Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ocak '09

 
Kategori
Dünya
 

Başbakan neden Davos’ a gitti?

Başbakan neden Davos’ a gitti?
 

Hatırlanacağı üzere geçen yıl Tayyip Erdoğan, Davos toplantılarına katılmadı. Bu yıl ise hem kendisi hem de önemli bakanları oradalar.

Dünya ekonomik krizinin ve çıkış yollarının tartışılacağı bu yılki katılım, neyin göstergesi olarak yorumlanabilir.

Dünya liderleri de oradalar ve bu seyahatle bir taşla birkaç kuş vurulacak gibi görünüyor.

Ermenistan’la temaslar olacak

İsrail’le temaslar olacak.

Rusya ile temaslar olacak.

Ayrıca IMF ile yarım kalan anlaşmayı görüşmek üzere temaslar olacak.

Bu yıl Davos’tan devletimizin önemli beklentileri olduğu açıkça görülüyor.

Hem, dünya politikalarında daha etkin rol almak, hem de belki krizin dip ya da tekrar çıkış noktalarını daha iyi görebilmek ve ona göre bir strateji belirlemek için oradalar.

Böyle olması hükümetin krizin ciddiyetini kavraması ve daha çok yönlü önlemlere odaklanacağının da bir göstergesi olabilir.

Hem ekonomik, hem de siyasi açıdan Başbakanın aktif olarak Davos’ta olması olumlu bir işarettir

Bugünkü Davos notları şöyle;

Şahenk, Biz 2001’de başardık, kolektif olmalıyız dedi.

Roubini, Türkiye’nin falına baktı:

“Türk ekonomisinin 2001’e kıyasla daha güçlü olduğunu belirtse de, zayıf yönlerinin olduğunu vurguladı. Roubini şunları söyledi: “Türk ekonomisi dünyaya entegre olmuş durumda. Bu nedenle ticaret şoku Türk şirketleri tabii ki olumsuz etkiledi. Finansal şok, likidite yokluğu ve kredi sıkışıklığı da. Türk ekonomisi 2001’dekinden daha güçlü, ama zayıf yönleri var: Cari açık, borçla finansman, borcun kısa vadeli olması, özel sektörün yüklü döviz borcu. Ayrıca politik risk unsuru da piyasayı etkileyebilir. Türk ekonomisinde durgunluk bekliyorum, ekonomi en az yüzde 1 daralır. Türkiye için çok zor bir yıl olacak.”dedi.

Stglitz,Gelecek yıl daha kötü olacak dedi.

Özen,Komplekse kapılmadan aşalım dedi.

Sabancı, IMF ile bir an önce anlaşılmalı dedi.

Kent,Türkiye’de yaıtımlar sürecek dedi.

Rekor katılımın olduğu Davos toplantı sonuçları, bildirileri ne yönde olacak takip edeceğiz.





Davos hakkında Not: Davos toplantıları 1971 yılında Alman asıllı ekonomi profesörü Klaus Schwab tarafından Avrupalı işadamlarının ABD’de iş hayatına uyum sağlayabilmelerini kolaylaştırmak amacıyla başlatıldı. Bu toplantılar başlangıçta, Amerikan tarzı kapitalizmin kurallarını Avrupalılara öğretmek, Amerika’yı yeniden ama farklı bir açıdan keşfetmek amacıyla düzenlenen seminerler dizisiydi.

Davos, en çok 1973’teki petrol şokundan sonra adından söz ettirdi. Küresel ekonomide ortaya çıkan yeni manzara, yeni rekabet koşulları ve uluslararası siyasetin enerji eksenli yeni görünümü Davos’ta mercek altına alındı. Bu dönemde petrolle kurgulanan dış siyaset anlayışı ekonomist, siyasetçi ve işadamlarının katılımıyla daha geniş bir platformda incelendi. Davos’ta artık seminerler değil beyin fırtınasının yarattığı devasa bir toplantılar dizisi ortaya çıkmıştı. (ww.ntvmsnbc.com)

 
Toplam blog
: 144
: 1429
Kayıt tarihi
: 12.09.07
 
 

ODTÜ İşletme mezunuyum, felsefe bölümünde master eğitimi aldım, uzun yıllar bankacılık ve finansm..