Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Haziran '13

 
Kategori
Güncel
 

Baş belası "twitter"...

Baş belası "twitter"...
 

Artık “twitter” de bir sabıkalı…

Twitter,  Hükumet’i  takmayan tavrıyla kara listeye alındı. Nasıl mı?

Bilindiği gibi, Taksim Gezi Olayları sürecinde sosyal medya önemli rol oynamıştı.

Nasıl oynamasın ki?

Gazetelerin yüzde seksen kadarı halka doğru bilgi vermekten uzak. Çok önemli gündem konularını bile basitçe geçiştirebiliyorlar. Medya, haber yapmaktan ve olayların üzerine gitmekten çok uzaklaşmış durumda. Haber konularında attıkları başlık bile neredeyse biri birinin kopyası gibi. Televizyon kanallarının çoğu araştırdıkları haberi değil, servis edilen haberi yayınlıyorlar. Gerçek haber yapan gazeteci ya da televizyon program yapımcıları ya işinden, ya da görevinde oluyor.  Bu durumda halkın elinde özgürce kullanabildiği tek medya vasıtası olan sosyal medya öne çıkıyor.

Sosyal ağ, cep telefonundan sonra en önemli iletişim vasıtası.

Türkiye, sosyal medyayı kullanan ülkeler arasında da ilk beş ülke arasına girmiş durumda. 

Birbirini tanımayan insanlar bile bu ağ sayesinde bir anda ortak bir noktada buluşabiliyorlar, ortak kararlar alabiliyorlar, ortak harekete geçmek üzere organize olabiliyorlar.

Bu olağanüstü bir olay…

Ancak sosyal ağın sakıncaları da yok değil. Kişilerin kişilerle ya da kişilerin kamu ile hukuki açıdan karşı karşıya gelmesi kaçınılmaz olabiliyor. Bilerek ya da bilmeden kullanılan bazı ifadeler ya da fotoğraf/video paylaşımları, kullanıcılarına hukuki sorumluluk yükleyebiliyor.

Ne yazık ki bu hukuki sorumluluğun sınırlarını belirleyecek kesin hükümler yok. Her ne kadar bazı kullanımlar bilişim suçları kapsamında değerlendirilse de, hukukun tam anlamıyla işlemediği bir yerde birçok  kullanıcı bir anda bilişim suçu ya da “kişiye”,”devlete” karşı suç işlemiş pozisyonuyla karşı karşıya kalabiliyor.

İşte böyle bir ortamda, medyanın büyük bölümünü kontrol altında bulunduran Hükumet, sosyal medyayı da kontrolüne almak üzere harekete geçti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Taksim Gezi Parkı olaylarına ilişkin Facebook ve Twitter'la temasa geçtiklerini ancak Twitter'ın bu konuda işbirliğine yanaşmadığını bildirdi.

Twitter bu anlamda takdire layık…

Kötü amaçlı kullanımlar hariç olmak üzere, medya anlamında sosyal medyanın her türlüsünün özgürce kullanılması kadar olağan bir şey yok. Sosyal medya da kontrol altına alma baskılarına boyun eğerse vay halimize…

 
Toplam blog
: 136
: 2817
Kayıt tarihi
: 20.03.11
 
 

Duyarlı olduğum konularda; düşündüklerimi, bildiklerimi ve birikimlerimi paylaşmak üzere burada b..