Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Kasım '10

 
Kategori
Güncel
 

Başbakana , KÜSTAH demek suç değilmiş...

Başbakana , KÜSTAH demek suç değilmiş...
 

Küstah kelimesi, Farsça kökenli olup Türkçe karşılığı : Terbiye sınırlarını aşan kişi anlamındadır.

Bir kişiye: -Terbiye sınırlarını aşma kardeşim- dediğinizde, suç unsuru oluşturmuyor.

Ama Farsçasını kullanırsanız suç oluyor...-Ne küstah adamsın be kardeşim... Deyince basın cezayı... Gel de gülme...

Tıpkı Veled kelimesi gibi...

Arapçada, çocuk anlamına gelen ve gayet masum olan bir sözcük, ülkemize gelip de :

-Bahçede oynamayın veledler... diye seslenirseniz suç gibi telakki ediliyor... Buna da gülünür tabi...

Neyse ki TDK sözlüğüne hakim, kültürlü ve zeki yargıçlarımız var...

.........

Davar kelimesi de zamanla anlam genişlemesine uğramış olan Türkçe bir sözcüktür.

Önceleri, sadece, kuzu anlamındayken, asırlar içinde anlatım ihtiyacından dolayı bir ahırdaki tüm irili-ufaklı besi hayvanlarına verilen genel ad olmuş.

Adama: Sen bir kuzusun derseniz... Anasının kuzusu oluyor... Ama, -Sen bir davarsın denilince, suç oluyor...

.........

Milliyet gazetesi yazarı, Meral Tamer, İznik depremi sonrasında yazdığı bir köşe yazısında: Dönemin lideri, Sayın Süleyman Demirele hitaben yazdığı iddia edilen , BALIK BAŞTAN KOKAR atasözü nedeniyle mahkum edilmişti.

Yazar ayrıca : - 7.9 luk deprem Demireli kesmez..-cümlesi nedeniyle de suçlu bulunmuştu.

Yerel mahkemenin verdiği cezayı, Yargıtay da onaylamış ve yazar son çare olarak, AİHM ye başvurmuştu.

AİHM , sonunda , M.Tameri haklı bularak yazar hakkında beraat kararı verdiği gibi Türkiye Cumhuriyetini, yüklü miktarda tazminata mahkum etmişti...

Gerekçeli kararda ise: Atasözlerinin bir ülkenin kültür kaynağı ve yargılayıcı hazinesi olduğu belirtilerek atasözlerinin mahkum edilemeyeceği;basın özgürlüğünün;ifade özgürlüğünün kısıtlanamayacağı belirtilmiştir.

Ayrıca, Seçilmiş kişilerin, devlet adamlarının basın mensuplarının ve vatandaşlarının her türlü eleştirileri karşısında höşgörülü olmaları gerektiği vurgulanmıştı.

.........

Aşağıdaki kararı da haber kaynağından bilgilerinize sunuyorum...

.......

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, tarihi bir karara imza attı.

Daire, CHP lideri Deniz Baykal’a “İki koyun güdemeyenler, ülkede taş taş üstüne koymamış olanlar, avare kasnaklar, erken seçim istiyorlar” diyen Başbakan Erdoğan’ın üslubunu “küstahça” bulan CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek’i tazminat ödemeye mahkum eden yerel mahkeme kararını bozdu.

Ankara 2. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin kararını bozan Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, Başbakan Erdoğan’ın üslubunu “küstahça” olarak niteleyen Özyürek’i 2 bin 500 YTL manevi tazminatı faiziyle ödemekten kurtardı.

Özyürek, ayrıca:“Erken seçim talebi ile, iki koyun gütmenin ne alakası var ? Seçim lafını duyunca kırmızı görmüş boğaya dönüyor” demişti.

Bu sözleri nedeniyle Başbakan Erdoğan, Ankara 2. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne 5 bin YTL manevi tazminat talebiyle dava açmıştı. Mahkeme, Başbakan Erdoğan’ın kişilik haklarına saldırıda bulunduğu gerekçesiyle CHP li Özyürek’i faiziyle birlikte 2 bin 500 YTL manevi tazminat ödemeye mahkum etmişti.

Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını oybirliğiyle bozarak şu görüşleri dile getirdi:

“Tarafların erken seçim tartışmaları sırasında kullandıkları sözcükleri, özenle seçmedikleri, karşılıklı olarak kırıcı bir üslup kullandıkları anlaşılmaktadır. Yargıtay'ın yerleşmiş içtihatlarında benimsendiği üzere, siyasal hayata atılan kişiler, sert eleştirilere açık olmak durumundadırlar. Kaldı ki tarafların hukuka aykırı eylemleri ile kişilik haklarını karşılıklı olarak ihlal ettikleri kabul edilmiş olsa bile, tartışma esnasında birbirlerine karşı kullandıkları ifadelerin ağırlığı göz önüne alındığında Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 9.2.1983 gün ve 1973/4-1871- 1983/121 sayılı kararında kabul edildiği gibi BK. md. 44 uyarınca davacı yararına manevi tazminata hükmedilmemesi gerekir. Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar göz önünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince bozulmasına ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, oybirliğiyle karar verildi.”
............

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, daha önce de Başbakan Erdoğan´a "Peki kardeşim sadist misin, mazoşist misin?" diye soran gazeteci Tuncay Özkan aleyhine açılan tazminat davasının reddine karar vermişti.

Yargıtay 3 . Hukuk Dairesi, bir başka kararında Başbakan'a 'mal' diyen Tuncay Özkan aleyhine açılan tazminat davasında yerel mahkemenin verdiği 2 bin YTL 'lik manevi tazminat kararını bozmuş,

'Konuşma ve röportajın tümü birlikte bir bütün içinde değerlendirildiğinde 'mal' kelimesinin hakaret kastı ile kullanıldığını gösteren bulgu mevcut olmayıp, sözlük anlamı kastedilmeden gerek güncel yaşamda gerekse siyasi söylemde yerleşmiş kelime olduğu ve hakaret anlamında kullanılmadığı, hukuka aykırılık unsuru taşımadığı, sonucuna varılmalıdır. Bu nedenle davanın tümden reddi gerekirken kısmen kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiştir' demişti.

.........

Kılıçdaroğlu, kendisini dansöz kılığında çizen karikatüristi dava etti mi ...Bilmiyorum...

Ama , sanatçıların, halkın, vatandaşın, gazetecinin eleştiri hakkı olduğu hakkında bir beyanını dinledim.

Muhtardan, Cumhurbaşkanına kadar tüm seçilmişlerin tahammül güçleri, sıradan vatandaştan farklı olmalı...

Elbette seçilmiş olmak ayrıcalıktır...Seçilmiş kişilerin seçkin oldukları nereden anlaşılacak...

Höşgörülü, sabırlı, eleştiriye tahammüllü, empatik ve her zaman sempatik olmak zorundalar...

Bu sabrı gösteren devlet adamlarına hep müteşekkir olduk...

************************************************************

KAYNAKLAR:

http://www.haberpan.com/erdogana-bol-bol-kustah-deyin-haberi/

http://www.milliyet.com.tr/keske-aihm-ye-gerek-kalmadan-beraat-etseydim/meral-tamer/ekonomi/yazardetay/25.07.2010/1267947/default.htm

http://www.patronlardunyasi.com/haber/Meral-Taner-10-yillik-davadan-beraat-etti/85

 
Toplam blog
: 1521
: 1639
Kayıt tarihi
: 23.06.07
 
 

İnsan yontmakla geçti ömr-ü baharı... Güzel ve canlı heykeller yaptı... Kimisinin içi çabuk boşal..