Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '08

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Başarıya giden yolda dikkat edilecek unsurlar

Başlarken lütfen kararlı ve inançlı olun. Sonra da, şimdi yazacağım hususları dikkate alarak, kendi beslenme düzeninizi kurun, mutfak ve yeme alışkanlıklarınızı değiştirin ve kilolardan kurtulun... Ümitsizliğe kapıldığınız anlar olursa beni hatırlayın, hatta bana yazın, sorun. En zor döneminizin başladığınız ilk 3 gün olacağını bilin. Karbonhidrat bağımlılığını kırana kadar ki bu da 3 günü geçmez, hiç kan şekerinizi hızla yükseltecek basit karbonhidrat tüketmezseniz (beyaz un, nişasta, beyaz pirinç, vbg) inanın 3 günden sonra zaten vücudunuz fizyolojik olarak aşırı yemek istemeyecek. Tatlı falan canınız çekmeyecek. İnanılmaz değil mi, ama gerçek!!!

Besinlerin GI değerlerini öğrenin. Hızlı ve/veya çok kilo vermek istiyorsanız GI değeri 50'nin altındaki besinlerle beslenin.
Asla aç kalmayın (kıtlık alarmı mesajını unutmayın).
Öğün atlamayın. Ama hayatınız boyunca hep günde 2 öğün ile beslenmişseniz yine 2 öğün beslenmeye devam edin. Önemli olan vücudunuzu şaşırtmamak.
Mümkün olduğunca günün aynı saatinde hep aynı tip yemek yiyin. Örneğin gece işinizden dolayı akşam yemeğini 22.00'de yemek zorunda kalıyorsanız hep o saatte akşam yemeği yiyin.

Sabah kahvaltısını mutlaka yapın ve doyana kadar ekmek yiyin. Ama sadece tam buğday veya tam çavdar ekmeği. Vücut sabahları daha çok harcamaya programlanmıştır, unutmayın...

Diğer öğünlerde ekmek yemezseniz daha iyi ama yiyecekseniz de mutlaka yine tam buğday/tam çavdar ekmeği yiyin ve yanında protein grubu besin almayın.
Günlük protein ihtiyacınızı, yaşınıza, sağlık durumunuza uygun protein çeşitlerinden biriyle mutlaka karşılayın. Mesela kolestrol nedeniyle kırmızı et yemek istemiyorsanız yemeyin ama mutlaka balık/yumurta/tavuk/bakliyat tarzı bir protein kaynağı ile beslenin. Protein iki açıdan çok önemli. Birincisi vücudumuzdaki yağların yanması için protein tüketmemiz gerekiyor. İkincisi de proteinden yoksun bir beslenme düzeninde kilo yine verirsiniz ama bu sefer yağ kütlenizden değil kas kütlenizden kaybedersiniz. Oysa yeterli proteini alırsanız vücuduzdaki birikmiş yağların çok daha kolay gittiğini ve zayıflamanın yanısıra vücudunuzun şekle girdiğini görürsünüz. (Açıkcası ben hızlı kilo vermek istediğim dönemler biraz normalin üstünde protein tükettim ama bu özellikle böbrek problemi olan kişiler için çok sakıncalı olabilir. O yüzden önermiyorum ama yaşınıza uygun yeterli proteini almanız gerektiğini özellikle söylemek istiyorum)

Tatlandırıcılı ve diyet ürünlerden uzak durun. Tatlandırıcıların kalorisi olmayabilir ama bizim de kaloriyle işimiz yok zaten! Tatlandırıcıların kan şekeri üzerindeki etkisi tam olarak açıklanabilmiş değil. Bazıları hiç etkisi yok diyor bazıları var, açıkcası ben kendimi hiç riske atmadım bu konuda. Diyet ürünlerde ise şöyle bir problem var; çoğunun sadece yağı azaltılmış. Oysa bizim bu sistemde yağla da bir problemimiz yok. Önemli olan içinde rafine buğday unu, glikoz vs... olup olmadığı.
Sakın yağı kesmeyin. Yağsız salata, yağsız sebze falan yemeğe kalkışmayın! Çünkü sanılanın aksine vücudumuzda biriken yağlar bizim sofrada yediğimiz yağlar değil şekerlerdir! (Hani kan şekeri/insulin metabolizmasında anlattım ya) Öte yandan vücudumuzdaki birçok işlem için yağ gereklidir. Özellikle beyin fonksiyonları için. Tabii ki katı, doymuş yağları önermiyorum. Ama zeytinyağı, fındık yağı, mısır yağı gibi yağlardan damak zevkinize ve aklınıza yatanları kullanmanız gerektiğini söylüyorum.

Bu sistem kalori hesabı mantığına dayanmadığı için "kaçamak" telafisi olmayan bir hatadır. Kaçamak yapmayın. "Aman bir kaşık pilavdan ne çıkar ki?" demeyin. Onun yerine oturun 3 elma yiyin, bir kalıp peynir yiyin ama pilav yemeyin.
Eğer hayatınızda daha önce düşük kalori rejimleri çok yaptıysanız, sık sık perhize başlayıp bıraktıysanız, bir kilo verip 3 aldıysanız, bu sistemde beslenmeye başladığınız ilk günler vücudunuz eski anılarını hatırlayıp yine direnebilir kilo vermemek için, hatta hiç aç kalmayıp fazlasıyla yemek yiyeceğiniz için 1-2 kilo alabilebilirsiniz. Hiç ama hiç yılmayın, doğru yolda olduğunuzu bilin ve azimle devam edin. Yeterki yanlış gıdalardan tüketmeyin.
Herşeyden önemlisi bugünden itibaren hayatınızdan perhiz ve diyet kelimelerini çıkartın.

Vücudunuzla ve kendinizle barışın, el sıkışın ve yeni bir hayata, sağlıklı beslenerek kendinizi daha zinde, formda , güçlü hissedeceğiniz bir hayata merhaba deyin.


 
Toplam blog
: 25
: 1648
Kayıt tarihi
: 24.01.08
 
 

Annem çok dua etmiş "abisinden çok çektim ne olur bu iştahlı olsun" diye; olmuşum da.... 1 yaşınd..