Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '17

 
Kategori
Dünya
 

Başbakan Yıldırım'ın çok önemli Bağdat ziyareti

Başbakan Yıldırım'ın çok önemli Bağdat ziyareti
 

tr.sputniknews.com


Başbakan Yıldırım’ın çok önemli Bağdat ziyareti
 
Başbakan Binali Yıldırım Başika krizinin ardından ilk kez Bağdat’a anlamlı bir ziyaret etti.
 
Başbakan Yıldırım, Irak Başbakanı  Haydar el İbadi tarafından Başbakanlık Sarayı’nda resmi törenle karşılandı.
 
Bu törende, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak,  Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da hazır bulundu. (trthaber.com. 7.1.17)
 
Böyle bir ziyaret özellikle Türk tarafından uzun süreden beri arzu ediliyordu. Çünkü Irak’la Türkiye arasında Başika Kampı konusunda bazı yanlış anlamalar vardı. Bu yanlış anlamalar yüzünden İbadi durmadan Türk askerlerini Irak topraklarından kovmayla tehdit ediyordu.
 
Oysa Türk tarafının amacı sadece  IŞİD’e karşı  Irak birliklerini ve aynı zamanda Barzani askerlerini eğitmek ve bir  Musul mücadelesinde ve  PKK’ya karşı koymada ortak birlikleri hazırlamaktı.
 
Başlangıçta Türk Birlikleri Başika Kampına Irak tarafının onayıyla gittiyse de, daha sonra ne olduysa oldu ve İbadi birden bire alevlendi ve kamuoyunda kesin bir Türk karşıtı kesildi.
 
Bunun nedeni İran etkisi olabilir mi? Veya Petrolden alınan payların paylaşımındaki yanlış analamalar olabilir mi? Bilemiyoruz…Fakat, İbadi uzun süre Türklerin geri çekilmesi konusunda bağırdı, çağırdı…
 
Fakat ne zamanki . Irak kuvvetleri Musul üzerine hareket geçtiler, Başika’da eğtilen askerliklerin gerekliliği görüldü; ondan sonra  Irak’ın düşüncelerinde yeniden farklılaşma ortaya çıktı.
 
Tabii , bu konuda Başbakan Binali Yıldırım’ın “arabulucu” anlayışının rolünün çok olduğu anlaşılıyor. Başbakan Davutoğlu zamanında,  gösterilen ters tavırların ne kadar düşman yaratacağı anlaşılamamıştı. Prof.Davutoğlu sağı solu yere yıka gitti. Allah selamet versin.
 
Belki de Cumburbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan olarak Binali Yıldırım’la çalışmak istemesinin en büyük nedeni, Binali Yıldırım’ın suhuletidir.. Yani olayları sakince karşılaması; önce anlayıp, anlamlandırmaya çalışması … Eğer karşı taraf tarafından iyi anlaşılmamış noktalar varsa bunları açık etmek için elinden gelen çabayı harcaması… Onun politikası bu…
 
Duruma bakılacak olursa, Yıldırım geldikten sonra Rusya ile ilişkilerimiz çok düzelmiştir. Uçak düşürülmesi olayından sonraki felaket gergin hava konuşmalarla, durumu açıklamalarla normal hale getirilmiştir. Öyle ki, Rusya  elçisi Andrey Karlov’un öldürülmesi olayı bile Rusya-Türkiye ilişkilerini bozamamıştır. Belli ki bu hareketin ana amacı Rus-Türk ilişkilerini bozmaktı; iki ülkeyi düşman etmekti. Yıldırım bu durumdan sıyrılmıştır.. Karşı tarafa güven sağlamıştır.. Durum açıklığa çıkmıştır.
 
Irak’la Türkiye arasındaki ilişkilerin düzelmesi bir çok şeyi iyileştirecektir. Aslında PKK Irak Devletini de çok rahatsız etmektedir. Irak bu konuda Türkiye ile iyi ilişkiler kurmaya ve bu belayı başından atmayı istemektedir.
 
Bu sayede Irak-Türkiye arasında bilgi alış verişinin en üst düzeye yükseleceğini düşünmek mümkündür.
 
Diğer yandan Petrol konusunda Irak ile yeni anlaşmalara girmek mümkün olacaktır.
 
Türkiye , Barzani ile İbadi arasında arabulucu rolü oynayabilir.
 
Belki Türkiye’nin Irak ile iyi ilişkiler kurması, İran’ın  hoşuna gitmeyebilir,  Ama o, İran’ın hep kendi yanlış hesapları arasındadır. Aslında İran , Irak’da, Suriye’de hep yanlış hesaplar peşinde olmuştur. Bu yüzden de durmadan Orta-Doğu’da düşmanlıklar yaratma peşindedir. Aslında İran bu politikasıyla durmadan kendisi kaybetmektedir, ama kendi düşen ağlamaz.
 
Zaten, Başbakan Yıldırım Irak’dan ayrılırken de “Başika Irak toprağıdır,” diyerek Türk tarafının orada geçici bir sürece bulunacağını dolaylı olarak belirtmiştir.
 
(IKBY) Irak Kürt Bölgesi’ne  geçerek, Başbakan Binali Yıldırım ve beraberindeki heyet özel uçak "ANA" ile (IKBY) Irak Kürt Bölgesi'ne geçerek, Erbil'e geldiler.  Heyet’, IKBY Başkanı Mesut Barzani ve Başbakan Neçirvan   Barzani  tarafından karşılanmıştır.Başbakan Binali Yıldırım, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani ile Erbil'de ortak basın toplantısı düzenledi.Yıldırım burada,
"PKK'nın Irak topraklarından ülkemize gerçekleştirdiği saldırılar asla kabul edilemez. Bu konuda gereken neyse hepsi sonuna kadar yapılacak. Bu terör örgütünün batıya doğru yayılması, Şengal bölgesinde yuvalanması da asla ve asla kabul edeceğimiz bir şey değildir" dedi. (milliyet.com.tr)
 
Türkiye’nin IKBY ile bir süredir iyi ilişkiler içinde olduğu ve bölgede çıkan petrolün pazarlanmasında da işbirliği yaptığı biliniyor. Ve Barzani’nin PKK’ya açık tavrı , Türk tarafını bu konuda  biraz daha rahat ettiriyor.
 
Anlaşıldığı kadarıyla PKK hiçbir şekilde eskiden olduğu gibi rahat davranamıyor ve Türkiye’yi ablukaya almak gibi aptalca bir fikri sürdürmek istemiyor.. Acaba istiyor mu? O da kendisinin bileceği bir şey… Çünkü PKK’nın, PYD’nin  düşmanca tutumları yakın gelecekte iyice ortadan kalkmalarına neden olabilir
 
Fakat giderek iyi anlaşılıyor ki, PKK’nın, IŞİD’in ve FETÖ’nün varlıkları bir süre daha  Türkiye’yi bazı asalaklar gibi  rahatsız edecektir.
 
Başbakan Binali Yıldırım, komşularımızla ilişkilerimizi düzeltme yolunda.. Suriye ile neler yapacak ..? Bu konu herhalde biraz da Trump geldikten sonra çözümlenecek bir konu… Çünkü her şeyden önce o konuda Rusya ile Amerika’nın birbirleriyle çok iyi pazarlıkları gerekir.
 
Çünkü Suriye’de, Halep’de  yapılanlardan en çok onların utanç duyması gerekir. O ülkeye tonlarca bomba attılar… O kadar bomba kendi ülkelerindeki kadınların, çocukların üzerine atılsaydı , ne yaparlardı? Zaten Esad da bunların hesabını elbet bir gün verecektir.
 
Taraflar arasında iyi niyetli görüşmelere devam, başka çare yok.

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..