Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Kasım '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Baş ağrısının 10 nedeni

Baş ağrısının 10 nedeni
 

Başı ağrısı


Baş ağrısı çeken insanların birçoğu önce ağrı kesicilerle bunu geçiştirir. Devam eden ağrılarda ise herkesin korkusu beyin tümörü olduğu yönündedir. Oysa korkulanın aksine baş ağrılarının sadece yüzde 1'i beyinde oluşan tümör kaynaklıdır. Baş ağrısının tıbbi tanımı ise beyinin arka tarafında gerçekleşen bir elektrik akımının yanlış yönde oluşmasıdır. Yani duman yokken çalan bir yangın alarmı gibidir. İşte baş ağrısına neden olan beyin tümörü dışındaki 10 Neden;

1- MİGREN: Şiddetli baş ağrısında hemen herkesin aklına ilk gelen hastalık migrendir. Migren hastalarının yarıya yakınında baş ağrısına görmede bozukluklar, yüzde uyuşma, konuşma zorlukları gibi belirtiler de eşlik eder. Yine birçok migren atağından önce depresif ruh hali, ani duygusal oynamalar, susamışlık hissi, sık idrar çıkma, esneme gibi belirtiler izlenir. Baş ağrısı sonlandıktan sonra da ışığa ve sese hassasiyet, yorgunluk, dikkat kaybı gibi şikâyetler devam edebilir.

2- SICAK HAVA: Sıcak hava da tansiyonun yükselmesine ve dolayısıyla da baş ağrısına sebep olan etkenlerden bir tanesi.

3- SEKS YAPMAK: Evet ilginç ama gerçek. Her gün yeni bir faydasını duyduğumuz seks, baş ağrısına sebep olabilir. Bu tip baş ağrıları genellikle erkekleri kadınlardan daha çok vuruyor. Dr. Giles Elrington'a göre bu baş ağrıları orgazm olmadan hemen önce ve yeni bir partnerle yaşanan cinsel ilişkide yaşanıyor. Bunun sebebinin ise yaşanan adrenalinin beyne daha fazla kan pompalamasından kaynaklandığı düşünülüyor.

4- KUAFÖRDE SAÇ YIKATMAK: Baş ağrısı sebeplerinden belki de en ilginç ve akla gelmeyenidir ancak kuaförlerde bulunan saç yıkama üniteleri baş ağrısına sebep olabilir. Başınızı geriye doğru atarak saçınızı yıkattığınızda bu durum boyundaki sinirlere baskı yapar. Ancak baş ağrısı bu olaydan iki üç gün sonra kendisini gösterir. Bu yüzden asıl sebep genellikle fark edilmez. Clementine Churchill Hastanesi'nden Michael Gross'a göre bir diğer baş ağrısı sebebi de desteksiz bir sandalyede otururken, uzun süre telefonu başınızla omuz arasına sıkıştırarak konuşmaya çalışmak.

5- ÖKSÜRMEK: Öksürmek, hapşurmak, burnunuzu şiddetli biçimde silmek küçük bir ihtimalle de olsa baş ağrısına sebep olabilir zaman zaman. Baş ağrılarının yüzde 1'i bu sebeple olur ve genellikle de erkeklerde daha etkilidir.

6- EGZERSİZ: Yine doktor Michael Gross'a göre fiziksel aktiviteler kan damarlarında genişlemelere sebep olabilir. Bunlarda baş ağrısı yaratır. Nadir olarak anevrizma sorunu olan insanların da beynindeki baloncuğun patlaması ağır fiziksel aktiviteler ve öksürmek gibi basınç yaratan hareketler sonrasında yaşanabilir. Aniden ve hayatınızda daha önce hiç hissetmediğiniz kadar şiddetli bir baş ağrısı yaşıyorsanız derhal doktora gidin.

7- ENDİŞELİ BİR İNSAN OLMAK: Anksiyete de panik atak gibi modern toplumları oldukça kötü etkileyen bir psikolojik sorun halini aldı. İtalya'daki Torino Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre anksiyetesi olan, sürekli endişelenen, kendisinin ya da yakınlarının başına kötü bir olay gelmesinden korkan insanların migren tipi baş ağrılarına çok daha fazla yakalandığı tespit etildi. Endişe duyan insanların beyninde, mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin hormonunun seviyesi düşüyor ve bu da baş ağrısını tetikliyor.

8- AT KUYRUĞU: Saçı sıkı sıkıya gerdirerek toplamak feci bir baş ağrısı getirebilir. Birkaç saat saçı toplu bir halde tuttuktan sonra baş ağrısı yaşamanız sürpriz olmaz.

9- SICAK DUŞ ALMAK: Sabahları sıcak bir duş almak rahatlatıcı olabilir ancak vücut ısısı sabahları düşükken birden sıcak suya girmek, ısıyı aniden yükselterek kan basıncını arttırabilir. Bu da baş ağrısına yol açabilir. Bu tip baş ağrısı genelde duş başladıktan 30 saniye sonra başlayabilir. Ancak sıcak gibi ani soğuklar da baş ağrısına neden olur. Soğuk suda yüzmek ya da dondurma yemek de baş ağrısını tetikleyebilir.

10- VE YİNE SİGARA: Sigaranın bir diğer kötü etkisi de baş ağrısı. İspanya'daki Salamanca Üniversitesi araştırmacıları bunu doğruluyor.

Baş ağrısız, sağlıklı, mutlu günler dilerim.

Nizamettin BİBER

Uzman İnşaat Mühendisi 

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..