Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mayıs '16

 
Kategori
Futbol
 

Başarılar Fenerbahçe

Fenerbahçe erkek basketbol takımı için büyük final Cuma günü başlıyor. Real Madrid’i eleyerek Turkish Airlines Euroleague Final Four’a kalma başarısını gösteren sarı- lacivertli takıma Final Four’da başarılar diliyorum.

Şunu da en baştan belirtmek istiyorum. Fenerbahçe’nin Final Four’da alacağı dereceden çok oraya katılabilmesi önemliydi.

Daha önce de yazdığım gibi Fenerbahçe’nin basketboldaki başarısı bir ekip işine dayanıyor. Kulüp, basketbol şubesinin sponsorluk da dahil olmak üzere pek çok işini Ülker Grubuna tevdi etmiş. Bunun dışında basketbol şubesi gayet profesyonelce yönetiliyor. Akılcı transferler yapılıp yol haritaları belirleniyor. Şüphesiz takımın başında bulunan baş antrenör Zeljko Obradovic’in katkısı da yadsınamaz.

Oysa aynı Fenerbahçe basketbolla kıyaslanamayacak ölçüde fazla yatırım yaptığı futbolda istediği sonucu alamadı. Henüz matematiksel olarak garantilenmese bile Pazar gecesi bir futbol mucizesi olmazsa Beşiktaş’ın şampiyonluğunu konuşuyor olacağız.

Futboldaki bu başarısızlığın nedenlerini de defalarca belirttim. Fakat yine kısaca tekrarlamak gerekirse futbolun basketbol gibi organize bir şekilde yürütülmediğini, tek adam, yani Başkan ve sadece onun yetki verdiği bir, iki kişinin söz sahibi olduğunu belirtmek gerekiyor. Örneğin sezon başında kurumsallaşma adına büyük bir transfer gibi lanse edilen dünyaca ünlü sportif direktör Giuliano Terraneo bile bu geleneği yıkamadı ve kulübe fazla gelerek bir süre sonra gönderildi.

Elbette bu başarısızlıktaki en büyük diğer paydaş da teknik direktör Vitor Pereira. Sezona mangalda kül bırakmayarak giren Portekizli teknik adam, bir süre sonra Türkiye Ligi ve futbolun gerçeklerini görünce korkuya kapıldı. Onun bu korkaklığı da Fenerbahçe’nin istenilen başarıyı yakalamasını engelledi. Son Başakşehir maçı, cesaretini göstermesi gereken en iyi örnekti. Fakat Pereira, Başakşehir maçında da cesaret gösteremedi ve Fenerbahçe çok büyük şeyler kaybetti. Oysa Pereira gayet iyi bilmeliydi ki, Tarih en çok kahramanları yazar. Aslında Tarihi yazanlar da hep kahramanlardır.

Sonuç olarak Pererira, tartışmasız Türkiye’nin en iyi kadrosuna sahip olmasına rağmen bu kadroyu doğru kullanamadı. Önemli olan daima yaşananlardan dersler çıkartmaktır. Fenerbahçe şimdiye kadar gerekli dersleri çıkartamadı. Belki bu sezon yaşananlardan gereken dersler çıkartılır ve aynı hatalar tekrarlanmaz.

 
Toplam blog
: 1042
: 299
Kayıt tarihi
: 02.03.08
 
 

Yazmak benim için bir tutku, bir yaşam kaynağı. Sadece basit bir hobi olarak açıklanamaz yani. Be..