Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Aralık '13

 
Kategori
Güncel
 

Başbakan Erdoğan 'egosantrik' midir?

Başbakan Erdoğan 'egosantrik' midir?
 

Kim 'egosantrik'?


TBMM’nde grubu bulunan tüm siyasal partiler cemaatlerin seçim sürecindeki finansal, propaganda ve insan gücü destekleri sayesinde parlamentoda milletvekili sayılarını arttırabilmektedir.

 T.C. demokratik, laik bir hukuk devleti olmasına karşın tarikatların günümüzdeki tanımıyla cemaatlerin siyasal, ekonomik ve sosyal yaşamdaki varlığı ve etkinliği yadsınamaz.

11 yıldır iktidarda bulunan Erdoğan hükümetleri %50 olan oy oranlarının asgari dörtte birini çeşitli cemaat gruplarının maddi ve manevi desteği ile sağlamıştır.

Günümüzde Din Sosyolojisi’nde ‘cemaat’ şöyle tanımlanabilir: İslam’da aynı hareketin görüş ve inancına sahip insanların oluşturduğu homojen gruplardır.’ 

Türkiye’de yayılmış önde gelen cemaatler: Süleymancılar, Nur Cemaati, Menzil Cemaati, İsmail Ağa Cemaati, İskender Paşa Cemaati, Işıkçılar Cemaati, Erenköy Cemaat, Altıparmak Oğlu Cemaati ve Gülen Hareketi’dir.

Görüldüğü gibi ortak manevi inanca ve kimlik duygusuna dayanan, özel olarak oluşturulmuş bir toplumsal ilişkiler bütünüdür.    

Son günlerde ‘özel dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi’ sürecini başlatmak heyecan ve sabırsızlığı içinde olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dershanecilik sektörünün%25 pazar payına sahip Gülen Hareketi ile kısır ve dönüşü olmayan ‘güç savaşını’ başlatmışlardır.  

Gülen Hareketi’nin kökeni olan Nur Cemaati, ülkemizde ilk kez ‘geleneksel’ tarikat yapısından farklılıklar göstermektedir.

Gülen Hareketi Hoca Efendi’nin şahsında bir tarikat olmaktan çok ‘tefsir’(yorum) ‘okuludur.’

Fethullah Gülen ‘bağımsız’ ve ‘nurculuk’ ile doğrudan ilintisi bulunmayan bir ‘hizmet okulunun’ en tepesindeki Hoca Efendi’dir.

BugünAKP’ye ‘militanlık’ yapan cemaat liderleri Başbakan Erdoğan’ı her anlamda ‘kayıtsız şartsız’ ‘doğal lider’ olarak kabul ediyor, ‘saygılarını’ ‘cemaat’ önünde gösteriyorlar.

02 Kasım 2002’de AKP iktidara gelince Başbakan Erdoğan ile Hoca Efendi’nin aralarından ‘kara kedi geçmiş’ müritleri ve seçmen kitlelerine seçim öncesi günlerini aratır hale gelmişlerdir

Başbakan Erdoğan’ın her seçim dönemi daha güçlenmiş olarak iktidar olması; kendini dev aynasında görmesine neden olmuştur.      

Böylece yıllardır Hoca Efendi ile aralarındaki dostluk hiç eksilmeyen Başbakan Erdoğan yavaş yavaş kendini medya aracılığıyla yukarı çekmiş, Gülen Hareketi’nden uzaklaşmıştır.

Başbakan Erdoğan’ı saran ‘liderlik hırsı’ ve ‘üstünlük kompleksi’ ilişkilerinin dumura uğramasına neden olmaktadır.   

Hoca Efendi İslam Alemi’nde ‘yardımsever,’ ‘yapıcı,’ ‘uzlaşmacı,’ ‘barışsever’ felsefesi ile insanoğluna ‘karınca kararınca’ katkıda bulunmaktadır.

Son dönem Hoca Efendi’nin ‘mütevazı’ ve ‘hoşgörülü’ karakter yapısı ‘ateistlerden’ ‘mütevekkillere’ kadar takdirle karşılanmasına karşın Başbakan Erdoğan ile düğüm halini  almışlardır .

‘Sadede gelelim’ gerçekleri görelim !

Düğüm hali ‘liderlik çatışması’ndan kaynaklanmaktadır.

Birbirlerine ‘dominant’(baskın) davranmakta; fakat ‘somut’ üstünlük sağlayamamaktadırlar

Her ikisinin de ‘liderlik’ konumunda ‘doyum noktasına’ ulaşmış olmaları nedeniyle kesinlikle ödün vermekte direnmektedirler.

Onlar birer ‘egosantrik’ midir?

Not -1 “egosantrik psikolojik bir kavramdır ve her türlü olay ve olguyu kendisi ile ilişkilendiren, her şeyin merkezine hep kendisini koyan ve kendisini gören insandır.”

“Egosantrik” konusunu bağımsız bir blog yazısı olarak işleyeceğim.

08.12.2013, İzmir, Türkiye

Not -2 Fotoğraf Alıntıdır.

 
Toplam blog
: 392
: 908
Kayıt tarihi
: 27.11.11
 
 

1951 Muğla doğumluyum. Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'ni 1974 yılında bit..