Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ağustos '15

 
Kategori
Güncel
 

Başarısız siyasilerimiz

Maalesef çok başarısız siyasilere sahibiz. Kuruluş dönemi ve Atatürk sonrası çok acıdır ki hiçbir başarılı siyasi yetiştirememişiz. En başarılıları denebilecek Demirel, Ecevit, Türkeş , Erbakan , hatta Menderesin yaptıkları ortada. 1980 ihtilaline nasıl göz göre göre neden olduklarını bizzat yaşadığım için çok iyi biliyorum.

Asla biraraya gelemediler. Bizim için T.C. nin bekası ve halkının refahı , mutluluğu , parti çıkarlarından ve herşeyden çok daha önemlidir diyemediler. Ve bunu takiben yaşananları herkes biliyor. Ve çıktılar ortaya pişkin, pişkin  herşeyden TSK sorumludur , TSK kendi halkını ve gençlerini bombalayarak, tarayarak ihtilale zemin hazırlamıştır diyebildiler. Bunu ençok da merhum , büyük siyasimiz Demirel demiştir. 11 Eylül ve 12 Eylül farkını vurgulayarak yaptığı meşhur  ve hain suçlamayı unutmak olası değil.

Şerefli Türk Ordusuna tarihinde yapılan en hain ilk suçlama daha doğrusu ilk iftira buydu, sonra da son dönemdeki hain suçlamalar geldi. Hatırlarsanız kendi camilerini bombalayacaklarına , kendi halkını tarayacaklarına v.s. ye dair olan son suçlamalar ve iftiralar.

Maalesef bu başarısız siyasi zihniyet o kadar yerleşmiş ki hala tam uyanılamadı ve 12 Eylül siyasileri hala büyük önderler ve siyasiler olarak kabul edilmekte, hala onların gerçek yüzü anlaşılamamaktadır.

Örneğin  Demirel, Ecevit, Türkeş, Erbekan hala büyük dahi liderler olarak kabul edilmektedir. Halbuki 12 Eylül öncesi sözüm ona bu dahi liderler Türkiye üzerinde oynanan oyunları göremedikleri gibi ihtilalin oluşmasına da yol açmışlar ve bu başarısızlıkları , öngörüsüzlükleri sonucu 12 Eylül öncesi ve sonrası binlerce masum insanımızın ölümüne yol açmışlardır.

Bu konuyu o kadar uzatabiliriz ki inanın kitap konusu bile olabilir. Ama benim bu bloğu yazmamdaki asıl amacım bu değildi.

Asıl amacım "Atatürk ün de özellikle vurguladığı ve Kurtuluş savaşı başarısı ile ispatladığı gibi "Çok Zeki" bir halk olan Anadolu insanı neden çok başarılı ve öngörüsü kuvvetli siyasi liderler çıkaramamaktadır" konusunu tartışmak ve bunu gündeme getirmektir. Açıkça burada şunu belirtmek isterim ki "Anadolu insanı" gerçekten zeki dir. Bunula ilgili daha önce bir blok yazmıştım.

Bence bunun en önemli nedeni, siyasilerimizin, halk içinden kendi başarıları ile  doğal yollarla çıkamamasıdır. Örneğin belli çıkar gruplarınca , ya da bazı dış güçlerce ( dış devletler ) , veya belli cemaatler , ya da belli terör grupları, v.s tarafından desteklenmedikçe, bir kişi  asla kendi yeteneği, kendi başarısı , kendi parası ile,  lider olmayı bir yana bırakın meclise bile girememektedir.

Daha sonra Meclisteki bir milletvekilinin kendini seçtiren grubun bir isteğine hayır diyebilme şansı olabilir mi ? Ayrıca  Bu güç T.C. nin düşmanı bir güç bile olabilir.

Bu doğal yolun işleyebilmesine en başta siyaseti belirleyen yasalarımız en büyük engeli oluşturmakta ayrıca siyaseti oluşturan kurumlarımız da buna açıkça çanak tutmaktadır.

Halbuki aynı evrimleşmede olduğu gibi tamamen doğal seleksiyon yoluyla bir grubun desteği ve parası dışında kendi yeteneği, inancı, çabası v.s. ile siyasi kadrolar oluşabilse bu sorun büyük ölçüde ortadan kalkabilecektir.

Mesela şimdi,  ülke  terör saldırıları altında iken ve hızla bir kaos ortamına giderken  hala birlik ve beraberliğini oluşturamayan siyasilerimiz , T.C. ne maalesef yine başarısız belki de tarihimizin en başarısız dönemini yaşatmak üzereler. Aslında başbakan 4 partiye çok doğru bir ortak mesaj çağrısı yapabildi . Bence bu başarıydı. Ama maalesef sonuç değişmeyecek gibi görünüyor.

Şimdi suçlayacak bir asker grubu da yok, bakalım sonradan suçlayacak kimleri bulacaklar.

Bu dönemdeki başarısızlığın muhtemelen çok daha kötü sonuçları olabilecektir. Çünkü T.C. düşmanlarının desteklediği terör saldırıları karşısında hükümetsiz ve başarısız kalınması çok daha kötü bir çöküşle sonlanabilir diye endişe etmekteyim.

Biran önce yukarıda bahsettiğim ortamın oluşturulması gerekmektedir. Ama maalesef çok da umutlu değilim.

 
Toplam blog
: 94
: 313
Kayıt tarihi
: 23.06.09
 
 

1958 Nisan İstanbul doğumluyum. Ama tatiller dışında İstanbul'da uzun süreli yaşamadım. 1975 yılı..