Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Eylül '18

 
Kategori
Dilbilim
 

Basîret

Basîret
 

BASÎRET İS THE BEST

Korkmayın! En güç koşullarda dahi Basîreti tercih edin. Hiçbir güç size zarar veremeyecektir. Ve kendinize ödülünüz hazırdır.

 

BASÎRET: Şuur. İdrak kabiliyeti. Öngörü. Ufuk. Bilinç. Entelektüalizm. Alırlık. Fikir. Aklıselim. Hissiselim. Sağgörü. Sağduyu. Anlayış. İrfan. Algılayış. Kavrayış. Öngörü. İzan. Hikmet. Vukuf. Kariha. Hars. Nosyon. Marifet. Ulûm. İdrak. Akıl. Muhakeme. İmgeleme. Telâkki. Hoşgörü. Müsamaha. Tolerans. Havsala. Yorum. Mütalâa. Düşünüş. İçtihat. Kuram. Yargı. Ders. Yazı. İncelemek. Etüt. Çalıştay. Keşif. Araştırma. Kovuşturma. Derinleştirme. İrdeleme. Buluş. Bulgu. İcat. Ölçülü görüş, doğru görüş. Vizyon. Temiz akıl . Gerçekleri yanılmadan görebilme yeteneği, uzağı görüş.

İbrâhim Peygâmber ateşte yakılır iken kendisine yardım(fırsat) için gelen Cebrâil'i kovmuştur. Yâni, Ferâseti değil, Basîreti tercih etmiştir.

Basîret = İbrâhim Karakterli olmaktır.

Basîret yetisinin tam karşılığı = Hasbinallâ'hû ve ni'mel Vekîl .

Basîretli Bilge kişi, karşılaştığı ilk fırsata, olanağa, desteğe, doneye vb. Sarılmaz, Bekler. Düşünür, araştırır, ölçer ve daha sonra kararını verir.

Basîret yetisinin bireye katkısı BİLGELİKTİR.

 

Soyut birer varlık olan Sözcüklerin Somut Tecellileri vardır.

Örnek: Ferâset = Fırsat. Ferâset yetisi ile donanan birey, somut fırsatlarla (imkân, olanak, kapı) karşılaşır. Daha yaşanılır yaşam olanaklarına erişir.

Ferâset kavramının, olgusunun sosyal yaşamdaki olumsuz etkisi Fırsatçılıktır. Şayet bir toplumda Fırsatçılık artış göstermekte ise bilinmelidir ki, Ferâsetli birey sayısı artmaktadır. Ferâset yetisi, kısa vadede imkân, fırsat sağlamakla birlikte Fırsatçılık negatifliğini de içermektedir. Ve tabiî ki, Ferâset Fırsatçılığı uzun vadede Zorluğa tabidir. Ferâset olgusundan çok daha üstün donanımlara sahip olan yeti, Basîrettir. 

 

Ferâset is the First. Basîret is the Best.

 
Toplam blog
: 635
: 614
Kayıt tarihi
: 07.09.13
 
 

Şiiri, yazmayı seviyorum..hepsi bu kadar.. ..