Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Nisan '11

 
Kategori
Sinema
 

Başarılı yönetmen Nuri Bilge Ceylan yine Cannes yollarında...

Başarılı yönetmen Nuri Bilge Ceylan yine Cannes yollarında...
 

Nuri Bilge Ceylan


Bu sene 64. Cannes Film Festivali'nde yarışacak filmler açıklandı. Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın "Bir Zamanlar Anadolu" filmi de festivalde yer alacak. 

Nuri Bilge Ceylan adını ilk kez 2008 yılındaki 61. Cannes Film Festivali'nde duymuştum. Açıkçası bu ülkenin bir insanı olarak, daha önce adını bilmediğim için kendime çok kızdım. Ancak magazin programlarında kendine yer bulmadığı ve sansasyon yaratmadığı için O'na da fazlasıyla kızmadan edemedim. Ne çarpık bir ilişkisi, ne başkasının sevgilisinde gözü, ne gece alemlerinde boy göstermişliği vardı. Hiç yakışıyor muydu? Bu işin kuralı buysa, yerine getirmesi gerekiyordu. Yoksa böyle büyük olaylar yaratsa da, büyük başarılar kazansa da medyadan gereken ilgiyi görmesi ne kadar doğru olabilir ki. 

Yazmadan geçemeyeceğim, televizyonda ilk izlediğimde beni gerçekten duygulandıran haber şu şekildeydi:
Nuri Bilge Ceylan, ''Üç Maymun'' isimli filmiyle 61'inci Cannes Film Festivali'nde en iyi yönetmen ödülünü aldı. Ceylan, teşekkür konuşmasında, ''Bu ödülü, tutkuyla sevdiğim, yalnız ve güzel ülkeme armağan ediyorum'' dedi. 

Söylediği bu mükemmel ötesi cümlenin altında o kadar çok şey yatıyor ki, daha fazla birşey söylemeye sanırım gerek yok. (Diğer yandan kimi sanatçı kılıklı görünen kılıksızlar da çıkar ve ulu orta "Türk halkının arabeskliğinden utanıyorum" diyecek cüreti kendilerinde bulurlar. Soluduğu havayı, içtiği suyu, yediği ekmeği inkar edercesine saygısızca söyler. Adını yazıp reklamını yapmaya hiç gerek olmayan piyanist gibi. Elbette sadece böyle parantez içinde ve basit bir şekilde geçer yaptığı küstahlık.) 

Magazin programlarında boy gösteren, yarattığı olayların yarısı kadar sanatla ilgisi olmayanların aksine, değerini bilip de seni medyada göstermeyenlere rağmen, bu ülke insanı seninle ve senin gibi değerli insanlarla gurur duyuyor. 

Başarılar Nuri Bilge Ceylan. 

 
Toplam blog
: 36
: 8702
Kayıt tarihi
: 08.04.11
 
 

2000 yılına 30 kala İstanbul'da doğmuştur. Liseden sonra her ne kadar üniversite okumaya yeltense..