Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Haziran '10

 
Kategori
Güncel
 

Başbakana soru önergesi

Başbakana soru önergesi
 

msnden


CHP Zonguldak Milletvekili Başbakana yönelik mecliste soru önergesi verir. Soru şöyle; ‘AK Parti iktidarı olarak, geçmişte muktedirken her türlü emek ve çabasını Ülkemizin geleceği için harcayan ve %75’i açlık sınırının altında yaşayan emeklilerimize karşı vicdanen bir sorumluluk duyuyor musunuz’ Bu soruyu CHP milletvekilin Başbakana soru önergesi ile sorması tam Türkiye usulü politik cambazlıktır.

Çünkü:

5510 sayılı SGK kanunu emekli maaşlarının hesaplanmasına dair maddesini CHP anayasa mahkemesine iptal ettirdi. İptal edilen bu madde ne getiriyordu? Öncelikle 5510 sayılı SGK kanundan önceki uygulamaya bakalım. Ülkemizde ücret tutarları manzarasına bakıldığında muhtelif yasalarla dolaylı şekilde verilmiş ek ücretlerle 15.000tl ile 1400, 00 arasında değişen memur maaşları var. Ortada baz memur maaşı ve muhtelif tazminatlarla 15000, 00tl’ye yükselmiş üst düzey yönetici maaşları var doğal olarak. Buraya kadar normal ama normal olmayan; üst düzey yöneticilerin aldıkları maaşın baz memur maşından sigorta pirimi ödemeleridir. Örneğin; en yüksek memur maaşı 3000, 00tl ise 15000, 00tl maaş alan devlet memurları sadece 3000, 00tl’den SGK pirimi ödüyor. Hadi durum böyle olduğunu kabul edelim. Peki bu üst düzey yöneticiler emekli olurken emekli maaşları neden herkes gibi pirime esas kazançları üzerinden hesaplanmazda tüm kazançlarından hesaplanır.

5510 sayılı SGK kanunundan önce uygulama böyle. Düz memurlar ve işçiler pirime esas kazançları, yani pirimini ödedikleri kazançları esas alınarak emekli maaşları hesaplanıyor. Peki neden üst düzey devlet yöneticileri yani bu soru önergesini veren milletvekili dahil emekli maaşları pirimini ödedikleri kazançlarından değilde tüm kazançları üzerinden hesaplanıyor?

5510 sayılı SGK kanunun CHP’nin başvurusu üzerinde; Anayasa mahkemesinin ‘kazanılmış hak geri alınamaz’ gerekçesi ile iptal etiği madde, eski uygulamayı kaldırarak ‘herkes pirim ödediği kazançlar üzerinden emekli maaşları hesaplanacak’ ilkesini getiriyordu. Buda yüksek memur maaşı alan yöneticilerin tabi milletvekillerininde işine gelmedi.

Bu yüzden memur emeklilerinin çalışırken ödedikleri pirimlerin emekli memur maaşlarını karşılama oran %32 iken işçilerin ödedikleri pirimler emekli maaşlarını karşılama oran %68’dir. Yani SGK’nın açıklarının kaynağı nerden geliyor anlaşılması bakımından önemli bir konu. Emekli anayasa mahkemesi üyeleri; 8000, 00tl emekli maaşı alıyor. Nasılmı? Baz memur maaşından SGK primi ödeyip tüm kazançları üzerinden yani prim ödemediği tutarlar üzerinden emekli maaşı aldığı için. Üstelik yüksek düzey emeklilere emeklilikleri halinde devlet bazı hizmetlere devam ediyor. Mesela bir adet araba ve şoförü, aşçısı ve korumasının giderleri yine SGK tarafından karşılanıyor. 5510 SGK kanunu ‘herkes prim ödediği kazançları üzerinde hesaplanan emekli maaşı alır’ diyordu ve onun dışında SGK’dan başka bir hizmet ve hak talep edilemeyecekti. Arabalar şoförler, uşaklar aşçılar korumalar SGK karşılamayacaktı.

Peki ne oldu?

CHP anayasa mahkemesine baş vurdu 5510 sayılı SGK kanunun bu maddesi iptal edildi. Yoksa emekli anayasa mahkemesi üyeleri 8000, 00tl emekli maaşı yerine pirimini ödediği kazançlar üzerinden hesaplanmış 2100, tl emekli maaşına talim edecekti. Bu yüzden yıldırım hızıyla bu madde iptal edildi. İptal edilen bu madde yüzünden yasada meydana gelen boşluktan işçi emeklileri arasında eski emekli yeni emekli durumu ortaya çıktı.

5510 sayılı kanunun 2002 yılından sonra emekli olan işçileri kapsadı. 2002’den önce emekli olan işçiler 1999 yılında çıkan 4447 sayılı yasa uygulaması ile kaldılar. Dolayısı ile 2002 yılından önce emekli olan işçiler açlık sınırı altında yaşıyorlar. SGK kanunu 2002 öncesi işçi emeklilerini 1999 yılında çıkan yasayla kaderine terk etmiş oldu. Eğer SGK kanunun ilgili maddesi iptal edilmeseydi, 2002 öncesi işçi emeklileri pirime esas kazançları yeni yasayla günceleneceğinden ve 4447 sayılı kanunun yol açtığı hak kaybı ortadan kalkacaktı. Yine bu maddenin iptal edilmesiyle eski kanunda mevcut olan ve değişik zamanlarda çıkarılan emekli maaşı hesaplama usul ve esaslarına ilişkin kanunlar yürürlükten kalkacak, bütün emeklilerin emekli maaşları tek sistemle yeniden düzenmiş olacaktı. Böylelikle eski emeklilerin intibakı sağlanarak uğradıkları hak kayıpları önlenecek ve eski emekli yeni emekli adaletsizliğide ortadan kalmış olacaktı.

Aklın almadığı konu ise, hem tırmalıyor hem cırlıyor misali, CHP’li milletvekili kendiside iptali için imza verdiği SGK kanunun bu maddesinin mağdur ettiği işçi emeklilerinin hakkını arıyormuş gibi Başbakana soru önergesi vermesidir.

Asıl soru önergesini işçi emeklileri soracak. Meclisteki milletvekilleri emekli olurken pirim ödedikleri kazançlar üzerinden emekli maaşlarını hesaplattıracaklar mı? Yoksa CHP bu maddeyi emekliliğini düşünerek mi iptal ettirdi. Anayasa mahkemesi üyelerinin bu maddeyi ‘Türkiye bir hukuk devletidir’ düşüncesi ve adaletin tecellisi için iptal etmediği kesin. Onlar daha önce kendileri basına açıkladılar zaten ‘vicdanları ile cüzdanları arasına sıkıştık’ dediler.

Şimdi eski emekliler; bu ülkede helal süt emmiş hukukçu, milletvekili, köşe yazarı, anayasa mahkemesi, Yargıtay ve üst düzey yöneticilerden bu adaletin tecelli etmesi için kendilerine kulak verilmesini bekliyor.

Aynı soru önergesinde emeklilerden yapılan emekli derneklerinin kesintilerinin iade edilip edilmeyeceği soruluyor. Emekliler üye formu doldurarak üye oldukları derneklerine maaşlarından kesilen aidatlar, dernekler kanununa göre geri iade edilemez. Dernek üyeliği ve üye aidatı konusunda bile göze çarpan üstünkörülük emeklilerin gözünden kaçmamaktadır.

 
Toplam blog
: 191
: 540
Kayıt tarihi
: 01.06.08
 
 

Yerel bir gazetede yazıyorum. Okumayı severim, şiir okumayı severim. Emekli işçi olarak sosyal ak..