Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Kasım '06

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Başarı inancı geliştirmek-5

Başarı inancı geliştirmek-5
 

Düşünmek insanları nasıl harekete geçirir? Düşünce gücümüzü nasıl istediğimiz yönde kullanabiliriz? Hayalini kurduğumuz sonuçlara ulaşmak için hangi ilkeyi yaşamalıyız? Bu soruların cevabı başarabileceğine inanç geliştirme adımlarımızın sonuncularını teşkil ediyor.

7. Düşünün yaratıcı olun ve hayal kurun

Descartes “Düşünüyorum o halde varım” diyor. Düşünün ve varlığınızı en başta kendinize hissettirin. Planladığınız şeyleri nasıl yapabileceğinizi düşünün. Bir sorun yada problemle karşılaştığınızda nasıl çözebileceğinizi düşünün.

Düşünü “Daha iyi ve daha çok nasıl yapabilirim’’. Hatta gününüzün yarım veya bir saatini sessiz bir ortamda düşünmeye ayırın. Düşündükçe aklınızı, pratik yollar bulmaya ve çözümler oluşturmaya itersiniz. Düşündüğünüzde yeni fikirlerin geldiğini göreceksiniz. Düşünce kaslara benzer; kullanıldıkça gücü artar. Bu nedenledir ki, Euripides;
“Düşüncenin gizlerinde gücümü buldum ’’ demiştir.

Düşünün ve zihninizi geliştirin. İyi bir dinleyici olun. Sorular sorarak başkalarının konuşmasını sağlayın. Böylece onların fikirlerinden de faydalanma imkanınız olur ve zihinsel malzemelerinizi arttırırsınız. Dinlemeyi tekelinize alın, konuşmayı değil. Duyduğunuz veya aklınıza gelen kıvılcımlaşmaları yazarak kalıcı olmasını sağlayın. Daha sonra yazdıklarınızı gözden geçirin ve işe yarayanları kullanın. Unutmayın, “Her davranışın atası bir düşüncedir.”(Emerson)

Düşleyin, hayal kurun ve yaratıcılığınızı geliştirin. İnsanlar önce hayal kurmuş sonra hayallerini gerçekleştirmişlerdir. Başarmak istediklerinizin hayalini kurun ve onu hayalinizde başarın. Hemen şimdi... Bu başarıya inancınıza doping tesiri yapacaktır. Korkmayın bu dopingin uygun görülmeme durumu yoktur, hatta teşvik ve takdir edilir. Bu gerçeği Albert Eınstein “Düşlemek, bilmekten daha önemlidir” vecizesiyle ifade etmiştir.

8. “Şimdi” ilkesini yaşamınızın parçası haline getirin

Şimdi” ilkesi, yapmaya inandığınız, yapmayı düşündüğünüz ve tasarladığınız planlarınızı vakit geçirmeden harekete dökmektir. Bunu hayatınızın bir ilkesi haline getirebilirsiniz. Çünkü “Şimdi” ilkesini hayatınızın birçok yerinde rahatlıkla kullanabilirsiniz.


Başarmaya inanın ve atılın. Hem de hemen “şimdi”. Düşüncelerinizi uygulamaya başlayın, şimdi. Ertelemeyin; ertelerseniz şevkinizi kaybedersiniz. Hemen “şimdi” ertelemekten vazgeçin. Thomas Edıson’un dediği gibi :
“Yapabileceğimiz şeyleri yapmaya başlarsak, kendimizi hayretler içinde bırakacak sonuçlar alırız.”

İnanın; inanmaya inanırsanız, başarmaya inanırsınız ve başarmaya inanırsanız başarırsınız...

Şu bir gerçek ki 5 makalede işlediğimiz 8 başlıklı başarabileceğine inanç geliştirme serüveninin her bir maddesi sayfalarca incelenebilir. Fakat biz pratikliği sağlamak için kısa kısa ve özünü vermeye çalıştık. Bu 8 başlıkta topladığımız 5 makaleyi, bunlardan önce kaleme aldığımız, “İnanma başarıyı nasıl etkiler?” ve “Başaracağınıza inanmanızı engelleyen engeller” makalelerden ayrı düşünmemek gerekir.

Okuyucuya acizane tavsiyem, önce yukarıda başlıklarını yazdığım iki makaleyi daha sonrada “başarı inancı geliştirmek-1,2,3,4 ve 5” makalelerini bir kez daha sıralı olarak okumalarıdır. Bunu yaptıklarında konuların birbirine bağlantısını daha iyi fark edecekleri gibi okuduklarını da daha net özümseyeceklerdir.

Başarmak istediğiniz her sonuca ulaşabileceğinizi fark etmeniz ve hemen harekete geçmeniz dileğimle…

 
Toplam blog
: 157
: 12370
Kayıt tarihi
: 22.08.06
 
 

1996-2000 Ondokuz Mayıs Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü, Psikolojik Danış..