Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '11

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Başarısızlık Alın Yazısı mıdır?

Hayatta neleri yapmak istiyorsunuz? Başaracağınızdan emin olabilseydiniz eğer kendiniz için hangi hedefleri belirlerdiniz? Neleri yapmaktan kaçındınız şimdiye dek? Peki, sebebi neydi? Başarısızlık korkusu ve düşüncesi size ne ifada ediyor? Hayatın içerisinde çocukluğumuzdan başlayarak “ ya yapamazsam, ya başarısız olursam, ya bana kızarlarsa, ya bana gülerlerse, ya bana ceza verirlerse, ya benimle alay ederlerse, …” diye başlayan başarısızlık korkusu aslında başarının önündeki en büyük engeldir. Bu korku bizlerin içindeki gerçek benlikleri ortaya çıkarmaktan alıkoymaktadır. Öyle ki yeni bir fırsatla karşılaştığımızda önce mutlaka olumsuz düşünceler aklımıza gelir. “ Ya yapamazsam!”. İşte o zaman diyoruz ki bu korku bir alışkanlıktır ve gerçekle arasında hiç bir ilişki yoktur. Neden mi? Çünkü başarıya giden yolda düşmek de var kalkmakta. Yollar asla boş değildir. Kocaman engeller, çakıl taşları, kayalar, yarıklar vs hepsi mevcut. Önemli olan bunları aşmak için yeterince enerjiye sahip olmaktır. 

Başarmak için başarısızlığı göze almak, düşebileceğimizi kestirmek ve ona göre önlem almaktır. Başarısız olmak istemiyorum demek aslında başarıyı istememektir. Hata yapılmazsa yeni şeyler nasıl keşfedilebilinir ki? Eğer herkes başarısız oldum diye ilk seferinde vazgeçseydi şu anda hayatımızı kolaylaştıran teknolojik araçların hiçbiri hayatımızda olmazdı. Başta ampul olmak üzere kullandığımız binlerce şey, defalarca yapılan hataların ardından icat edilmiştir. Öte türlü olsaydı mucitler ilk başarısızlıklarında yaptıkları işi bırakır, hiçbir riske girmezdi ve biz şu an sahip olduğumuz pek çok şeye sahip olamazdık. Zira başarının en büyük sırrı onu gerçekten ısrarla istemektir. Başarısızlık demek, başarı için bir şeyler yapmak, tecrübe kazanmak ve öğrenmek demektir. Bu vakit kaybı olarak düşünülebilir ama unutmamak gerekir ki tecrübe etmek en kalıcı öğrenme şeklidir. 

Yaşamın içinde bir kişinin yapacağı en büyük hata, hata yapmaktan korkmaktır. Çünkü bizler korkularımızla baş başayken bir başkası hatalar yaparak kendini geliştirmekte ve yeni ufuklara yelken açmaktadır. Acaba kim yürüme arifesindeyken defalarca düşmemiştir ki, ya da konuşmayı öğrenirken kelimeleri yanlış söylememiştir ki. Öyleyse her neye başlarsak başlayalım engeller kaçınılmazdır ve doğal olarak bu da hata yapmamıza neden olur. Hata yaptık diye kendimizle savaşıp vazgeçmek için nedenler sıralayacağımıza bütün olanları büyütmeden, her şeyin görüldüğü kadar kötü olmadığını, bunun bütün umutlarımızı ve hayallerimizi yok etmemesi gerektiğini kendimize anlatmalıyız. Paniğe kapılmadan atmamız gereken adımların ne olduğunu düşünmeliyiz. Her karanlığın ardında bir aydınlık, her olumsuz şeyin arkasında da mutlaka olumlu şeylerin olabileceğini aklımızdan çıkarmamalıyız. Benjamin Franklin’in dediği gibi “ Eline diken batmadan gül toplayamazsın.” Zira başarısızlık bir son değil bir başlangıçtır. Yeniden ayağa kalkıp yeni bir yol bulmaktır. Mazeretler bulup kaderi ve kendinizi veya başkalarını suçlamak yerine kendinizi değerlendirin ve kalkarken de olabildiğince ders alarak kalkın. Hayatla yüzleşin, yaptığınız hatalarla yoğunlaşıp onlarla yaşamayın. Böylece üzerimizdeki yükleri atar ve yeni bir başlangıç yaparsınız. “ Yüzünüzü güneşe döndüğümüz zaman gölgeler hep arkanızda kalır.” Helen Keller Size bu çizgide iyi yolculuklar diliyorum. Gülinaz AKTAŞ İngilizce Öğretmeni ve Yaşam Koçu 

 
Toplam blog
: 7
: 1178
Kayıt tarihi
: 13.08.10
 
 

1968 doğumluyum. Evli ve iki çocuk sahibiyim. İngilizce öğretmenliği yapmaktayım. Yazmayı ve sevdiği..