Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Nisan '09

 
Kategori
Güncel
 

Başbuğ ne söylemek istedi?

Başbuğ ne söylemek istedi?
 

Yıllardır kimsenin söylemeye cesaret edemediği cümleleri ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan kullanmıştı.

Bu kez cesaret eden ise Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ oldu. Kendisinden hiç beklenmeyecek kararlılıkla yaptığı konuşması ile son dönemde fazla gündeme gelmeyen Türk Silahlı Kuvvetleri’ni bir anda ön plana çıkardı.

***

Özellikle Türkiyelilik kavramı ile açıklamalarıyla birçok kesimden tepki alan Başbakanın söylemleri uzun süre akıllardan silinmemişti. Benzer bir söylem ile “Türkiye halkı” vurgusu yapan ismin Genelkurmay Başkanı olması ise fazlasıyla kafa karıştırdı.

Acaba Başbuğ neden bu söylem için bu kadar beklemeyi tercih etmişti. Söylemi kullandığı tarihin özel bir anlamı var mıydı?

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE

Tek vatan, tek bayrak, tek ulus söyleminin yerini başka söylemler mi alacak?

Yıllar yılı Atatürk’ün “Ne Mutlu Türküm Diyene” sözü ile aşılanan ve birlik beraberliğin temelini oluşturan inanç dolu sözlerin yavaş yavaş kemirildiği gerçeği yadsınamaz.

Türkiye gelişmelere ve halkın genel beklenti ile taleplerine daha geniş bir bakış açısı ile mi yaklaşıyor bunu da sorgulamak lazım.

Ülkemizde Genelkurmay Başkanı’nın “Türkiye Halkı demesi” bence devrim niteliği taşımaktadır.

“TÜRK DERSENİZ ANLAM BOZULUR”

İlker Başbuğ olay yaratan konuşmasında Türk sözcüğünün kullanımında yanlışlığa vurgu yaparak: “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu bir devrimdir. Devrimin amacı ise bir ulus- devletin yaratılmasıdır. Bu düşünceden hareket ederek Atatürk, Türk milletini şu şekilde tanımlamıştır: “Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran, Türkiye halkına, Türk milleti denir.” “Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran kimdir?” Cevap, Türkiye halkıdır. Görüldüğü gibi buradaki halk ifadesi, sınırları çizilen bir coğrafyada - ki burası Türkiye’dir - yaşayan halkın bütününü, yani hiçbir dini ve etnik ayrım yapılmaksızın, Türkiye halkını işaret etmektedir. Buradan Türkiye’yi çıkarır, ‘Türk’ derseniz anlam bozulur” demişti.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Genelkurmay Başkanı’nın sözlerinin arkasında terörün ve ikinci planda kalmış vatandaşlarımızın sorunları hakkında girişimlerin derhal başlatılması gerektiği yönünde bir talep saklanmakta.

Keşke bunları söylemek orduya değil de Mecliste grubu bulunan DTP haricindeki partilere düşse!

Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..