Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ekim '06

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Başarı inancı geliştirmek-2

Başarı inancı geliştirmek-2
 

Bir önceki yazımızda hangi adımları atarak “ başarı inancı (kendine inanmak) ” geliştirebileceğimize değindik. Atmamız gereken adımları 8 başlıkta topladık ve birinci başlığımızı; korkularımızı nasıl yeneceğimizi ve nasıl kendimize güven geliştireceğimizi açıkladık. Bu makalemizde ise, “ başarı inancı ” geliştirmenin ikinci adımına, “ olumlu düşünme” ye değineceğiz.

2. Olumlu düşünün

Olumlu düşünün. Başta kendiniz ve başkaları hakkında olumlu düşünün. Olumlu düşünürseniz güzel yanları görürsünüz. Bu kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. Olumsuz düşünürseniz kötü yanları görürsününüz ve kendinizi kötü hissedersiniz. Bir düşünürümüzün dediği gibi “Güzel düşünen güzel görür, güzel gören hayatından lezzet alır.”

Ne olduğunuzu düşünürseniz O” sunuz. Kendiniz hakkında olumlu düşünün. Kendini önemli görmeyen kişi önemli değildir. Kendi kendinizi övün. Kendinize şevk arttırıcı mesajlar gönderin. Kendinize, kendinizi küçük düşürücü konuşmalar yapmayın. Reklamınızı iyi yapın. Olumsuz yönlerinizi aklınıza getirmeyin. Olumlu ve güzel yanlarınıza konsantre olun.

İnsanlar hakkında olumlu düşünün. Dedikodu yapmayın. Size birini sorduklarında olumlu yanını anlatın. Ve size birsini tanıttıklarında olumlu yanını dinleyin. Sizi insanlardan yada kişilerden uzaklaştıracak önyargılar edinmeyin. Bu tür önyargılar sizin o insanlarla iletişim kurmanızı veya olumlu iletişim kurmanızı engeller. Einstein “Önyargıyı yok etmek atomu parçalamaktan daha zordur” diyor, kendinizi bu zorlukla karşılaştırmayın.

Sevebilen biri olun. Unutmayın “Sevmesini bilmeyenler, sevilmezler”. İnsanları sevin; severseniz sevilirsiniz. Yunus Emre’nin dediği gibi;

“Sevelim sevilelim
Dünya kimseye kalmaz” ve

“İşidin ey yarenler, aşk bir güneşe benzer,
Aşk-ı bilmeyen gönül, misal-i taşa benzer.”

Sevilirseniz destek görürsünüz. Bu destek sizi motive eder. İnsanlar başarmanızı ister ve size güvenirler. Bu sizin de kendinize olan güveninizi arttırır ve başarılı olursunuz.

Her fırsatta insanlarla tanışın. Tanışmak için ilk adımı siz atın. Bu başarılı olduğunuzu gösterir. Tanışın ve kendinizi tanıtın. İnsanlar sizi tanısın. Kimse mükemmel değildir, insanları olduğu gibi kabullenmesini bilin ve olumlu yanlarına konsantre olun. Nazik olun, bu diğer insanların kendilerini, dolayısıyla da sizin kendinizi iyi hissetmenizi sağlar.

“Kötü bir deneyimdi’’ değil, “İyi bir tecrübeydi” deyin. Olaylara olumlu açılardan bakın. Edison ampulü bulmadan önce yüzlerce kez deney yapmıştı. “Yüzlerce kez denedim ama başaramadım. Bu iş burada biter’’ diye düşünebilirdi. Ama o “Ampulün bulunamayacağı yüzlerce yol öğrendim. Bulunamayan yollar bitince bulunan yol kalır ve başarırım” şeklinde düşündü ve başardı. Olumlu düşünürseniz, zihniniz, güzel ve olumlu düşüncelere odaklanır. Ve güzel, çözümleyici fikirler üretir.

Zihninize sadece ve sadece olumlu düşünceleri sokun. Olumsuz konuşulan yerlerde durmayın ve olumsuz düşünenlerle yakın ilişkiler içine girmeyin. Zihninizden sadece ve sadece olumlu düşünceler alın. Hoş olmayan olay yada düşünceleri hatırlamayın. Olumlu konuşun ve olumlu mesajlar gönderin. Olumsuz söz ya da düşüncelere zihninizi kapatın. Bir süre sonra zihninizde sadece ve sadece olumlu düşünceler kalacak ve siz bunları kullanarak olumlu düşüneceksiniz. Deneyin ve görün.

Bir sonraki yazımızda mazeret hastalıklarımızı nasıl tedavi edebiliriz…

 
Toplam blog
: 157
: 12370
Kayıt tarihi
: 22.08.06
 
 

1996-2000 Ondokuz Mayıs Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü, Psikolojik Danış..