Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Şubat '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Başarının sırrı

Başarının sırrı
 

Hedefleriniz ve planlarınız da zamana ve duruma göre değişiklikler yaparak, yani A, B planinin yerine C pilanina gecmelisiniz, esnek hareket etmeye gayret etmelisiniz. Küçük sorunlar sizi yıldırmamalıdır. Bir tanrı olmadığınıza göre, sizin de yanlış yapmaya hakkınız var. Bazen çevreden farklı tepkiler aldığınızda ve en ufak aksaklıkta , eğer bakış açınızı değiştirmezseniz moral bozukluğu sıkıntı ve ümitsizlik içine girersiniz (hatta bu sikintilar umitsizlikler, sizin yuzunuzde kollarinizda, vucudunuzun muhtelif yerlerinde yara olarak cikar). Hedefleriniz ne kadar gerçekçidir, ne kadar size uygundur bunu da düşünmelisiniz. Hiç üzülmeden, bir şeylerden fedakarlık etmeden ve yorulmadan hedeflerinize ulaşmak gerçek ötesi bir beklentidir. Akademik, mesleki, sosyal başarı zaman içinde kazanılır. Psikiyatrik tedaviler de böyledir. Tedavi süreci ilerleyince, tedavide ne kadar yol alabildiğinizi görebilirsiniz. Bunların hepsi maraton koşmak gibidir. Hayatın her aşaması ve anını kisa maraton koşu temposu ile koşamazsınız. Hayatın tüm bu alanları belirli bir tempo ile koşulur. Koşarken ne kadar koştuğunuzu anlayamazsınız, maratonda rakibiniz kendinizsiniz. Önemli olan başkalarını geçmek değil, kendinizin en iyi derecesini yaparak, maratonu tamamlayabilmenizdir.

Birey başarıya ulaşmak için kendisini aşmalidir. Kendini aşamayan insan, kendini değiştiremez tekduzenden kurtulamaz. Bu degişikligin sonucunda elde edeceği başarının, bireye her türlü maddi ve manevi katiklarini yazarak gormelidir. Bu ulasilacak hedefe yonelik isteğiniz, hem de performansınızı olumlu yönde etkileyecektir. Birseyler yaparken, özellikle de normal günlük hayatın dışında bir aktivite gerçekleştirmemiz gerekiyorsa, bir miktar kaygı ve gerilim hissedebiliriz. Bu bir eyleme motivasyon için çok asiri olmamak kaydı ile gereklidir. Karşılaştığımız bazı vücutsal ve duygusal sorunlar, belirtiler bir buzdağının suyun yüzünde kalan, gözle görülebilir belirtileridir. Oysa ki, o küçük gibi görünen sorun günlük yaklaşımlarla ne kadar giderilmeye çalışılırsa çalışılsın, derindeki asıl büyük sorunlar, buz daginin denizin alta kalan kitlesi etkisini hissettirmeye devam edecektir. Bu nedenle bugün yaşadığınız sorunların kökleri geçmişte yaşayıp, unutmaya çalıştığınız, yüzleşmeyip üzerini örttüğünüz olaylarla ilgilidir. O yüzden eğer tek başınıza sizi derinden etkileyen bu sorunlarla yüzleşemiyorsanız, psikiyatrik yardım almalısınız. Bunlarla yüzleşmek ve çözüme yönelmek cesaret ister. Ancak düşünülmesi gereken şey bu sorunla yaşamak sizde ne kadar kapasite kaybına yol açmaktadır. Şu anki durumunuz sizi ne ölçüde mutlu ediyor. Altta yatan sorunları çözerek kendinizi değiştirmeye zorlarsanız kapasitenizin daha fazlasını kullanarak neler elde edebilirsiniz.

Konsantrasyonunuzda azalmaların olması, vücudunuzun artık yorulduğu ve bakım gerektirdiği şeklinde bir ikazıdır. Bu sese direnerek, vücudunuzu zorlarsanız, sizi ummadık bir yerde yolda bırakabilir. Yolda kalmamak icin dikkat edin, yarida kalmaniz en fazla karsinizdaki size en yakinda olan arkadasinizi uzecektir. Bu zamanda adimlarinizi uygun hizda, normalde 20 adimda ulaşabileceğiniz bir hedefe sıçrayarak 3 harekette ulaşabilirsiniz, ancak bu hareket tarzına alışık değilseniz risklidir ve sakatlanma olasılığı vardır. Burada olduğu gibi bir çırpıda yeni bir başarıya ulaşmak her zaman mümkün olmaz, hedeflerinizi yavaş yavaş büyüterek gerçekleştirmeyi deneyin. Bu şekilde bir anda hedefinize ulaşamadığınızda da yıkılmamış olursunuz.

Daha önceleri karşılaştığınız ve içine düştüğünüz daha zor durumları düşünün. Su anki yasadiklarinizdan cok daha zor olaylari astiniz, gecmise gore daha kuvvetli, tecrubelisiniz. Bu gunleri aşmanın sizin için gecmis günlere göre çok daha kolay olduğunu düşünün. On yargiyla hareket edeceginize, amaçlarınıza ulasmak icin beyninizdek yanlis, yalan ve iftiralari bitirin.

NOT: Geriye donup baktigimda ayak izlerimden baska bir sey gormuyorum. (On yarginizdan kaynaklanan kesinlikle yanilgilariniz vardir. Buz dagi ornegi gecmiste bir arkadasin verdigi ve benimde yazmaya gerek duydugum bir orektir)

Saygilarimla,
Mustafa Ucman

 
Toplam blog
: 92
: 2862
Kayıt tarihi
: 14.01.08
 
 

Hatay-Antakya’da 1963 yılında doğdu. İzmir İmam Hatip Lisesinden sonra 1981 yılında aile birleşim..