Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Kasım '13

 
Kategori
Güncel
 

Barzani Diyarbakır'da Erdoğan ile buluşuyor, BDP neden rahatsız oldu...

Barzani Diyarbakır'da Erdoğan ile buluşuyor, BDP neden  rahatsız oldu...
 

Barzani, AKP kongre delegelerinin "Türkiye seninle gurur duyuyor" diye alkışladığı politikacı...


Barzani ve Erdoğan’ın Diyarbakır buluşmasına BDP çevrelerinden sert eleştiriler geldi. Oysa Irak ile yapılan ticarette yaklaşık 8 milyar dolarlık pay sahibi olan Barzani liderliğindeki Irak Kürtdistanı ile AKP iktidarının ilişkileri Irak merkezi hükümetine rağmen hep öncelik taşıdı.

Ekonomik ve siyasi çıkarlar hep ön planda yer aldı. AKP, geçmişte PKK saldırılarının yoğun olduğu dönemde Barzani’ye bağlı şirketlere karşı genelkurmayın yaptığı önlem alınması önerisine karşı çıktı (2007).

Barzani ile AKP ilişkileri hep üst düzeyde ve samimi bir perspektifte sürdü. Öyle ki Barzani AKP (2012) kongresinde delegeler tarafından “Türkiye seninle gurur duyuyor!” diye alkışlandı.  Aynı Barzani AKP kongresinden bir ay sonra yapılan BDP kongresine katılmadı.

KCK’nın Suriye kolu ve PKK, BDP destekli  PYD’ye  Barzani’nin tutumu da AKP/Erdoğan politikaları ile örtüşüyor.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Erbil kentinde 15-17 Eylül tarihlerinde düzenlenmesi planlanan Kürt Ulusal Konferansı’nın 25 Kasım tarihine ertelendiğini de not edip devam edelim.

Türkiye ve Barzani’nin PYD’ye giden yardımları engellediği biliniyor. Üstelik Türkiye’nin PYD’ye karşı cihatçı çeteleri desteklediğine dair iddialarda yerli yabancı basında yer aldı, arşivlerde.(1) Barzani’nin (Kuzey Irak Kürt Yönetimi)  Salih Müslim’in sınırlarından geçişine izin vermediği de hafızalarda tazeliğini koruyor.(2)

Barzani AKP’nin yürüttüğü cözüm/barış sürecine destek veriyor. “Silahlı mücadele döneminin kapandığını” her fırsatta ifade eden Barzani, Suriye’de PYD’nin elde ettiği kazanımları da küçümsüyor. Barzani’ye göre ‘PYD Esat ile anlaşarak bu günkü konumunu elde etti’. Ortada ‘Rojava devrimi’ diye bir şey yok. Barzani’nin özellikle PYD’ye karşı aldığı tutum KCK, PKK, BDP çevrelerinden yoğun eleştiri alıyor. Barzani   “Kürt hareketi” nin önünde engel olarak görülüyor.

Yapılan açıklamalar bu tespiti doğruluyor. BDP Milletvekili Nursel Aydoğan, ‘Barzani Suriye’de Öcalan çizgisindeki Kürtlerin yönetimini geciktirmek istiyor. Bu konuda da Türkiye'den yardım isteyecek’ iddiasında bulundu.  

BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Mehmet Emin Yılmaz da, ‘ Barzani'nin Erdoğan'ın çağrısıyla, seçim propagandası yapacağı bir günde Amed’e gelmesinin çok manidar’ olduğunu belirterek, ‘Barzani'nin temel rolünün üçüncü kez ertelenen Kürt Ulusal Kongresi'nin toplanmasını sağlamak’ olduğuna dikkat çekti. ‘Barzani'nin iki milyon aşkın kişinin katıldığı ve Kürt halkı için tarihi bir öneme sahip olan 2013 Newroz'una davet edildiğini ancak katılmadığını’ hatırlatan Yılmaz, “Barzani'ni Kürt halkının birliği için gerekli olan rol ve misyonu yerine getirmiyor. AKP'nin kongresine katılıyor, Başbakan'ın çağrısıyla geliyor”diye konuştu.Yılmaz, “AKP, Burkay'la Kürdistan'da kendisine bir zemin yaratmak istedi. Ancak bunda başarılı olamadı. Şimdi bunu Barzani üzerinden yapmak istiyor. Bu AKP'nin 2014 seçim politikalarının bir parçasıdır.” Diyor.(3)

Gelişmelere bakılınca AKP/Erdoğan’ın  “Kürt sorunu” bağlamında Öcalan ile yürüttüğü  “çözüm/barış süreci”nde açıkladığı “demokrasi paketi” kamuoyunun bildiği üzere Öcalan taraftarlarını tatmin etmedi.

Ankara her ne kadar Öcalan ile görüşüp “çözüm/barış süreci” örüyor gözükse de bölgede farklı siyasi aktörleri ön plana çıkararak politik manevralar yapmakta. Kürtlerin azımsanmayacak ölçüde Barzani’ye  “saygı duyan kesimini” yerel seçimlerde yanına çekmeye yönelik bir hamle olarak ta değerlendirilen Barzani’nin Diyarbakır’a getirilişinin AKP’ye katkısını yadsımamak gerekiyor. Öte yandan bölgede Hizbullah’ın da partileşerek BDP’nin dolayısıyla Öcalan’ın etkisini kırmaya yönelik göz ardı edilemeyecek bir gelişme olduğunu da not etmek gerekiyor.

AKP’nin geçmişte Türkiye’de yaşanan seçim ve referandum süreçlerinde ipi göğüslemesinde, dolayısıyla iktidar olmaktan muktedir olmaya evirilmesine  katkı veren BDP, Öcalan çizgisi; bölgede siyasi rakiplerle, aktörlerle seçimlerde yarışmak zorunda  kalacağı bir fotoğraf ile baş başa…

 

(1)   http://search.snapdo.com/?category=Web&start=1&st=ds&q=T%C3%BCrkiye+Suriye%27de+cihat%C3%A7%C4%B1+%C3%A7eteleri+el+kaide+destekliyor+

(2)   http://search.snapdo.com/?st=ds&q=barzani+salih+m%C3%BCslim+e+izin+vermedi+engelledi

(3)   http://www.haberdiyarbakir.com/bdp-erdogan-ve-barzaniyi-protesto-edecek-60952h/

 

 

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..