Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Nisan '19

 
Kategori
Psikoloji
 

Başaracağına İnanmak

Merhaba sevgili okur,
 
Beni tanıyanlar kitapların benim hayatımdaki yerini az çok bilirler. Bu aralar Prof. Dr. M. Hakan Türkçapar’ın ‘Bilişsel Davranışçı Terapi-Temel İlkeler ve Uygulama’ kitabını mesleki gelişimimi desteklemek ve özel merakım dolayısıyla okuyorum. Üniversite yıllarında edindiğim bilgileri tekrar hatırlamak, kullandığım ders kitaplarını tekrar gözden geçirmek danışmanlık bilgilerimin körelmesini engelliyor.
 
Gelelim bu haftaki konumuza. Yaptığım okumalar sırasında, hem görüşmelerimde hem de yazılarımda aslında bir şekilde sıklıkla değindiğim ‘öz etkinlik’ kavramı karşıma çıktı. Öz etkinlik kişinin bir işi başarabileceğine, o işi başarmak için gerekli donanıma sahip olduğuna olan inancıdır diyebiliriz. Geçmiş yazılarıma bakarsanız sıklıkla ‘olumlu düşünme’den bahsettiğimi görürsünüz. Olumlu düşünceler olumlu duyguları besliyor ve olumlu yaşantılara yol açıyor.
 
Öz etkinlik ile özgüvenin farkını soracak olursanız,  özgüven genel olarak kişinin her türlü konuda kendine olan güvenini ifade ederken, öz etkinlik değişkenlik gösterebilir. Bir konuda başarılı olacağınıza inancınız yüksekken, başka bir konu da kendinize güvenemeyebilirsiniz. Yani özgüven daha genel bir kavram; öz etkinlik ise yapacağınız iş ile sınırlı, o iş ile ilgili donanımınıza bağlıdır.
 
Yapacağınız iş ile ilgili tecrübeleriniz, geçmiş başarı ya da başarısızlıklarınız sizin öz etkinliğinizi etkiliyor. Daha önce başarılı olduğunuz bir işte tekrar başarılı olacağınıza inancınız yüksekken, geçmiş başarısızlıklarınız öz etkinliğinizi düşürebiliyor.
 
Öz etkinlik araştırmaları, bir işi başaracağınıza olan inancınız ne kadar yüksekse başarma olasılığınızın da o denli yüksek olduğunu gösteriyor. Bu durumda bize potansiyelimizi fark edip ona göre hareket etmemiz, kendimize, bilgi ve becerilerimize güvenmek düşüyor. Bu tabii ki bilgi ve beceri eksikliklerinize rağmen kendinizi geliştirmeden, yapmak zorunda olduğunuz işte sadece inanarak başarılı olacağınız anlamına gelmiyor. Sahip olduğunuz potansiyeli yapacağınız işe uygun şekilde geliştirmek ve sonrasında kendinize inanmak önemli. 
 
Ne demiş Theodore Roosvelt ‘İnanmak başarmanın yarısıdır.’
 
Not: Tekrar diyorum ki ‘Olumlu düşüncenin gücünü önemseyin.’
 
Sevgiyle kalın…
 
 
Toplam blog
: 36
: 296
Kayıt tarihi
: 10.10.18
 
 

Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü mezunuyum. 2014 yılınd..