Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ekim '10

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Başarılı bir zayıflamanın temeli: Tok kalmak

Başarılı bir zayıflamanın temeli: Tok kalmak
 

Bir uzman olarak daha önce sıkça önerdiğim bir tavsiyemi yenileyerek yazıma başlamak istiyorum. Diyet yapmak demek, aç ve perişan geçen mutsuz günler demek değildir. Bu yüzden aç kalarak zayıflayabilirim düşüncesinden mutlaka uzaklaşmak zorundasınız. Ama bu kısacık paragraf fikrinizi hala değiştirmediyse size birkaç bilimsel gerçek sunabilirim.

· İştah konusu, sizde olduğu kadar bilim insanları için de karmaşık. Yeni gizemler hala çözülmeyi bekliyor. İştahı açan bölgenin beynimizdeki hipotalamus olduğu açık. Ancak doygunluk hissini veren faktör tam olarak belli değil.

· Son zamanlarda leptin denilen bir hormon sıkça konuşuluyor. Leptin’in bedenimizdeki yağ hücrelerinden salındığı da bulundu. Ama leptin uzun süreli iştah kontrolünü sağlıyor.

· Ancak şu var. İştahı arttırdığı bilinen tek hormon ghrelin hormonu. Şimdi sıkı durun. Bu hormon mide çeperlerinizden salgılanıyor. Yani mideniz boş olduğunda bu hormonun salgılanma düzeyi artıyor. Midenizin çeperleri besinlere kavuştuğunda da bu iştah hormonunun salgılanması durmaya yakın hal alıyor. Yani aç kalmak size, düşündüğünüzden daha çok iştahlanmak olarak geri dönüyor.

· Ayrıca yediğiniz her öğün, bir sonraki yeme miktarınızı da etkiliyor. Sık beslenmek, bir sonraki öğün miktarını azalttıkça daha az besinle tok kalabilir hale geliyorsunuz.

· Ayrıca, aç kalmak demek, kan şekerinizin sürekli aşağıya doğru seyretmesi demek. Yani düşen her birim şeker, bir şeyler yemeniz için kuvvetli uyaran haline geliyor.

· Bir de işin psikolojik boyutu var. Aç kalınca yukarıda da belirttiğim, bir şeyler yememek elde değil. Hatta büyük porsiyonlarda bir şeyler yememek mümkün değil diye de düzeltebiliriz. Bu yüzden diyet yaptığınızı düşünerek aç kaldığınız zamanlarda bir an fazlaca yiyerek psikolojik olarak da kötü hissetmeye başlıyorsunuz. Çünkü aç kalmak diyet yolunda yapılan en önemli hedef ise, (Tabi ki bu sadece sizin düşüncenize göre) bu hedefi gerçekleştirmemek sizin vicdan azabınız haline geliyor.
Şimdi, bir kez daha düşünmekte fayda var. Hala aç kalmanın gerekli olduğunu düşünüyor musunuz?
 
Toplam blog
: 24
: 4810
Kayıt tarihi
: 06.10.08
 
 

2004 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum. Profesyonel anlamd..