Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '12

 
Kategori
Siyaset
 

Başbakan Erdoğan Leyla Zana’yı dinlemedi, dinliyormuş gibi yaptı

Başbakan Erdoğan Leyla Zana’yı dinlemedi, dinliyormuş gibi yaptı
 

Zira Başbakan Erdoğan, bunca yıl iktidarın başında kaldıktan sonra, şimdi “mutlak iktidar” olma arzusu ile sadece kendi sesini duyabiliyor.

Totaliter demokrasilerde liderlerin ortak özelliğidir, sadece kendi söyledikleri doğrudur, sadece liderin onay verdiği uygulamalar, stratejiler geçerlidir. Dış seslere kulak kapatır, çok sesliliği ise hiç sevmezler.  

Başbakan Erdoğan’ın, bu aralar kendi sesinden başkasını duyması mümkün değil. Duysa bile değerlendirmesi çok zor.    

Başbakan, Kürt açılımı ile başladı, demokratik açılım dedi, Milli Birlik Projesine çevirdi, şimdi sadece terör sorunundan söz ediyor ve “kararlılıkla terör sorununu çözeceğiz” diyor. Dönem, Başbakan Erdoğan’ın hangi stratejisine uygunsa soruna bakış açısı da o yönde sabitleşiyor.   

Leyla Zana, Kürt halkı için bir efsane…14 yaşından beri Kürt sorunun içinde, yanında, başında, her tarafında. Bu uğurda yıllarca hapis yattı, Kürt halkı içinde mutlak bir karşılığı ve etkisi söz konusu. Avrupa Zana’yı Kürt akil adamı ilan etmiş, pek çok ödül almış.Kürt halkının siyasi lideri olabilecek kapasite,  cesareti ve özgüveni tam, bağımsız ve özgür bir kişiliğe sahip.

Kürt siyasetçi Leyla Zana, Kürt sorunun çözümünde siyasi tavrı ile doğru bir referans. Başbakan Erdoğan’ın mutlaka dinlemesi ve duyması gereken bir referans. PKK üzerinde de silahı sigorta olmaktan çıkaracak kadar kuvvetli bir etkisi olduğunu düşünüyorum.

Başbakan’la görüşmesini arkasından yaptığı açıklamaları objektif olarak değerlendirdiğimizde, hiç değilse şu anda savaşla barış arasında ayrım yapabilecek tek isim olarak görünüyor.
 
Söylediği gibi, ‘aklı, vicdanı, yüreği ve öngörüleriyle’ hareket ettiğine inanıyorum. “Yaralarımız açık ve kanıyor” diyor, yanlış mı? “Barışa herkesin ihtiyacı olduğunu” söylüyor, daha ne desin? “Oslo görüşmeleri yeniden başlasın” diyor, bu ne demek? Sorunu masa etrafında değerlendirmeye ve çözüm bulmaya hazırız demek istiyor.

Soruna çözüm önerilerinin içinde sadece Abdullah Öcalan’a ev hapsi istemi için daha erken olduğunu düşünüyorum, kamuoyu buna hazır değil, ancak barış süreci iyice olgunlaştıktan sonra ortaya konulabilecek bir istem.

Leyla Zana, doğru bir iş yapmıştır. Başbakan Erdoğan’a gelin masaya yeniden oturalım demiştir. Açıkça ve cesaretle barışa davet etmiştir.

Ama Leyla Zana’nın düşünemediği tek şey Başbakan’ın bizzat kendisinin bu sorunu çözmeye hiç niyeti olmadığı!

Kürt sorunu ve terör sorununu birbirine karıştıran bir siyasi zihniyetten, geçmiş iktidarlarda olduğu gibi bugün de sorunun çözümünde akil bir adım beklemek hayalcilik olur.

Bu nedenle Başbakan Erdoğan, Zana’yı dinliyor ama duymuyor. Ya da da dinliyormuş gibi görünüyor.    

Başbakan’ı “dediğim dedik”  karakterinden artık kimse kolay kolay vazgeçiremez.

 

 
Toplam blog
: 476
: 2331
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

Çok eskidendi ..