistlere manzara seyrettirmeden, tünele sokmanın ne alemi var diyenler de var. Doyumsuz kuşbakışı Amasra’yı tepelerden seyretmek, çok önemlidir diyenler de var. Ve bu tünelin açılışını “siyasi” bulanlar da var. Dahası,  büyük çoğunluk tünele olumlu bakıyor. Bölge milletvekili Yılmaz Tunç’un gayretlerini takdirle izliyor. İşte, açılış sonrası telefonla yaptığımız minik araştırmada ortaya konan sözler yukarıda.

         Amasra bu tünel ile Bartın’la bütünleşmesiyle birlikte çok daha değer kazanacak. Amasra’ya yolcu iskelesi geçen yıl yapılmıştı.  Yolcu iskelemizin gümrük sahasıyla ilgili çalışmalar bittikten sonra yolcu iskelemiz yolcu gemilerin ulaşımına açılmış olacak. Böylece dünyanın her yerinden turistler Amasra’ya deniz yoluyla da gelebilecekler. Deniz yoluyla gelen turistlerimiz bu tünelden geçerek Bartın’ın güzelliklerini görecekler. O nedenle Amasra tüneli her açıdan da çok önemliydi. 

         Eh, artık tünelimiz de oldu. Dolmuşçular mesafe kısaldı diye daha az ücret mi alırlar bilemeyiz ama,  eskiden “ Amasra’ya bir iki” diyen çığırtkanlar, şimdi Tünele bir kişi” diye  çığırtkanlık yapacak. Dinleyenler de “Hımmm diyecekler. İstanbul’a benzemiş buraları “ diyerek bu tüneli içlerine kolaylıkla sindirecekler.

        Bir kısım Bartınlılar sindiremedi de. Duyduğumuza göre, bu tünel şimdi kime ait? Bartınlılara mı, Amasralılara mı ait?

Fatih Sultan Mehmet, bu bürokratların üstünde zevk sahibi. Tünel falan düşünmeden, masrafsız, zahmetsiz  "nirengi noktasını bulmuş"  ve tam isabetle de söylemiş: " Lala Lala" diyerek. Hani o meşhır laf.  Acaba diyorum, Lala'sının aklına gelir miydi böylesi  laflar. Bundan kaç asır sonra uyanmamız da kar hanemize sayılmalı değil mi?  Lala'yı, mala'yı bir kenara bırakıp,  işin kestirmesini buluverip, bir tünel yapıverdik gitti. Te işte o ka!  Fazla söze ne hacet?!  Di mi?

Ama biz,  "Bartın' ın Fahri Hemşerisi"  olarak şunu biliriz: " Bartın ve Amasra'nın, nice yıl sonra, nurtopu  gibi  bir tünelleri peydah oldu"

        Ört ki, ölem !

                                                   BARTIN MİLLETEVEKİLİ YILMAZ TUNÇ, KÜRSÜDE

                                                         BAKAN ELVAN AÇILIŞI YAPTI

                                     BARTIN VE AMASRA'LILAR, GÜZEL BİR TÜNELE KAVUŞTU

                                                                                     AÇILIŞTAN

                                                            VALİ, BAKAN VE MİLLETVEKİLİ YAN YANA AÇILIŞTA

                                                                                  BİR TÜNEL HATIRASI

                                                                                   GÜZEL AMASRA

                                                     AMASRA BÜYÜK LİMANDA GÜN BATIMI

                         BARTIN RIHTIMI. ESKİDEN DENİZ YOLU İLE BURAYA İNSAN VE MAL GELİRDİ

                                                                              BARTINI'N ŞELALESİ

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..