Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Şubat '14

 
Kategori
Güncel
 

Başbakan ve oğlu Bilal arasında geçen konuşmalar hakkında uzmanlar ne diyor?

Başbakan ve oğlu Bilal arasında geçen konuşmalar hakkında uzmanlar ne diyor?
 

Önceki gün akşamı ülke gündemine bomba gibi düşen tapeler, ülke gündemini meşgul ettiği gibi, tüm dünyanın dikkatini çekti ve tüm detayları ile tapeler yayınlandı.

İlk açıklama hükümet tarafından yapıldı ve “montaj olduğu” ileri sürüldü.

Montaj olduğuna pek inanmayanlar olduğu gibi, benzer montajlar(!)ı yaparak yayınlayanlarda oldu.

Tabi montaj olduğuna inanlar gibi, bir de inanmayanlar vardı. Örneğin CeHaPe Genel Müdürü(!) Kemal Kılıçdaroğlu tapeleri, ses kaydıyla meclis gurup toplantısında açıkladı.

Ve ekledi; Tapeler, Ağrı Dağı, Erciyes Dağı kadar gerçek!

TRT hemen açıklama yaparak, tapelerin “montaj olduğunu” açıklayıverdi!

Gelelim işin uzmanlarının söylemlerine:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen, önceki gece internete düşen ses kaydına ilişkin uzmanlar, böyle bir kaydın montaj olma ihtimalinin bulunmadığını belirtti.

Ses mühendisi Erdem Helvacıoğlu, Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen konuşmaya ilişkin ses kaydının montaj olmasının mümkün olmadığını belirterek, "Montajda cümleler düzgün kurulmaz, tonlamalar uymaz, arka plan sesi değişkendir, konuşmanın bir melodisi yoktur. Uzman olmayan normal kulaklar da bir gariplik olduğunu hisseder" diye görüş belirtiyor.

Erdem Helvacıoğlu, şöyle devam ediyor: "Çünkü montaj olması için bu konuşmanın, başka konuşma kayıtlarından kelime kelime birleştirilmesi lazım. Ancak birleştirirken tüm tonlamaların aynı olması lazım! Ayrıca tüm birleştirilen tüm kayıtlardaki arka plan seslerinin bire bir uyumlu olması lazım! Ancak bu teknik olarak mümkün değil."

Ulusal Kriminal Büro Direktörü Uğur Kurtulan ise bir kaydın montaj olup olmadığının kolaylıkla anlaşılabileceğini, bunun için bilirkişi incelemesinin yeterli olduğunu söylüyor. Kurtulan, bilirkişi incelemesinde ise hata payının sıfır olduğuna da dikkat çekiyor.

Ve ekliyor: 'Hiçbir ek yok'

Ses kaydını Twitter hesabından yorumlayan ses mühendisi Atilla Özdemiroğlu da şu açıklamalarda bulunuyor: "Farklı kaynaklardan montajlanmış konuşma sesi çok kolay anlaşılır. İçinde bulunulan ortam ve çevre sesi değişir. Kayıtları tekrar analiz ettim. Aramalar arasındaki montaj dışında hiçbir ek yok. Arka plan seslerden anlarsınız. İlk kayıtta telefon hatlarında sıkça olan diğer konuşmaların karışması bariz! 2. arama oldukça temiz bir hattan yapılmış."

Gördüğünüz gibi işin uzmanları böyle diyor. Bu arada İktidar partisi tarafından Amerika’ya yaptırılan ilk analizde, tapelerin ‘montaj olduğunu’ ispatlamışlar!..

Bu arada TUBİTAK da devreye girip, kayıtları incelemeye almış!

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı soruşturma açmış!..

TİB’in ise devreye girmediği anlaşılıyor. TİB devreye girerse, görüşmelerin içeriği ortaya saçılır!

Benim görüşüm mü?

Aslında bir önemi yok!

Tabeler montajdır montaj…

Ancak konuşmalar ve konuşanlar gerçektir.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..